Кина тражи демократске консултације о избору шефа ММФ

Кина је данас затражила "демократске консултације" о избору новог шефа Међународног монетарног фонда (ММФ), поводом несугласица у вези са кандидатуром француског министра финансија Кристине Лагард. Француска Влада јуче је објавила да Кина подржава кандидатуру Лагардове, али се Кина неколико часова касније придружила Бразилу, Русији, Индији и Јужноафричкој Републици у захтјеву да се укине пракса да […]

четвртак, мај 26, 2011 / 20:53

Кина је данас затражила "демократске консултације" о избору новог шефа Међународног монетарног фонда (ММФ), поводом несугласица у вези са кандидатуром француског министра финансија Кристине Лагард.

Француска Влада јуче је објавила да Кина подржава кандидатуру Лагардове, али се Кина неколико часова касније придружила Бразилу, Русији, Индији и Јужноафричкој Републици у захтјеву да се укине пракса да директор ММФ-а увијек буде Европљанин.

Кинеско Министарство спољних послова саопштило је да највише руководство ММФ-а "треба да представља земље са растућим тржиштима и да одражава промјене у свјетској економији".

У саопштењу се не прецизира да ли Пекинг подржава Лагардову или њеног противкандидата, гувернера Централне банке Мексика Агустина Карстенса.

"Кина је примила к знању да су државе предложиле кандидате за положај директора ММФ-а. Надамо се да ће одлука бити донесена кроз демократске консултације и на основу ток принципа", додаје се у тексту.

Лагард и Карстенс надмећу се за положај насљедника бившег директора ММФ-а Доминика Строс-Кана, који је поднио оставу послије оптужби да је починио сексуални напад.

Лагард је јуче објавила кандидатуру, након што је добила једногласну подршку 27 чланица ЕУ. Дипломате наводе да она има и подршку САД.Оставите одговор