Филе разочаран и одлучио да се више не петља у БиХ

У Сарајеву је завршен састанак европског комесара за проширење Штефана Филеа са предсједавајућим Савјета министара БиХ Вјекославом Бевандом и премијерима РС Жељком Цвијановић и ФБиХ Нермином Никшићем.


Филе: Врата ЕУ остају отворена за БиХ

Европски комесар за проширење Штефан Филе рекао је да ће врата ЕУ и даље остати отворена за БиХ, али да је напредак земље у посљедњих годину дана био веома ограничен.

Филе: Политичари у БиХ би се требали угледати на своју фудбалску репрезентацију

Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе изјавио је данас да је неопходно постићи компромис који ће откључати "браву интеграција" БиХ у ЕУ и грађанима вратити повјерење у могућност политичара да отворе европски пут, јавио је дописник Срне из Брисела.


Филе: Европски пут БиХ је блокиран

Европски пут БиХ тренутно је блокиран због немогућности политичких лидера да испуне минимум договорених услова, изјавио је европски комесар за проширење Штефан Филе.


Ђилас питао, Филе одговара: Није нормално да се хапшења најаве у новинама

Европски комесар за проширење Штефан Филе поручио је да Европска комисија сматра да је неприхватљива пракса објављивања у медијима података из истрага о случајевима корупције и најављивања хапшења с циљем утицаја на јавно мњење.Ештон и Филе заједно: Руководство БиХ мора слушати интерес својих грађана

Специјални представник ЕУ за спољне послове Кетрин Ештон и комесар ЕУ за проширење Штефан Филе поручили су да је за будућност БиХ кључно одговорно руководство, које мора слушати и заступати интересе својих грађана.


Филе: Ако БиХ не проведе Сејдић-Финција, сносиће посљедице

Европски комесар за проширење Штефан Филе поручио је у обраћању Европском парламенту да је сада вријеме да БиХ усклади свој Устав са одлуком Суда за људска права "Сејдић и Финци", јер ће у супротном прекршити међународне обавезе, што ће имати посљедице.Босић: Провођење одлуке Сејдић-Финци блокирају СДП и СДА

Предсједник СДС-а Младен Босић сматра да говор комесара ЕУ за проширење и европску политику Штефана Филеа у Стразбуру није ништа ново и да је од раније познато да је провођење одлуке "Сејдић – Финци" услов за даље разговоре око ЕУ.


Додик: Сагласан сам са Филеом у вези Сејдић-Финци

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је изузетно посвећен рјешењу питања "Сејдић-Финци" и да је у потпуности сагласан са ставовима које је европски комесар за проширење Штефан Филе презентовао пред Савјетом Европе у Стразбуру.