Ел Команданте Вишковић до краја године обећава затварање колективних центара до краја 2022. године

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да би до краја 2022. године требало да буду затворени сви колективни центри за избјеглице и интерно расељена лица.

четвртак, 8 јула, 2021 / 20:18

Вишковић је вечерас у Требињу, гдје је уручио кључеве станова за 48 породица избјеглих и расељених лица, рекао да се тиме затварају колективни центри у Требињу, те да би такве стамбене јединице требало да буду завршене у преосталих 16 градова и општина широм Републике Српске до краја 2022. године.

Он је истакао да ће такви станови ускоро бити додијељени породицама у Братунцу и на Сокоцу, а потом и у осталим мјестима чиме се рјешава питање колективног становања које је у Републици Српској, како је рекао, нажалост трајало 25 година послије рата.

Премијер је навео да се слични пројекти раде у 16 градова и општина у Српској и да је већ завршено 215 стамбених јединица.

"Кроз пројекат ЦЕБ два рјешава се питање становања 703 интерно расељене породице", рекао је Вишковић и додао да се истовремено реализује и потпројекат у домовима пензионера у Требињу и Дервенти гдје је обезбијеђено 130 лежајева за смјештај људи из категорије интерно расељених.

Он је изразио жаљење што њихови проблеми раније нису били ријешени и напоменуо да је укупна вриједност овог пројекта око 29 милиона евра, од тога су виши ниови власти обезбиједили 20 милиона евра, а остатак средстава локалне заједнице.

"Сад смо били у једном стану који је добила седмочлана породица. Кад то видите онда вам је и као човјеку и као предсједнику Владе срце пуно", рекао је Вишковић.