По аутоматизму: Тужилаштво из Брчког сахранило неидентификоване лешеве на мезарју иако не одговарају лицима која тражи муслиманско удружење

Укоп посмртних остатака 18 неидентификованих лица на мезарју у Брчко дистрикту обављен је према упутству главног тужиоца БиХ, одговор је из брчанског Тужилаштва Удружењу породица српских несталих и погинулих бораца и цивила рата које је тражило информације о околностима укопа.

четвртак, јул 8, 2021 / 20:23

Како је наведено у одговору из Тужилаштва, одређено је да се посмртни остаци из којих је изолована ДНК, а нема подударања, и протекло је најмање годину дана од дана сачињавања ДНК извјештаја, према наредби поступајућег тужиоца укопају под одговарајућим судским ознакама, у зависности од мјеста ексхумације.

У недостатку апсолутно поузданих информација о њиховом идентитету неопходно је узети у обзир чињеницу да су посмртни остаци 18 НН лица у највећем броју ексхумирани из секундарне масовне гробнице у Горицама, а одређен број из мезарја у Брезовом Пољу, брчанском насељу Мераје и другим локацијама у Брчком на којима су претходно већ проналажене цивилне жртве рата бошњачке националности, наведено је из Тужилаштва БиХ.

Из Тужилаштва су додали да је један од разлога немогућности утврђивања идентитета укопаних посмртних остатака 18 лица тај да се ДНК профили тих лица не подударају са профилима узетим од чланова породица које траже нестале сроднике из реда свих националности.

Тужилаштво, како се додаје, није имало нити има сазнања о информацијама на којима се заснивају сумње да се међу укопаним НН лицима налазе лица за којима трага Удружење.

Из тих посмртних остатака претходно је изолована ДНК, чиме је обезбијеђен један од најважнијих услова њихове накнадне тачне идентификације.

У сарадњи са Институтом и другим надлежним органима и институцијама биће настављене активности да би се утврдио идентитет укопаних, пише у одговору које је потписао главни тужилац дистрикта Зекерија Мујкановић.

Укоп посмртних остатака 18 неидентификованих лица извршен је 3. јула на мезарју у брчанском насељу Ивици, у организацији Удружења породица несталих, насилно одведених и убијених Бошњака из Брчког у сарадњи са Комеморативним центром из Тузле.Оставите одговор