Кошарац: Правосуђе у БиХ оптерећено притисцима из Сарајева

Шеф Клуба Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац сматра да правосуђе у БиХ ради под снажним утицајем сарајевских политичких кругова, али и појединаца из међународне заједнице, све у циљу да се прикрије и минимизира страдање Срба у протеклом рату у БиХ.


Радојчић: Потребна је нова реформа правосуђа

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић истакао је данас да реформа система правосуђа у БиХ, која је проведена прије више година, није дала очекиване резултате и да је због тога потребна нова реформа овог система.

Милан Благојевић: Невоља и право

За право се каже да је творевина човјека. Али након што га човјек створи, право почиње да живи својим посебним и независним животом, који се у филозофији права назива идеелним свијетом права.


Српски политиканти и султани у тогама

Пажња јавности у Републици Српској почетком фебруара 2020. године је с правом била усредсређена на одлуку Уставног суда БиХ везану за пољопривредно земљиште у Републици Српској.


Милан Благојевић: Амбасадор Затлер и ја

Био сам изненађен када ми је 15. новембра ове године стигло е-писмо из Канцеларије специјалног представника ЕУ у БиХ, амбасадора Јохана Затлера. Амбасадор жели да 19. новембра 2019. године у неформалном разговору чује моја размишљања о тренутној ситуацији у земљи, а посебно у свјетлу Конвенције о владавини права – скупа планираног (и одржаног) 20. новембра 2019. у згради Парламента БиХ.Милан Благојевић Тегелтизам

У новембру 2019. навршавају се двије године откако сам написао колумну под насловом “Тегелтизација правосуђа”. Тада сам, између осталог, указао да је Милан Тегелтија као шеф актуелног ВСТВ-а БиХ био спреман да (при)каже како наводно има подршку Удружења судија Републике Српске за лустрацију судија (коју би он водио).


Милан Благојевић: Уставносудијска (демо)крадија

За потребе правне науке и политикологије демократија се може одредити као могућност, која треба бити на располагању свим грађанима, да непосредно или путем својих политичких представника врше власт или да остварују утицај на њу у погледу свих питања од важности за глобално друштво организовано у одређену државу.Радмановић: Додик покренуо право питање у БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић сматра да до расправе о реформи правосуђа у БиХ не би дошло ко зна за колико година, зависно којим би темпом БиХ ишла према ЕУ, да то питање није покренула Република Српска и њен предсједник Милорад Додик.


Аваз: Брисел спремио пречицу БиХ

Дијалог предсједника Републике Српске Милорада Додика са високом представницом ЕУ за спољну и безбједносну политику Кетрин Ештон довео је БиХ, када је ријеч о правосуђу, у позицију да има дијалог са ЕУ као да је кандидат за чланство – пише „Дневни аваз“ позивајући се на изворе блиске бриселским званичницима.


Селман: За нас није спорно постојање Суда и Тужилаштва БиХ

Министар правде Републике Српске Џерард Селман рекао је да за Српску ниje спорно постојање Суда и Тужилаштва БиХ, али да је спорно њихово функционисање због чега је и отворен структурални дијалог о реформи правосуђа.


Фила: Подржавам Додика у вези референдума

Чињеница да је предсједник Републике Српске Милорад Додик успио да натјера Европску унију да питање правосуђа у БиХ стави на дневни ред је већи успјех од онога који би постигао референдум, оцијенио је угледни београдски адвокат Тома Фила.


Амбасадори Шведске и Данске поздравили најаву структуралног дијалога

Амбасадори Шведске у БиХ Босе Хедберг и Данске Кирстен Гелан поздравили су договор високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон и предсједника Републике Српске Милорада Додика о покретању структуралног дијалога о правосуђу, као позитиван корак којим је превазиђена тешка ситуација.