Радојчић: Потребна је нова реформа правосуђа

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић истакао је данас да реформа система правосуђа у БиХ, која је проведена прије више година, није дала очекиване резултате и да је због тога потребна нова реформа овог система. Радојичић је позвао предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милорада Новковића "да не буде инструмент ни у чијим […]

среда, 20 јула, 2011 / 06:02

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић истакао је данас да реформа система правосуђа у БиХ, која је проведена прије више година, није дала очекиване резултате и да је због тога потребна нова реформа овог система.

Радојичић је позвао предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милорада Новковића "да не буде инструмент ни у чијим политичким рукама у овој причи".

"Не дозволите да ваши приједлози служе за неке политичке игре. Очекујемо да се правосудни систем на нивоу БиХ у потпуности реорганизује", рекао је Радојичић у обраћању Народној скупштини РС.

Он је, говорећи о Извјештају ВСТС-а БиХ за 2010. годину, оцијенио да се критична тачка, када је ријеч о правосуђу у БиХ, односи на ратне злочине.

"Трагична је ситуација да 15 година након рата још нема редосљеда и критеријума избора суђења за ратне злочине. У случају да Суд БиХ уђе у ревизију свега што је радио због ретроактивне примјене закона, да ли ће то бити завршни ударац успјешној реформи правосуђа у БиХ", додао је Радојичић.

Према његовим ријечима, проблем представља апелациона надлежност Суда БиХ и Уставног суда БиХ, а опште стање у правосуђу БиХ је катастрофално и неприхватљиво.

"Када је ријеч о именовањима на судске и тужилачке функције у БиХ апсолутно доминира национални кључ који има предност над било каквим квалитетом. Предстоје нам избори за судије Уставног суда РС и могу само изразити наду да ће то бити боље него ово што је случај са Уставним судом Федерације БиХ и Републичким тужиоцем РС", рекао је Радојичић.

Он је изразио наду да ће у наредној сесији структуралног дијалога услиједити први сет препорука.

Сједница Народне скупштине РС биће настављена сутра у 10.00 часова разматрањем Извјештаја Комисије за хартије од вриједности РС о раду и стању на тржишту хартија од вриједности за прошлу годину.

На сједници ће бити разматран Приједлог одлуке о измјени Одлуке о критеријумима за оцјену степена развијености јединица локалне самоуправе у РС, као и Приједлог одлуке о прихватању задужења РС према Влади Аустије по пројекту опремања медицинском опремом Нове опште болнице у Невесињу.