Дани(ј)ел Симић

Селендраши и граџанистанци, је ли доста било?

Пошто је предизборни политички раскол нанио видљиву штету међуљудским односима, свађајући и аполитичне, може ли уз десети сазив НСРС једна музичка за моју душу: И тебе сам сит кампањо?

уторак, 20 новембра, 2018 / 00:05

Међу појединцима се дала испараноисати линија фронта. Не као црвене или плаве црте на војним картама, већ истински ровови за сједећи и стојећи став. Праве јаме. Њих је испрескакало толико људи, толико пута у тако мало времена, да термини папак и прелетач из животињског царства, више уопште не пију вотке.

Прокљувљивало се, раскринкавало, прокаживало; пљувало, вријеђало и понижавало. Све оне, за које се чак и посумњало да су "против наших".

Лов на вукодлаке

То посебно тешко пада на желудац овима као ја, који нијесу у странци, а за политику се не заинтересују тек у тридесетак дана званичне кампање. Читаву деценију се уживо оглашавам у изборној ноћи, па ни мене није мимоишао овај активистички синдром лова на вјештице.

Бар једно стотину позива, порука, сусрета, јавних прозивки. Разни напаљени добронамјерници, сврставали су ме овдје или ондје. Били забринути што дајем изјаве за ове или оне, а не за четврте или пете. Како то кажем ово, а не и оно…

Смјешим се на њихове ријечи. Гледам кроз њих. Мичу устима. Тон замукне и слика се размути. Изоштри се на сјећање.

Дијете од осам љета

– Како је у Бијељини? Прије осам година пита мене Драган Чавић, тада релативно фришак отцјеп од СДС, приликом потписивања уговора о оглашавању на Фронталу пред изборе.

– Има више кружних токова? Нашалим се ја тачно. Али зашто мене питате? Ја сам Бањолучанин.

– А што сам ја онда мислио да сте ви из Бијељине? Не одустаје Чавић.

– Вјероватно превише гледате БН ТВ. Одговорим му ја, на шта се оба искрено насмијасмо,
са све присутним страначким особљем.

Мој политички програм

Био сам тада главна сељачина, управо јер идем на, можеш мислит’, ту и такву БН ТВ. А звали су ме у изборној ноћи углавном. Тек некад за изјаву. Ни близу колико ме се зове пред камере данас. БН ТВ је прва у Српској на којој сам успио, чак и кад није уживо у програм, да емитујем усамљени презир ка кадијама из Хага и оголим огавно лажну синтагму "међународна заједница".

Отресем ОХР и Невладиниће, зазовем блискост са Русијом. Успротивим се шаргарепи ЕУ и батини НАТО интеграција. Нагласим отимање историје, културе, традиције, територија и, кључно, губљење идентитета кроз самоодрицање од аутохтоног српског писма.

Посебно битно: Први сам, захваљујући њима, редовно почео да износим у јавност идеју и потребу независне Републике Српске!

Даљинско копање канала

Упалим ТВ неки дан и допалчим баш на БН. Изјаву за дневник даје Александар Трифуновић, а терца му Гордана Катана. (?!) Кажу ми други, то је сад редовна појава и послије избора. Као, шта се чудиш.

И знате шта на то кажем?

Ништа. Ништа од оног што нијесам говорио и до сада. На питање "што вас нема више на ТВ", које ми годинама постављају непознати људи на улици не одговарам ја, већ уредништва истих. Још увијек памтим камерманска тапшања по рамену и стискање руке другог техничког особља, када би се завршиле те прве емисије.

Углавном њих није брига, куцају поруке за вријеме преноса, ако не раде ништа. Али, дешавало се прије десет година да их дотиче. Не само на БН, већ и на АТВ, рецимо. То се не заборавља.

О, кукавно, републикосрпство угашено

Шта сам ја крив што је моја, најмање деценијска политика, данас званична? Само за ту политику и што је само на папиру. Да сам ја на власти, другачије би радио свирао.

Парадоксално, српски (ид)ентитет је након ових избора толико угрожен, политички и идеолошки, да никада нијесам био забринутији за стратешку судбину Српске. О томе ћу дати сниману изјаву свакоме. Изузев за РТРС, док ме опет не зовну уживо у програм. Онда нека исјецају и они шта им се свиђа, као што раде и сви остали.

БН ТВ никад није била некоректна према мени, и увијек ћу дати изјаву уколико је затраже. Док год као приватна пише азбуком, док се са релеја над Семберијом вијори српска застава, нико ко нема бар то – не може за БН ТВ рећи да је антисрпска. О количини родољубља неког медија, говори уређивачка политика. Боље од било кога другог.

Исто као када поменути Драган Чавић обзнани приступање владајућој већини ријечима: Ми водимо ту политику, а све мање гласова освајамо. И каже све о себи и свом друштву. То је убједљиво најискренија политичка изјава ове године. А можда и деценије.

Доказани сарајстански НАТО-пудлић, Здравко Крсмановић, одмах послије избора је први и са социјалистичким нагласком кукурикнуо: СЗП више не постоји!

Политичка дослиједност

То значи да је он најдосљеднији политичар у постизборном периоду. Много досљеднији од оних који су се у исто вријеме одрицали мандата, али мање од оних статистичких грешака што су иступили из странака послије избора, због кршења изборних обећања.

То су чињенице, свиђало се коме или не. Тако и нападани Додиков говор својој омладини, о томе како можете бити најбољи, знати и жељети најбоље, али да то нећете моћи провести у друштву док не узмете власт. Ово је тек тешка истина. Реће вам свако ко је икад био у опозицији. Ко другачије каже, макар и због кампање, тешки је лицемјер. Прича бајке.

Е, аматерски егзорцисти и професионални ботови, политика је вјештина управљања друштвом у стварном и могућем свијету. А у објективној стварности нема селендраша и граџанистанаца, већ посланици у НСРС преузеше мандате и за већину их треба 42. До данас је све била обична естрада, удварање и надлагавање бирачима, а од данас почиње стварна политика.

Кроз два мјесеца ће заборавити све међусобне увреде и странке ће наставити да се растаљују. Од мјесне заједнице до предсједника. А то је толико нормално, већ виђено и очекивано, да су ненормални само они који се томе чуде.

Бијес што се вријеме промијени, а неки не мијењају стратешки политички став у нешто што вама одговара, долази из сопствене недосљедности. Суди се према себи. И сви смо томе склони. Но, немојте због тога више, онанично панично, покушавати да убијете гласника.

За двије године ће нови избори, а образ је један. Или, евентуално, два. Послије више немате шта окренути сем дупета.21 КОМЕНТАРА

 1. Кад сам тек ушао у политику прије десетак година, још је некако било образа, било је крађе у изборној ноћи, али није било овако бруталног самопонижења људи одраслих људи.

  Све је почело стидиљивом куповином гласова од 2008 године, наставило се већом 2010 године, да би кулиминацију доживјело 2012, а 2014 године постало правило понашања.

  Данас 2/3 гласова људи продају, или дају под морањем, зато добро рече Дане у задњој реченици, избори су за двије године, зато „часни борци и српски народе“ покажите свој образ, или дајте поново гласове под морањем и за паре, а после слободно окрените гузицу, као што сте урадили после ових избора.

 2. Газда Дане,

  пристојно је памтити када вам неко учини неко добро, али то не значи да треба затварати очи пред чињеницама.

  То што БН има доста тога на ћирилици и што на репетитору има српску заставу, не може сакрити чињеницу да је БН продужена рука бошњачке политике у РС.

  БН је водећи бошњачки протал у РС и ако је теби то неугодно написати, мени није.

  1. Хаџи Лојо,

   нормално је да је за тебе БН свјетионик.
   Нисам ја зађаба рекао да се ради о водећем бошњачком порталу у РС

  2. „Отресем ОХР и Невладиниће, зазовем блискост са Русијом. Успротивим се шаргарепи ЕУ и батини НАТО интеграција. Нагласим отимање историје, културе, традиције, територија и, кључно, губљење идентитета кроз самоодрицање од аутохтоног српског писма“.
   Ko za ovo ima vremena? Neki prdez poput tebe koji zivi na budjetu za neprekidno pisanje smetnji na programu da bi se izbeglo suocavanje sa : nemastinom, egsodusom, natalitetom zivotnim standardom nizim nego u kongu. Lakse je lobotomirati raju sa gore navedenim „argumentima“ koji samo takvima donose materijalnu korist dok se oni cije prezime nije zabiljezeno kao nosioci cinova u porazenoj armiji snalaze sa tristo maraka/evra. Pisi malo o tome, visoko obrazovana bezobrazna Budalo.

  3. Ja pogriješih, tobe jarabi. I pohpuših drugu svom Muji. Huso jarane to vidje, pa sam moro i njemu da me ne prijahvi.

  1. Турчине,

   проваљен си, исто као што је проваљен и Хаџи Лојо.

   Операција пропала, измишљај нови ник, и на обуку за ч и ћ, џ и ћ.

  2. Nego poturčeni Srbine hajde ti nama fino izrecituj sledeće ali pravilno .
   Možeš ako hoćeš i na bosanskom jeziku… ili Austrijskom…ili američkom,švsjcarskom,brazilskom,australijskom,novozelandskom,belgijskom…
   Dakle:
   Čiča čvorak sjedi na ćilimčiću
   I jede pečene ćevapčiće

 3. Волим кад човјек умије писати, чак и када ме оно о чему говори претјерано не занима (БНТВ и, којекаква прикљученија и којештарије), и када неке ствари површно процјењије. Прије свега ово што се догодило у задњих мјесец дана, а што ће произвести много дубље посљедице него што се пословично виспреном, дрчном и куражном Симићу чини. Погледајмо само ко осим СНСД и СП чини ту широку коалицију, тај патрљак од ДНС ,тај патрљак патрљка СДС, оне дебилне обреноиде, Чавића и његове страначке курокасалице, ону забрађену мигранткињу из Заједнио за БиХ – Зар с њима Баја мисли улагати вето и доносити нови устав. А то су, бар што це мене тиче, била два изизетно важна предизборна обећања. Да не причамо о томе да опозицији лоше друштвеноеконоекономске прилике иду на руку, а да у упозицијни остају пронатовски ПДП и подобро корумпирани, избушени, строго контролисани и уцијењени, пробосански СДС..

 4. Овај текст нити смрди нити мирише, нити има фабуле нити радње, нити га јебат нити кући водит, нешто као капетанова бесједа.
  Да ли би аутор овог текста појео говно ако му неко да замотано у омоту на којем пише ЧОКОЛАДА ћирилицом?

 5. Rekao sam ti , kako ja ne bio Srbin, tako ti sve živo i zdravo bilo.
  Naravno, nisam birao naciju, izniklo iz korijena.
  Pročitaš li, kukurikalo, orozeća pameti, ono što napišeš… Kokošje sljepilo, … fond riječi se svodi na onoliko riječi koliko oroz ima pera u repu… Turci, balije… hadži lojo, provaljen…
  Kao da bih se stidio da jesam Turčin, hadžija, i kao da smo mi nešto bolji, …
  Nisu im Marsovci prodavali vjeru za večeru, niti su sada Marsovci slagali svoj narod , pokrali mu glasove i prenijeli kralju Burlistana. Neće se zabaviti kada potomci stevandića, bojića. čavića, krsmanovića… budu vitlali zastave nadolazećih , emigranata i uzvikivali allahuegber… A ti im , oroze, tercirao, kukurikuuuuuuegber.
  Drumovi će se zaželiti Srba , a njih neće biti. Pobile i protjerale Orozeće brigade burlestanske…

  Orozeća pameti, kukuričeš nešto samo da kukuričeš, nikada ništa nisi rekao osim ljepljenja etiketa, no, baš me briga šta orozeća pamet kukuriče.
  Dabome da BN jeste najgledanija tv, i ti je gledaš, redovno. Samo njima vjerujem, što se tiče Vijesti, i Dnevnika. Šta bi dalo kraljevstvo Burlistan da može svojom šapom da ga poklopi? Ali, ne. BN ostaje i u dobru, i u zlu, sa svojim naroom, dijeleći s njim, i dobro, i zlo. Uzalud prijetnje, uzalud batine, ostaju na braniku otadžbine.

  Laku noć, orozeći IQ

  Hvala BN, televizijo, pogotovo hvala za izvještaje sa slobodne teritorije , sa Davidovog Trga.

  1. Лојане,

   ниси ти битан, ни лично ни персонално, што би рекли.

   Ја само указујем на раширену појаву (боље рећи планирану активност) да се на српским порталима појављују типови који се представљају као Срби, а који су Бошњаци и заступају ставове екстремне бошњачке и екстремне граџанистанске политике, све у циљу да се добије утисак да однос политичких снага у РС није онакав какав се показује на изборима, него је другачији.

   А ако је другачији онда и аргументи да су избори покрадени бивају јачи, а онда је лакше дићи народ на нереде и рушење институција.

   Једина срећа послије ових избора је та што је разлика између кандидата за Предсједника РС и за члана Предсједништва БиХ била велика.

   Можемо само претпоставити шта би се десило да је разлика била мала као 2014.године. Тада би ви дошли на своје.

   Тако да се не сикираш.

   Док је ч и ћ, џ и ђ, буђета, ђабане, граџана, РС не треба да бринути за своју будућност.

   Ти наивним будалама из телалука показуј своје српство, ја сам те давно прочитао, још ономад када си ликовао због терористичког чина у полицијској станици у Зворнику, када си у силној еуфорији заборавио кад пишеш под ником “Jasse“ а кад под ником “приједор“, а и неки дан си имао оно “ви Срби“.

 6. Ti nisi proĆitao ni školsku lektiru u osnovnoj školi pošto uvijek mašiš temu, uvijek naglabaš o potpisima, o ČiĆ, o telaluku…, samo da skreneš sa genocida režima u Burlestanu, kada će gubitak stanovništva biti veći nego u Velikom ratu, zapravo, biće totalni gubitak stanovništva, drugim riječima, genocid nad vlastitim stanovništvom. Srpske Maje i Inke,
  Kako ja bio jasse, onako ti živi i zdravi bili najmiliji. Kako govorio istinu, u kući ti se vidjelo.
  Vidio sam da si glup i bRez obraza za vrijeme velikih poplava kada si rekao da su poplave dobro došle kao za njive, poljoprivredno zemljište.
  Režimsski si tariguz , a takvi su i glupi. i bez morala.
  Laku noć, orozeća pameti, ili , Akšam hairla.

  1. Хехехе,

   дошло се и до клетви.

   Па пичко једна, ти си овдје ширио панику и причу како су нам поплаве трајно загадиле земљиште и сеирио и радовао се томе.

   Нико крупно ка’ …

  2. Odeš fino u tursku na more pa kažeš da si iz bivše bosne i da se zoveš alija pa fino sačekaš reakciju domaćina
   Behehehehe