УЕФА поново покреће Куп побједника купова

Европска фудбалска унија (УЕФА) прије два је мјесеца најавила и потврдила скорашње формирање и трећег клупског континенталног такмичења.

уторак, 20 новембра, 2018 / 16:03

Формат новог такмичења још је непознат, али претпоставке су како би био сличан некадашњем Купу побједника купова који је укинут 1999. године. У њему би ииграли сви побједници националних купова у Европи.

Током 2. или 3. децембра у Даблину очекује се и службено представљање још увијек безименог клупског међународног такмичења, који би премијерно покренут требао бити сезоне 2021. / 2022. Према најавама, име би могло бити “УЕЛ 2”.

Као и Лига шампиона, након квалификација у групној фази бројило би 32 клуба. Енглеска, шпанска, њемачка, италијанска и француска лига имале по једног директног учесника.

Утакмице би током групне фазе на распореду требале бити четвртком у три термина (16:30, 19:00, 21:00). Термини од шеснаестине финала па до финала били би резервисани четвртком за 19:00 и 21:00. Шампион би директно стекао право наступа у Европа лиги, као и што се побједник Европа лиге аутоматски пласира у Лигу шампиона.

По остом узпру, трећепласирани клубови након завршетка групне фазе Европа лиге наставиће у нокаут фази УЕЛ-а 2.

Финансијски оквири тренутно су непознати, а због квалитета и мањка занимања спонзора и ТВ преноса, не очекује се већи наградни фонд.

Многи клубови, попут андорских и молдавских те летонских и албанских, лишени су континенталних такмичења која су им квалитетом недостижна, па оснивање новог натјецања служи као рука помоћи актуелне европске аристократије. Она би након изласка у сусрет мањим, у будућности може рачунати на потдршку током, рецимо, избора у тој организацији.Коментариши