Човић рјешава "хрватско питање" чак и ћирилицом

Драган Човић је на крају свог предсједавања организовао, и у Неуму бесједио, на Научно-стручном скупу с међународним учествовањем "Рјешење хрватског питања за европску Босну и Херцеговину". На говорници се јасно виде средњовјековна ћирилска слова у застави ЕУ.

четвртак, 15 марта, 2018 / 15:33

Хрватски интелектуалци уопште нису гадљиви када је у питању историјско наслијеђе, које им може донијети међународну препознатиљивост или углед. Нема везе што је туђе, или што га већина хртватског друштва презире или уништава. Како везано за Николу Теслу, који је идеалан Србин по стандардима Неовисне Републике Хрватске (славан, избјеглица и мртав); тако и за азбуку, коју по западној Херцеговини из љубави према конститутивности Срба са вољом префарбавају на путоказима.

Српске власти у свим државним творевинама које овај народ има, пак, одричу се и оних ствари које су недвосмислено њихове, као управо азбука од које се комшијама у Вуковару диже коса на глави или грб са љиљанима, или Босна као једна од земаља српских владара; а "српско питање" је очигледно ријешено истог трена када дођу на власт, те му нико не посвећује никакву пажњу.

Било би добро, као реципроцитет, ријешити бар једно: Да неко укине Милорада Пуповца као представника Срба у Хрватској, напримјер?

Даље извјештај, ријечима самог Човићевог апарата:

Сви дародавни путеви воде до Међугорја

Научно-стручни скуп с међународним учествовањем "Рјешење хрватског питања за европску Босну и Херцеговину" одржава се у хотелу Гранд у Неуму, под високим покровитељством Кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ. Организатори скупа су Хрватска академија наука и умјетности у БиХ (ХАЗУБиХ), Ректорски збор Републике Хрватске, Универзитет у Мостару, Одјељење за науку и образовање Хрватског народног сабора БиХ (ХНС), те Институт за друштвено-политичка истраживања (ИДПИ) из Мостара.

На свечаном отварању скупа обратили су се предсједавајући Предсједништва БиХ академик Драган Човић, проф. др сц. Зоран Томић, ректор Универзитета у Мостару и предсједатељ Ректорског збора Босне и Херцеговине, проф. др сц. Владо Губерац, ректор Универзитета Јосипа Јурја Штросмајера у Осијеку и предсједавајући Ректорског збора Републике Хрватске те академик Јаков Пехар, предсједник Академије за науку и умјетност у БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ академик Драган Човић је у поздравном обраћању изразио наду да ће овај научно-стручни скуп и сви учесници скупа дати допринос за остварење многих отворених питања за хрватски народ. Казао је да хрватско питање не постоји, него питање БиХ, државе с равноправним конститутивним народима.

"Након прошле године добили смо одлуку Уставног суда БиХ која јасно и недвосмислено говори о три конститутивна народа и њиховој уставној позицији. Одлука јасно говори шта је то Федерација БиХ, не федерација кантона, већ федерација конститутивних народа.

Вјерујем да смо ми на вјешт начин понудили рјешење и за хрватски народ и за Босну и Херцеговину", казао је предсједавајући Човић. Нагласио је да је БиХ незаустављива на свом европском путу те изразио наду да ће закључци ове конференције допринијети да БиХ буде модерна држава у којој хрватски народ мора бити равноправан с осталим.

Уводно предавање одржао је проф. др сц. Бранко Каталинић, Универзитет у Бечу.

Дводневни научно-стручни скуп с међународним учествовањем је организиран у два панела унутар којих се одржавају три сесије. Током данашњег дана одржан је први панел – Појавни облици неравноправности Хрвата БиХ у односу на друга два конститутивна народа, Сесија I: Концепт једнакости и неједнакости у вишенационалним државама с нагласком на БиХ. Како до институционалне кохабитације права појединаца и група? те Сесија II: Измјене Даyтонског мировног споразума / Устава и њихове посљедице по (не)једнакоправност.

У послијеподневним часовама ће бити одржана Сесија III: Уставна (а)симетрија и (не)једнакост у БиХ: Конститутивност као уставни темељ равноправности и како је институционализовати?

Вечерас ће бити одржана хуманитарна вечера с аукцијом слика. Сврха ове донаторске вечери је прикупљање средстава која ће бити дарована Удружењу "Фра Славко Барбарић" из Међугорја. Ово удружење већ 26 година, материјално и духовно, брине за младе, талентоване и материјално угрожене студенте.

У петак, 16.3.2018. године биће одржан други панел – Приједлози практичних рјешења за остваривање једнакоправности Хрвата БиХ у складу са европским вриједностима, позитивним примјерима и праксама – Сесија I: Како до праведне подјеле јавних ресурса у асиметричном федералном окружењу?, којом ће предсједавати проф.др сц. Сања Влаисављевић, с почетком у 9.30 часова.

У 10.45 часова биће одржана Сесија II: Једнакост кроз заступање и представљање (не)једнаких група: Правичан изборни закон као претпоставка једнакоправности и интеграције БиХ, којом ће предсједавати проф. др сц. Иван Лучић, а Сесијом III: Перспективе развоја конституционализма у Босни и Херцеговини у складу са БХ уставнмј традицијом и европском демократско-правном наслијеђу, предсједаће амбасадорка Лидија Топић, шефица Мисије БиХ при ЕУ с почетком у 12.15.часова.Оставите одговор