07:46 Сад је провјерено: Митрополит Амфилохије се упокојио22:32 Дарко Ристов Ђого: У тренутку када ово пишем митрополит је на респиратору - направите Владу Црне Горе!19:03 Министарство просвјете: Не знамо разлог љутњи, настава на даљину успјешно функционише као и раније18:45 Српска ствар се у ЦГ развија да горе не може: Андрија Мандић уз Медојевића оптужује Кривокапића да је "гласач ДПС"18:42 Ако је и до кампање, превише је: БНТВ се преиграо и Шеранића назвао пудлицом18:00 Град Подгорица даје плац Удружењу грађана Црногорска православна црква17:57 Ана Брнабић вилу Јованке Броз додијелила себи на кориштење17:51 Нови извјештај Савбезу УН у четири поглавља: Резолуција СДС о "грађанској БиХ" највећа унутрашња пријетња Дејтонском мировном споразуму17:46 Рутински и на дистанци: ММФ се код Вишковића распитује за паре које не можемо вратити17:10 Чачак, Чачак, бањолучки рокенрол!

Младен Иванић на форуму у Азарбејџану

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др Младен Иванић учествује у раду Шестог Баку свјетског форума у Азербејџану.

четвртак, 15 марта, 2018 / 16:26

У данашњем обраћању на панелу ”Већине наспрам мањина”, др Иванић је рекао да однос између бројније и мање бројне заједнице представља кључно питање односа на Балкану, а и шире.

”Сматрам да је Дејтонски мировни споразум поставио добар оквир за рјешавање тог односа, јер није идентификовао побједнике и поражене. Стога вјерујем да рјешења која су уведена Дејтонским споразумом могу да послуже као модел и примјер за друга подручја како успоставити равнотежу у односу бројнијих и мање бројних заједница”, рекао је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др Младен Иванић. Обраћајући се учесницима Форума, др Иванић је рекао да је у Дејтонском споразуму нађен баланс између основног демократског принципа и заштите права мање бројних група, што је кључни изазов са којим би се могла суочити многа друштва.

”Да би се дошло до правог рјешења, потребно је учешће политичара који су спремни на компромис”, рекао је др Иванић.

Тема овогодишњег Баку форума, који се одржава до 17. марта је како премостити јазове у стварању инклузивних друштава. Баку форум већ шести пут окупља бројне актуелне и бивше европске и свјетске лидере на дебатама о глобалним изазовима данашњице и кључним аспектима о промјенама на којима ће се радити у будућности. Осим шефова држава и влада, Форум окупља и лидере из јавног и приватног сектора и цивилног друштва.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др Младен Иванић разговарао је на маргинама Самита и са предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим, предсједником Албаније Илиром Метом и премијером Турске Биналијем Јилдиримом.

Др Иванић је упознао предсједника Азербејџана Илхама Алијева са политичком и економском ситуацијом у БиХ, европским путем БиХ и одговорима на упитник Европске комисије, као и обавезама у испуњавању Реформске агенде. Др Иванић је изразио очекивање да ће азербејџанска инвестиција у фабрику за прераду воћа и поврћа у Добоју ускоро бити завршена и да ће то бити повод за посјету предсједника Алијева. Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске исказао је захвалност за донацију за изградњу Дома здравља у Котор-Варошу, која је у завршној фази.

Предсједник Азербејџана Илхам Алијев поздравио је напредак БиХ на европском путу. Истакао је да сарадња на већем броју пројеката представља још једну потврду блиских и пријатељских односа двије земље. Говорио је и о ситуацији у региону, изградњи гасовода и жељезничке инфраструктуре која би требало да повеже Европу и Азију и створи боље услове за транспорт роба. Обострано је констатовано да треба даље радити на јачању сарадње БиХ и Азербејџана, посебно на културном и економском плану.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др Младен Иванић разговарао је и са премијером Турске Биналијем Јилдиримом. Констатовано је да су билатерални односи двије земље добри, а посебно је поздрављено повећање обима трговинске размјене до кога је дошло потписивањем Споразума о слободној трговини. Значајан сегмент размјене представља извоз меса и брашна у Турску, од чега директну корист имају произвођачи. Закључено је и да ће нови подстицај интензивирању сарадње, али и развоју региона у цјелини, дати активности на изградњи саобраћајне инфраструктуре (аутопут Београд – Сарајево). Саговорници су констатовали и да размјена посјета на високом нивоу значајно доприноси даљем развоју добрих односа.

Састанцима су присуствовали и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и амбасадор БиХ у Турској и Азербејџану Бакир Садовић.

Др Иванић је разговарао и са предсједником Албаније Илиром Метом. Разговарано је о билатералним односима двије земље, унутрашњополитичким приликама и европским интеграционим процесима. Предсједник Албаније поздравио је предају одговора БиХ на питања из Упитника ЕУ.Коментариши