Британски суд оспорио блокаду венецуеланског злата

Апелациони суд Енглеске уважио је жалбу Централне банке Венецуеле и укинуо пресуду Вишег суда у јулу, којом је утврђено да је британско признање опозиционог лидера Хуана Гваида као "привременог легитимног предсједника Венецуеле" било коначно, преноси Ројтерс.

четвртак, 8 октобра, 2020 / 11:42

Суд је том одлуком додијелио контролу над 31 тоном злата, које припада државној нафтној компанији ПДВСА, а које је венецуеланска држава затражила због кризе у којој се нашла земља.

Одлука Апелационог суда значи да се случај враћа Вишем суду да би се коначно утврдило ко је од двојице лидера легитиман предсједник.

У пресуди се наводи да је неопходно утврдити да ли "влада Уједињеног Краљевства признаје Хуана Гваида као предсједника Венецуеле у све сврхе и стога не признаје Николаса Мадура за предсједника у било ком виду".

-Барем нису имали образа да препознају Гваида за предсједника. Ни у једном дијелу планете не би прихватили таквог некога- рекла је чланица Венецуелске националне скупштине, Марија Алехандра Дијаз.

Британски борци за солидарност поздравили су укидање пресуде и прихватање жалбе Високог суда, којом су венецуелске златне резерве, у вриједности од милијарду фунти, уручене вођи опозиције.

Марија Алехандра Дијаз назвала је побједу на суду кораком напријед, али страхује да ће британска владина Банка Енглеске употријебити тактику одуговлачења, како не би пребацила 31 тону златних полуга у Програм развоја УН-а, за куповину хуманитарне помоћи за ту јужноамеричку земљу.

Виши предавач на универзитету Мидлесекс и стручњак за Латинску Америку Франциско Домингез, који је уједно и национални секретар Венецуелске кампање солидарности, поздравио је пресуду против Гуаидове тврдње о полугама.

-Морамо појачати кампању тражећи да се задржани ресурси дефинитивно дају Венецуелској влади, како бих их она могла користити за борбу против коронавируса, за куповину хране, лијекова и виталних здравствених улагања – каже Домингез.

Венецуелске су се власти обвезале да положе полуге у Развојни програм УН-а, које ће се тада користити искључиво за куповину хране и лијекова за јужноамеричку земљу погођену хиперинфлацијом и несташицом горива, изазваном америчким санкцијама усред Ковид-19.