Научници направили злато од пластике

Група научника са Универзитета ЕТХ у Цириху осмислила је како произвести злато у лабораторији. И то не било какво злато. Њихово злато тежи пет до 10 пута мање од традиционалног 18-каратног злата и могло би се употребљавати за позлаћивање накита који би тако задржао своју врijедност, али био знатно лакши.


Злато најскупље у задњих шест година

Суноврат акција на азијским берзама погурао је данас цијену злата на шестогодишњи максимум, јер су успаничени инвеститори потражили сигурно уточиште за капитал.


Русија убрзано гомила златне резерве

Руска централна банка наставља да купује злато, додајући око 18,7 тона овог племенитог метала већ огромним залихама само у марту. То показују најновији подаци које је банка објавила.


Сламарица: Швајцарска има највише златних и девизних резерви, Естонија најмање

Највеће резерве злата и девиза у Европи има Швајцарска, а најмање Естонија, подаци су референтног извора "Свјетска књига чињеница" (The World Factbook)који дјелује при америчкој Централној обавјештајној агенцији (ЦИА).


Олимпијско злато за Бањалучанке

Женски камерни хор "Бањалучанке" освојио је златну медаљу на Свјетској хорској олимпијади у Риги у Летонији гдје је учествовао као једини представник Републике Српске и БиХ.


Злато најјефтиније у задње три седмице

Златом се трговало на најнижем нивоу у посљедње три недеље, након што су званичници Федералних резерви (Фед) поновили своју одлуку о повећању каматних стопа како би обуздали инфлацију.


Цијена злата на петоседмичном максимуму

На спорт тржишту, цијена овог племенитог метала је порасла за 0,17 процената на 1.991,31 долар за унцу, након што је раније достигла највиши унутардневни ниво од 11. марта, извјештава "Блумберг”. У успону су и цијене осталих племенитих метала, укључујући паладијум, платину и сребро. Могућност да Европска унија де факто уведе ембарго на руски гас и […]


Цијене злата највише од почетка године

Злато све више долази до изражаја, посебно након превирања на тржишту криптовалута. У уторак је вриједност златне унце била удаљена само неколико долара од границе од 1.900 долара. Ово је највиша цијена од 8. јануара.


Златна грозница тресе Источну Европу

Земље Источне Европе већ дуже вријеме тресе права златна грозница. Док је Србија донедавно била лидер у региону по златним резервама, са власништвом од 36 тона племенитог метала, Мађарска је у марту утростручила своје резерве, те са 94,5 тона постала једна од три земље са највећим залихама злата у Централној и Источној Европи.