Научници направили злато од пластике

Група научника са Универзитета ЕТХ у Цириху осмислила је како произвести злато у лабораторији. И то не било какво злато. Њихово злато тежи пет до 10 пута мање од традиционалног 18-каратног злата и могло би се употребљавати за позлаћивање накита који би тако задржао своју врijедност, али био знатно лакши.


Злато најскупље у задњих шест година

Суноврат акција на азијским берзама погурао је данас цијену злата на шестогодишњи максимум, јер су успаничени инвеститори потражили сигурно уточиште за капитал.


Русија убрзано гомила златне резерве

Руска централна банка наставља да купује злато, додајући око 18,7 тона овог племенитог метала већ огромним залихама само у марту. То показују најновији подаци које је банка објавила.


Сламарица: Швајцарска има највише златних и девизних резерви, Естонија најмање

Највеће резерве злата и девиза у Европи има Швајцарска, а најмање Естонија, подаци су референтног извора "Свјетска књига чињеница" (The World Factbook)који дјелује при америчкој Централној обавјештајној агенцији (ЦИА).


Олимпијско злато за Бањалучанке

Женски камерни хор "Бањалучанке" освојио је златну медаљу на Свјетској хорској олимпијади у Риги у Летонији гдје је учествовао као једини представник Републике Српске и БиХ.


Цијене злата највише од почетка године

Злато све више долази до изражаја, посебно након превирања на тржишту криптовалута. У уторак је вриједност златне унце била удаљена само неколико долара од границе од 1.900 долара. Ово је највиша цијена од 8. јануара.


Златна грозница тресе Источну Европу

Земље Источне Европе већ дуже вријеме тресе права златна грозница. Док је Србија донедавно била лидер у региону по златним резервама, са власништвом од 36 тона племенитог метала, Мађарска је у марту утростручила своје резерве, те са 94,5 тона постала једна од три земље са највећим залихама злата у Централној и Источној Европи.


Међународна рејтинг агенција упозорава: Пада цијена злата

Међународна рејтинг агенција "Фич" предвиђа да ће цијена злата ове године пасти са 1.734 на 1.600 долара за унцу, а 2022. године смањити се на 1.400 долара "због повећане тражње услед инвестиционих токова и куповине од централне банке". Године 2023. злато би могло да буде на нивоу из 2013.


Резерве и квалитет злата се смањују, а трошкови производње ће расти

Свјетска производња злата могла би се због исцрпљивања резерви до 2030. године смањити за 15 до 20 посто у односу на данашњи ниво, оцијењено је у сриједу на међународном берзанском форуму који је организовала Московска берза.


Британски суд оспорио блокаду венецуеланског злата

Апелациони суд Енглеске уважио је жалбу Централне банке Венецуеле и укинуо пресуду Вишег суда у јулу, којом је утврђено да је британско признање опозиционог лидера Хуана Гваида као "привременог легитимног предсједника Венецуеле" било коначно, преноси Ројтерс.