Авганистан: Путин прихвата реалност, Бајден не може гарантовати исход

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да друге земље не смију да намећу своје вриједности Авганистану и да је реалност то што су талибани преузели контролу у земљи.

петак, 20 августа, 2021 / 23:27

Путин је рекао да се нада да ће талибани испунити своје обећање и вратити ред и мир у Авганистан и да је значајно спријечити терористе да уђу у сусједне државе.

Он је нагласио да није у интересу Русије да се бави резултатима америчке кампање у Авганистану.

Путин је говорио након разговора у Москви са њемачким канцеларом Ангелом Меркел. ово су први коментари Путина у вези са ситуацијом у Авганистану.

Говорећи о Украјини Путин је рекао да он има утисак да је украјинско руководство одлучило да не тражи мирно рјешење о сукобу на истоку Украјине.

Он је рекао да су Русија и Њемачка забринуте због растућих тензија у Донбасу.

Бајден без гарантног рока, али препун самохвалисања САД

Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је данас да ће сваки Американац који то жели бити евакуисан из Авганистана, да их је до сада евакуисано око 13.000, те да не може да обећа коначан исход у тој земљи.

"Ово је једна од највећих, најтежих евакуација у историји и једина земља на свијету способна да уложи толико снаге и енергије на другој страни свијета са таквим степеном прецизности су САД", рекао је Бајден у говору у Бијелој кући.

Он је рекао да ће САД учинити све да безбједно евакуишу све авганистанске савезнике, партнере, потенцијалне авганистанске мете талибана због њихове повезаности САД.

Према његовим ријечима, велика евакуација Американаца и авганистанских савезника из Авганистана је рискантна операција и он не може да гарантује коначан исход.

Он је рекао да су САД у сталном контакту са талибанима како би имали приступ аеродрому у Кабулу за авганистанске грађане повезане са САД. Бајден је најавио састанак Г7 наредне седмице на коме ће се говорити о Авганистану.

До сада је око 18.000 људи евакуисано из Кабула након што су милитанти преузели контролу у земљи, али земље Запада суочавају се са критикама јер нису предвидјеле овако хаотичан егзодус или нису довољно помогле.

Хиљаде људи носећи документа, дјецу и неке ствари опсједа аеродром у Кабулу. Талибани су рекли да се лица без путних докумената врате кући.

У и око аеродрома убијено је 12 људи од викенда,саопштио је НАТО.

Таква је пометња да ниједна држава у ствари не зна на којем су авиони њени држављани, док су неки људи затечени током породичне посјете Авганистану.