Чије стадо, његова и планина?

Вјероватно јер је све друго ниже, са ове коте Ефбиховци упорно покушавају уклонити српску заставу. Кликните и сазнајте како је завршила жуто-плава крпа на Маглићу, највећем врху Републике Српске.

субота, 21 августа, 2021 / 14:39

Вјероватно им се није дало носити кантицу са бојом, па су понијели наљепницу којом су прелијепили српску заставу на територији Републике Српске. Иначе, црвено-плаво-бијела застава је најстарија застава у Дејтонској БиХ.

Уведену 1992. године, није довео у питање чак ни антисрпски Уставни Суд БиХ, који је 2007. године прогласио неуставним српски грб и химну Боже правде, под образложењем да су та обиљежја "увредљива" и "не осликавају идентитет друга два (наметнуто) конститутивна народа".

Српска застава, која је прошла филтер тзв. Уставног суда БиХ, очигледно је увредљива за излетнике из Ефбиха, који од табле Добродошли у Републику Српску, до врха Мали Маглић покушавају да униште обиљежја старосједилаца.

Ову појаву је прокоментарисао и Симо Терзић из Планинарског друштва Јаворина, Пале, а његов став преносимо у цјелости:

Може ли ми неко објаснити чему жеља неких "планинара" који долазе са територије ФБиХ, да на све начине покушају уклонити заставу Републике Српске са највишег врха Српске и БиХ – Малог Маглића 2386м/нв?

Нисам примјетио да су тако ревносни у уклањању неуставне заставе са љиљанима са највишег врха Трескавице – Ђокин торањ/Мала Ћаба/Паклијеш 2086м/нв…

Уосталом, уколико нису упознати, исте би ваљало подсјетити да је застава Републике Српске плод концензуза представника сва три народа у Народној скупштини Републике Српске, док је ова плаво-жута застава која не значи ништа и не представља никога, плод наметнуте одлуке бившег Високог представника у БиХ Карлоса Вестендорпа!

Најкраће речено, колеге планинари бошњачке националности који су направили овај потез, више поштују наметнуту одлуку Високог представника у БиХ, него одлуку сопствених политичких представника.
Лоботомија мозга – левел експерт!

П. С.

Прави планинар поштује Планину, а свако обиљежје које на истој затекне не сматра увредом већ добродошлицом домаћина!