Спецоперација: Бахмутска битка у сијенци признања Ангеле Меркел

Осим редовних борби око увријежених жаришта, а то је на првом мјесту Бахмут, није било битнијих измјена линије фронта. Што се медијског фонта тиче, изгледа као да власти у Кијеву почињу правити информативну кампању, у смислу да је могуће да Бахмут буде напуштен, односно да се украјинска јавност припреми за могућност да га заузму снаге руске коалиције.


Спецоперација: Чека се расплет у Херсону

Русија данас продславља Дан народног јединства, са нагласком да је у свој састав примила четири нова региона, односно територије. Мисли се наравно на ДНР, ЛНР, Запорошку и Херсонску област. Москва је војно обавезна да брани ове територије, односно да најмање заузме административне границе које су ове области имале раније у Украјини. То је тренутно једино што са сигурношћу можемо рећи о руским војним циљевима.


Ко то каже, ко то лаже, Русија је мала?

Русија се по други пут територијално шири у овом вијеку, након присаједињења Крима 2014. године. Посљедице објаве више референдума у бившим областима Украјине, имају минималан значај на свјетску политику, у односу колико се очекује да ће имати ефекат на ратишту. Кад нешто призна као дио своје територије, Русија је обавезна по Уставу да то брани војно. Укључујући општу мобилизацију и атомски удар.


Будимир: Једини начин да се преживи, јесте бити чврсто уз савезнике који поштују међународно право

Професор међународних односа на бањалучком Факултету политичких наука Жељко Будимир рекао је да је сутрашњи сусрет у Москви српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са предсједником Русије Владимиром Путином веома важан политички, економски и културно, истичући да се могу очекивати озбиљни економски бенефити.Вишковић: Који је то државник имао три пута састанак са Путином?

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Републици Српској драгоцјена подршка Русије која принципијелно брани позицију Српске у УН, Савјету безбједности и Савјету за спровођење мира /ПИК/ и да је питање шта би данас било са Српском и којим би се путем кретала да није било руског вета на неке одлуке.Дани(ј)ел Симић: Русија разваљује Украјину и неће скоро стати

Војска Републике Српске, која је ратовала против НАТО Звијери и преживјела, имала је 1995. године највише 200.000 војника. Са не више од 170.000, Русија је ушла у Украјину која је већ имала 261.000 уговораца и 01. фебруара потписан указ предсједника, да се број увећа на 361.000. Руси су их свеједно растурили мимо било какве војне логике, која налаже омјер најмање 3:1 ако нападаш. Сад је таква стратегија, након опште мобилизације Кијева, дошла други пут на оперативну наплату.