Додик: Побједа Русије је и побједа Српске, они неће допустити дрско мијешање странаца

Побједа Русије на свим пољима биће и побједа Републике Српске, поручио је предсједник Српске Милорад Додик.

среда, фебруар 21, 2024 / 20:32

Додик је за руску агенцију "РТ" рекао да је веома поносан на чињеницу да је данас у Казању разговарао са руским предсједником Владимиром Путином, којем је, како је навео, пожелио све побједе које може да оствари и пренио да су све побједе Путина и Русије – побједе Републике Српске.

"Ми вјерујемо да је Русија на правој страни слободе народа, људи и држава. Предсједник Путин у том смислу остварује важну мисију овог времена", навео је Додик.

Додик је истакао да је Русија била приморана да брани свој народ и да је због тога започела специјалну војну операцију.

Он је додао да се Европа, под утицајем САД, преварила због стајања на страну украјинског режима.

Европске земље, како је навео, постале су свесне колико су енергетски зависне од Русије, што се види и по смањеном обиму производње и рецесији која је уздрмала ЕУ.

"Запад је у колективној хистерији и тражи да се сви у региону прикључе њиховим санкцијама. Република Српска, као ни Србија то нису учиниле и ми остајемо изложени готово свакодневним притисцима", навео је Додик.

Он је истакао да је Република Српска поносна на своју сарадњу и са Србијом и Мађарском.

"Србија је гарант Дејтонског споразума, она је потписала Општи оквирни споразум и Србија је одговорна за Републику Српску", рекао је Додик, указујући да је Запад покушао да одвоји Србију од Српске, али да је то практично немогуће.

Узимајући као примјер уједињење двије Њемачке, Додик је рекао да вјерује да ће тако једног дана доћи до уједињења српског народа са двије стране Дрине и да је то сасвим логичан слијед догађаја, иако Запад то право покушава да оспори мањим народима.

Додик је истакао значај сарадње Српске са Мађарском и премијером Виктором Орбаном, којег види као сувереног лидера.

"Орбан је један од најјачих савремених лидера у Европи, он има политику за разлику од других западњака који прате туђу политику", указао је Додик, наглашавајући да ни француски предсједник Емануел Макрон ни њемачки канцелар Олаф Шолц немају своју, већ слиједе "туђу" политику.

Додик је нагласио да је Орбанова политика да очува државу, народ, сувереност и слободу.

"У том погледу он поштује такве вриједности за друге", додао је Додик.

Додик је навео да Република Српска и њено руководство поштују исте вриједности као и Виктор Орбан и за њих се боре, због чега су се разумјели, а касније постали сарадници и пријатељи.

"Мислим да је будућност ЕУ у ономе што промовише Виктор Орбан, у ономе што он мисли да треба да буде ЕУ, или је неће бити. Сигурно је неће бити под патронатом само једне земље која се зове Њемачка", указао је Додик.

Према Додиковим ријечима, за лидерство у ЕУ треба прво имати моћног лидера каквог Њемачка нема, као што је некада била Ангела Меркел.

Додик је најавио да ће се у наредном периоду позабавити тиме како да олакша пословање руских фирми у Српској.

Као веома значајно Додик је истакао да је Русија, као велики пријатељ Републике Српске, наставила повољан гасни споразум са Српском.

Русија – заштитник од ОХР

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да руски предсједник Владимир Путин савршено добро зна да странци путем неизабраног странца покушавају да отму имовину Српске и да Русија неће прихватити такву врсту дрских понашања.

"Путин је исказао сагласност са нашим процјенама о томе какви су односи у БиХ, савршено добро зна да странци на недовршен начин путем неизабраног странца покушавају да отму имовину Српске", рекао је Додик.

Додик је додао да Путин сматра да је то недопустиво и да Русија неће прихватати такву врсту дрских понашања.

"За Републику Српску је веома важно да постоји Русија која разумије суштину Дејтонског споразума – високодецентрализована БиХ са јаким аутономијама као што је Република Српска. Ми ништа друго не тражимо", рекао је Додик за АТВ и РТРС.

Он је напоменуо да су Американци учинили све да то развале и да се игра на централизацију, а да је Русија остала принципијелна, па подсјетио на руски вето када су српски народ у Савјету безбједности УН хтјели да квалификују као геноцидан.

Додик је указао да постоји мржња Британаца према Србима и да увијек када се на дневном реду у Савјету безбједности нађе тема Дејтонски споразум Русија има шта да каже.

"Нама то одговара. Да није тог руског односа према том питању вјерујем да би Република Српска, ако би до сада постојала, била маргинална, празна љуштура", оцијенио је Додик.

Импозантна је, каже истрајност Путина и његовог тима да разумију о чему се ради, нагласивши како су на правој страни историје

Додик је навео да се од Путина никада није могло чути да ће подржати независност Републике Српске, већ је увијек принципијелно рекао да подржава територијални интегритет БиХ и да зна да ту може да се живи само уз договор три конситутивна народа, јер разумије мултиетничност и сарадњу међу народима.

"То што су Американци смислили причу како треба да нестану народи, а одједном устану грађани, то је неко друго питање, то је илузија која не може да прође", закључио је Додик.Оставите одговор