Крунски савјет: Шеранић окупио директоре болница због корона вируса

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и в.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић са сарадницима одржали су данас у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске састанак са свим директорима болница у Републици Српској.

четвртак, фебруар 27, 2020 / 18:44

Тема састанка била је тренутна епидемиолошка ситуација у Републици Српској када је у питању појава новог вируса корона у свијету и региону. У Републици Српској до сада није било пријављених обољелих од COVID-19.

Разговарано је о мјерама које су до сада предузете с циљем раног откривања евентуалних сумњивих случајева с циљем спрјечавања настанка и ширења болести изазване новим вирусом корона.

Подсјећамо, свим здравственим установама у Републици Српској раније су упућене препоруке за поступање с циљем спровођења адекватних мјера надзора над заразним болестима, а министар здравља и социајлен заштите Републике Српске је донио Наредбу о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у Републици Српској. Ријеч је било о тријажи пацијената, капацитетима за збрињавање пацијената у случају потребе за изолацијом, припреми простора у случају потребе за прихватом већег броја обољелих у ЈЗУ Универзитетски клинички центар Републике Српске, ЈЗУ Болница "Свети Врачеви" у Бијељини и ЈЗУ Болница "Србија" у Источном Сарајеву, као и протоколима о достављању узорака за лабораторијско тестирање.

Такође разговарано је о здравственом надзору грађана на нивоу примарне здравствене заштите и потреби информисања грађана шта он подразумијева. Тренутно је у Републици Српској под здравственим надзором 59 особа које су допутовале из подручја захваћених вирусом SARS-CoV-2, без симптома болести. У складу са Законом о заштити становништва од заразних болести Републике Српске здравствени надзор подразумијева здравствене прегледе и епидемиолошко испитивање лица која су била у контакту са лицем обољелим и/или клицоношом од заразне болести, или су боравила у жаришту заразне болести. Препорука за грађане, а с циљем заштите здравља становништва, који су у последњих 14 дана боравили или долазе из Италије, посебно на територији Сјеверне Италије, али и Кине, Јужне Кореје и Ирана, да се телефонски јаве надлежним домовима здравља, како би се узели подаци, евентуално предузеле епидемиолошке мјере, односно дали савјети о даљем поступању.

Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске наставиће да редовно информишу јавност о епидемиолошкој ситуацији у Републици Срској када је ријеч о новом коронавирусу.

Данашњем састанку присуствовао је и главни републички здравствени инспектор Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске др Десимир Миљић.



Оставите одговор