Два Томаша, два страна плаћеника

У вијести да један СНСДовац прима паре од Велике Британије, тежиште не треба бити на томе шта је о обавјештајној служби исте говорио Додик пред изборе, већ: Каква је то шугава држава, којој странци плаћају премијеру савјетнике?

петак, децембар 13, 2019 / 17:01

Фронтал.РС је већ писао о непримјереном понашању страних велепосланика при посјетама Влади Српске, у чему се посебно одликују они британски. У понашању наших власти, дубински се огледа добровољно одсуство суверенитета.

Народски речено, сви би они да су лично добри са амбасадором и мимо националног достојанства и редовног протокола, док се у предизборним кампањама глуми бескомпромисни патриотизам и противљење НАТО савезу. Особито унитаризму који ка Сарајеву највише вуче фотељама у "заједничким органима", које се ових дана панично покушавају попунити по цијену АНП.

Иначе, наши размажени државни службеници, посебно у Влади Српске, више се у званичним документима труде да пишу енглески него српски, па им страни агенти, односно "страни плаћеници" сметају само кад објављују овакве податке, док им у њиховим редовима уопште не сметају.

Поготово у причи о сарадњи НДИ, УСАИД и сличних фондација са СНСД прије десетак година; док ти сада, када финансирају дјеловање политичких странака опозиције у Српској, бивају силе мрака и нереда. Што оне, наравно, и јесу. Зато таквим фондацијама вијест о томе да њихов газда плаћа Далибора Томаша (и овог другог, Рајка) није могла промаћи, а ми је доносимо у цјелости:

Ко ће кога, већ…

(Аутор Горан Дакић , мојабањалука.инфо)

Члан Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ и члан Главног одбора Савеза независних социјелдемократа Далибор Томаш изабран је за савјетника премијера Српске Радована Вишковића у оквиру пројекта који финансира Амбасаде Велике Британије, државе коју је члан предсједништва БиХ Милорад Додик оптужио да плаћа обавјештајну мрежу у Републици Српској, сазнаје портал МојаБањалука.инфо.

Томаш ће, финансиран новцем Велике Британије, помагати Вишковићу у провођењу реформске агенде коју су усвојиле Влада Републике Српске и Влада ФБиХ. У Амбасади Велике Британије за наш портал кажу да "пружају финансијску подршку у сврху унапређења техничких капацитета и стручности владе како би се осигурало провођење институционалних и социо-економских реформи и обавеза".

Правдају се и Британци: Неће Томаш лобирати за СНСД код Вишковића

-Савјетници су одабрани путем отвореног, транспарентног и конкурентног процеса, а коначну одлуку о именовању донијела је Влада Републике Српске. Савјетници су ангажовани у капацитету независних стручњака, фокусираних на техничку подршку специфичним активностима. Такав ангажман искључује политичке и лобистичке активности – истакла је Биљана Ристовић из британске амбасаде.

Није јасно како је Томаш могао бити именован на ову позицију с обзиром на то да је члан ГО СНСД-а, а да савјетнички посао, како истичу у британском амбасади, искључује политичке активности.

Рајко Потврдио

Томаш није одговарао на наше позиве и поруке.

За Вишковићевог савјетника у истом пројекту изабран је и професор Економског факултета Универзитета у Бањој Луци Рајко Томаш

– Јесам, именован сам на ту позицију. Јуче су ми јавили из те компаније која је водила тај конкурс селекцију да сам изабран за савјетника – кратко је рекао Томаш за наш портал.

Додик: Умало да похапсимо британске шпијуне

Подсјећамо, у јуну прошле године тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да у Српску долази 40 британских обавјештајаца замаскираних у војну јединицу чији ће задатак бити да прислушкују, прате и праве информације за медије.

– Овдје улазе људи тог калибра, значи обавјештајци, камуфлирани у војнике који ће радити на прислушкивањима, праћењима и стварањима информација и вјероватно сервисирања тих информација медијима – рекао је Додик тада.



3 КОМЕНТАРА

  1. Onaj ko je u ime britanske krune došao da uništi i zatre srpski narod zapadno od rijeke Dirne došao je otvoreno na vlast na britanskom transportu.
    Tako da ove pričice o Tomašu neće ni djeca u obdaništu “ režimska mladost “ prihvatiti bez zdravih potpitanja.
    Prvo su pale institucije,zatim Srpska pravoslavna crkva, a koliko vidim sada je i sav narod spreman raditi sam protiv sebe.

Оставите одговор