Проинтер: Три буџетска милиона за двије седмице посла

Портал америчких агената, Журнал.инфо, има одријешене руке да истражује како је предузеће "Проинтер" за само двије седмице инкасирало 3 милиона марака на тендерима државе Српске.

понедељак, 21 јануара, 2019 / 01:43

Тако они могу да истражују везе Додиковог подмлатка и издашних државних тендера, што није уопште забрањено, већ је и пожељно са становишта демократизације и отворености у Српској. Но, када се то ради за страни новац, од стране клерофашиста који се пресвлаче у грађанистанце, ти подаци (деманти од Проинтера неће доћи) звуче мање увјерљиво.

Поготово када овај медиј никад не пише о криминаним радњама високог представника или америчке амбасаде, амбасаде било које земље чланице НАТО. Нити им је то на памети, нити су способни да буду толико објективни.

Тужна је судбина домаћег издајника и страног плаћеника.

Зато Фронтал.СРБ није Журнал, или сличне рупе без дна за новац америчких пореских обвезника. Ми смо у стању пренијети и налазе оних који наша открића у истраживачком новинарству могу само да прате са мржњом или сјетом. Неће им пасти на памет да их пренесу, поготово као ми, у цјелости.

Но, Додиковом сину добро иде

"Можете бити врхунски стручњак, али ако нисте у систему власти, све то може да буде заблуда!"

Ових ријечи Милорада Додика, предсједавајућег Предсједништва БиХ, лидера СНСД-а и апсолутног владара у Републици Српској, сјетиће се сви они који буду бројали милионе марака које су се слиле у касу бањалучке фирме "Проинтер". Још једна сретна година за ИТ стручњаке блиске власти почела је већ првог радног дана 2019, а за само двије седмице добили су осам тендера вриједних невјероватних 3.026.265 КМ.

Иза ове фирме, и даље незванично, стоји нико други до Додиков син Игор, којем очито "патриотизам" јача хедонизам, а и најважније је да "све остане у кући".

Да јавни новац буде у сигурном џепу већ 3. јануара побринуле су се "Воде Српске". "Проинтер" је на таште узео први тендер. На Порталу јавних набавки осванула је цифра 46.847 КМ за "куповину ИТ опреме и умрежавање удаљених канцеларија у једниствену доменску мрежу". "Проинтер ИТСС" Бањалука био је једини понуђач!

Старијем Додику пред народом су мрске институције на нивоу БиХ, али када је породични посао у питању, онда је сарадња могућа, чак и пожељна. Тако је нова тендерска срећа на врата фирме закуцала 5. јануара када је обзнањено да Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ (БХДЦА) за одржавање рачунара и опреме плаћа 32.760 КМ. "Проинтер ИТСС" Бањалука био је једини понуђач!

Док старији Додик пред очима народа ужива у "паради слоге и бича", млађи добија уговоре од републичких и државних институција, јавних предузећа и установа. "Електродистрибуција Пале" 9. јануара наводи да лиценце за "фиреwалл уређаје" плаћа око седам хиљада марака. "Проинтер ИТСС" Бањалука био је једини понуђач!

И "Поште Српске" још од настанка ове фирме задовољне су услугама па су јој намијениле уговор тежак 152.026 КМ за модернизацију мреже, набавку резервних дијелова за "стораге систем" – 14.976, одржавање тог система – 17.55О и техничку подршку Служби за интернет – 8.190 КМ. "Проинтер ИТСС" Бањалука био је једини понуђач!

Шаптач јабукама и господар виртуелне Српске изузетно добро је зарадио и код премијера РС Радована Вишковића. Одржавање "дата центра" и инфраструктуре информационог система Владе РС наплатиће 299.052 КМ. Да је одабрани понуђач добро познат знало се и по расписивању овог тендера, када је Влада тражила мноштво сертификата које запослени у тој фирми морају да имају. Све то, дакако, имају "Проинтерови" стручњаци, јер су и у претходној години били на бранику ИТ система извршне власти која одавно гази треће дигитално доба. Све то тада коштало је 287.000 КМ. Занимљиво, и ове године "Проинтер ИТСС" био је једини понуђач!

Велики играчи играју једни за друге тако и Управа за индиректно опорезивање БиХ за "Проинтер" и обрнуто. Да су склопили уговор године вриједан чак 2.491.300 КМ познато је од 14. јануара. Ту је постало јасно да овдје више није ријеч о тек стручном кадру, већ о тендер генијима који ће за овај народни новац инсталирати видео наџор на граничним прелазима и објектима које користи УИО БиХ. Овог пута помоћи ће им агенција "Камир" из Широког Бријега. Они су били једини понуђачи!

Нинић и Додик каблове наплаћују 9,4 милиона КМ!

Бањалучка тендер ИТ фирма, учећи од "најбољих", навикла је на милионе. Половином децембра прошле године Влада РС наградила је "Проинтер" и "Ланацо" Небојше Нинића са 9,4 милиона КМ и то за развлачење нових каблова за интернет и проширење његовог капацитета у Административном центру.

""ПРОИНТЕР ИТСС д.о.о. Бања Лука", овлаштени представник групе понуђача (Група понуђача: ПРОИНТЕР ИТСС д.о.о. Бања Лука и и Ланацо д.о.о. Бања Лука), доставио је оргинал и копију понуде. Понуда испуњава све услове и захтјеве из тендерске документације, односно понуда је прихватљива и може бити предмет даљег вредновања сходно утврђеном критерију у тендерској документацији", стоји, између осталог, у одлуци о избору најповољнијег понуђача коју је потписао тадашњи директор Службе за заједничке послове Владе РС Горан Маричић.

Милионски вриједан посао услиједио је пола године након што је Влада "Ланацу" Мицрософт лиценце платила баснословних шест милиона КМ.

Како је Журнал већ писао, и у том тендеру било је видљиво да је извршна власт већ "пикирала" омиљене ИТ-евце. У тендерској документацији било је наведено да понуђач мора да има бар један уговор вриједан 1,9 милиона КМ без урачунатог пореза на додату вриједност који се тицао набавке активне мрежне опреме и други идентичне вриједности који је за предмет набавке имао сервере и сториџе. Влада од таквих фирми тражи и минимално 18 чланова техничког тима.

И одговори и "деманти" звуче познато

"Проинтер ИТСС", иначе лобисти Милорада Додика који милионима марака покушавају да га скину са америчке црне листе, и за питања и за демантије на адресе Журнала шаље идентичну причу.

"Сви послови које је је добио и реализовао ‘Проинтер ИТСС’ уговорени су дословним поштовањем закона и процедура. Не оспоравајући право да јавност буде што боље упозната како се троши јавни новац, тендециозно написани текстови без права на одговор јасно показују да није циљ да се заштите јавни интереси, већ да се поједини кругови обрачунају са појединим компанијама које из неког разлога представљају трн у оку њиховим финансијерима. Умјесто чињеница често се олако дају оцјене које ниједног тренутка не узимају у обзир да је послове у поступцима јавних набавки добила кредибилна ИТ компанија…"

(Журнал)23 КОМЕНТАРА

 1. Када сам дошао у брчански СНСД и тражио исписницу они су то примили са чуђењем и питали за разлог.
  Одговорио сам : – Јуче је у Сарајеву СНСД гласао за нови закон о јавним набавкама.
  Ови у Брчком нису знали ни да је изгласан тај закон.
  Ко је прочитао нацрт ЗЈН БиХ било му је јасно шта ће се дешавати у будућности.
  Изгласали су закон за своју дјецу,супружнике,рођаке,кумове,швалерке и ситну стоку спремну да живи на најкраћем могућем поводцу.
  И онда се на Фронталу појави човјек који се добровољно борио за ово,да брани најгору стоку која нам је узела слободу.
  Немам ја амбиције да се бавим компјутерима али је Игоров бабо јасно рекао да нема живота ако ниси са њима.
  Мој се отац није борио за такву Српску.
  Данас свако ко је нормалан треба бити добровољац да се сруши лакташко градишћански режим.
  Шеварика ви сте на потезу!

 2. DVORSKA BUDALA

  Dreknu veliki gospodar tvor
  dajte mi ludu hitno na dvor
  svakom je kralju potrebna luda
  kad mesto bubrega prodaje muda

  On je kralj pajaca
  svetla tacka na horizontu
  on je vecito nasmejana faca
  zabava za vojsku na frontu

  Ref.
  Veliko, veliko hvala
  necu da budem dvorska budala
  nadjite drugog, ko vas jebe
  ja sam budala samo za sebe

  On je samo covek od krvi i mesa
  ali cudotvorac koji cini cuda
  on ce biti nasa omiljena blesa
  on ce biti samo nasa dvorska luda

  On ce nasu volju pribliziti svima
  to ce biti njegov drustveni zadatak
  on je rodoljub u sluzbi rezima
  Ckalja, Maksim Gorki, Paja Patak

 3. Ко није имао прилику да гледа филм је о животу и борби Аунг Сан Су Ћи за демократију и слободу у азијској земље гдје режим не дозвољава окупљање на једном мјесту више од 5 људи.
  Како ово личи на Бања Луку?
  Наравно без Британаца ништа,и тамо се режиму привиђају Британци који су се руку на срце заиста умјешали са једним апаратом за копирање.
  Када сам оно видио мучи ме питање за кога се Давор Драгичевић бори?
  У Бурми је режим на фер изборима освојио 10 мандата наспрам опозиције и њених 392 мандата.
  Код нас је све обрнуто.
  Интересантно је да и у Бурми дозволу за убијање људи на улицама имају само они који јавно носе црвену мараму.

 4. „СРЂАН РАЈЧЕВИЋ: НАША АКАДЕМСКА ЗАЈЕДНИЦА ЈЕ УЉУЉКАНА“

  Можда јесте , можда није? Дугогодишњи директор „АИДРС“ је имао утицаја на пробијње „Проинтер“-а на „слободном“ тржишту „Српске“. Наравно , награда је услиједила.

  Слично овом је и напредовање бивше директорке „Пореске управе Р.С.“ , сада министарке , која је :

  „КОНВЕРЗИЈА ДУГА: ТЕК УСВОЈЕН ЗАКОН, ДРАШКОВИЋУ СЕ ОТПИСУЈЕ ДУГ“

  И не само Драшковићу него многима другима који припадају секти.

  1. Генетски модификована храна је много већи проблем него што се може прочитати у овом чланку.

   У земљама које су највећи произвођачи меса као што су Аргентина и Бразил, модификована соја је дозвољена у исхрани животиња. Како велика количина таквог меса у залеђеном стању доспије у наше намирнице, најчешће сламе и паштете, поента је да се забрани увоз меса од животиња које су храњене модификованом храном.

   Ако нисмо у стању спријечити тај увоз, онда је прилично бескорисно уводити забрану увоза модификоване соје која би појефтинила производњу сточне хране код нас.

   Наши сточари не могу издржати конкуренцију страних сточатра који животиње хране модификованом сојином сачмом.

   Такоже и ја очекујем стручан коментар од нашег еколога. Знамо да ће рећи да је против, да се то не смије дозволити, али да нам каже шта конкретно предузети, то нећемо прочитати.

  2. Све под условом да Никола зна (без гуглања) шта је модификована соја.

 5. Шта имам да вам кажем, осим да вас питам за кога сте гласали?

  Видим, сломили сте се овдје мјесецима и годинама помажућу идеју ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ(Еколошке партије РС) о еколошки држави и програму ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА.

  Програму који измешу осталог обувата развој стратешке гране привреде-ПОЉОПРИВРЕДУ, или производњу органске хране.

  Видим да сте се сломили да ми помогнете да сјебем увозне лобије, сјетите се само моје колумне „Како преживјети 2013 годину“ у којој сам јасно дао приједлог четворогодишњег стратешког рјешавања производње здраве хране, у исто вријеме рјешавајући паразитски УВОЗНИ ЛОБИ, све правећи одњих инвеститорте у домаћу производњу, прераду и продају органске хране.

  1. Већ сам о томе писао,гласао сам за Жељка Комшића и Нашу странку.
   Како да гласам за тебе, када сам предлагао да ми даш одбор за Брчко тебе је било страх.
   Шта би ти тек радили на Фронталу да имаш одбор који освоји више гласова него матица странке?

   Кењац сам био што сам те и питао за ГМО соју. Живим у пољопривредном крају и знам да црвена баронија већ сади ГМО навелико.
   Дође нека републичка контрола узмима узорке поред асфалта и потврди да нису ништа нашли а од десетог реда ГМО соје море. Па зато себи рекох кад човјек већ пише меморандум и представља се као еколог и хуманиста имаће усташка Бања Лука више обзира ако нешто ти кажеж него Симо или ја.
   Поздрав

 6. Хајде бин-Младене не лажи да си ме питао за одбор, чак и док се ниси потписивао именом.

  Што се тиче увоза ГМО, нажалост има га због спреге политике и увозних лобија и биће га све док ЗЕЛЕНИ не уђу у владу, док не преузму одговорност, односно док не почну да брину о здравој животној средини, здравој исхрани становништва и владавини права.

  Ево један од примјера је и тај твој инспектор који пролази поред ГМО Соје.

  По мени, нема среће док се не изврши реформа и укине инспекторат, односно, док се инспектори врате у надлежност министарстава и док се упоредо са реформом бар три пута повећа број супер плаћених инспектора.

  Значи, нема среће док се сваки министар у влади не добије подршку за свој четворогодишњи програм, све са јасним контролним механизмима-инспекторима којих има довољно и који у случају рецимо неке крађе могу хитно на терену дјеловати.

  Ево примјер како се данас ради.

  Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства кад буде упознат са крађом шуме, мора звати директора инспектората, овај шефа шумарских инспектора, овај инспектора на терену,инспектора који иначе станује сто километара од мјеста догађаја.

  Док овај дође,све да је поштен и храбар да се олошу супростави, до тада, шума, све уз помоћ корумпираних радника шумарства и знање њиховог дирекора, та шума, не само да је одсјечена и одвезена, него је завршила у лагеру код бренташа-дрвопрерађивача,оних који шурују са директорима газдинстава и обавезно директором српских шума.

  Ја бин-Младене хоћу да ријешим систем, да се не може десити у малој Српској производња ГМО, напротив, баш хоћу да доведем свијет да уживају у супер здравој органској храни.

  Ти би да се ја овдје са тобом и Симом натежем о саставу ГМО, да серем о томе како је преко корумпираних полтичара фашистички Монстато сјебао скоро читав свијет.

  Прејаки су они, мора се водити мудра политика, о неким стварима се не говори и не пише боље је, зар не Симо?

  1. Postovani gospodine “ Zeleni “, planiram da na teritoriji Opstine Pale napravim organsku farmu krava “ Angus “ u sistemu krava – tele, gdje ce zavrsni tov bikova biti baziran na zelenoj masi od jecma, sa obzirom na blizinu Sarajeva I ovromnog trzista, proizvodnja ce imati organski I halal sertifikat….moj plan je podizanje moga sela….koristenje ljudckih I prirodnih resursa…. plan je da u periodu od 5 godina moje selo proizvede od 100 do 120 bikova prosjecne tezine 520 kg….. kako vasa stranka moze da pomogne ovaj projekat….. pare me trebaju…

  2. Kompletan plan uzgoja Angus goveda, kao I nacin funkcionisanja udruzenja je kopiran u Kanadi, kanadski poljoprivredni fakultet u Guelph, podrzava ovaj projekat sa stricken strane, cak su predlzili da daju besplatan genetski materijal u trajanju od 10 godina…… Plan je da udruzenje vrsi uzgoj I maloprodaju proizvoda na licu mjesta, s obzirom da je dovoljno napustenih livada u mom selu, cjena uzgoja na ovaj nacin je jeftinija u odnosu na uvoznu govedinu…. drugim rjecima, cjena kg organskog mesa sa Romaniskih livada bice iste cjene ili jeftinija od GMO govedine…. Meni su potrebni savjeti ukoliko zelis da pomognes javi se na [email protected]

 7. Због велике временске разлике јављају из Мјанмара да неће да их пореде са Републиком Српском и Бања Луком.
  У Бања Луци се хапси и једна особа ако некога мора да сачека на Давидовом тргу.
  Демократија на начин дида Пејине унуке је много безумнија од режима војне хунте кажу.

 8. rujica mali 23. јануара 2019. у 14:17
  Postovani gospodine “ Zeleni “, planiram da na teritoriji Opstine Pale napravim organsku farmu krava “ Angus “ u sistemu krava – tele, g

  kako vasa stranka moze da pomogne ovaj projekat….. pare me trebaju…

  Nikola nedaj pare.Sumnjiv na GMO.Cuj ,Agnus goveda sa halal certifikatom.Prodavao bi Sarajvu neobrezane bikove…i jos halall.Certifikat sa privatne veterinarske ustanonove;kupljen u Matricima.

  Svi dobro znaju da Bosnjaci jedu govedinu marke:Perove .Dikulje .Brizulje i poneke „lepe brene“.Ovo vrijedza nase nacionalne interese.U pravu je sef kade veli:

  https://poskok.info/dodik-tijekom-noci-mozemo-uspostaviti-kontrolu-na-granicama-rs/

 9. Мистер Грујице,
  Нисте добили одговор зато што спомињете некакво “ удружење“.
  Изгледа да покушавате изградити некакву нездраву конкуренцију.
  А то није добро за Републику Српску, знате да је и амерички амбасадор рекао да се у Републици Српској све завршава само на једном мјесту.
  Јавите се ви прво у Градишку,тамо ће вам се све само казати.
  Неће људи мито,они ће вам рећи колико можете ви добити.
  Провјерено.