Откуд Фергусону потреба да преслишава министре понаособ?

Амбасадор Велике Британије, осим што се сусрео са Лејлом Решић, сусрео се са најмање још четири министра у Влади Српске, са којима је причао ствари које га се уопште не дотичу. Зашто је то пракса?

среда, 14 марта, 2018 / 12:55

Амбасадора некада прими предсједник, чешће премијер, а у највећој већини случајева је то дужност министра иностраних послова. Или, код нас, ове бирократске ћелије за евроинтеграције и регионалну сарадњу, што је у Влади РС таквим именом маскирано, а требало би да се бави вањским пословима.

А и не бави се нешто посебно, да будемо искрени. Бар тако да Српска буде примјећенија у међународној јавности.

У случајевима када се изасланик неке земље треба обавијестити о специфичним и детаљним стварима, он то најави министру иностраних послова, па му овај обезбиједи те подате уколико њихова објава не шкоди нашој земљи, а не иде редом по влади на дводневној турнеји и преслишава министре, као што јуче и данас ради Едвард.

Шта "наш" амбасадор ради у Лондону?

Како амбасадора Државне заједнице БиХ у Влади Велике Британије не само да не прима Тереза Меј кад му се прохтије, краљица Елизабета још мање, односно министрима не пада на памет да са њим сијеле свако мало, требало би увести нешто достојанства и у наше дипломатске сусрете.

У противном, и даље подсјећамо на оне домороце, смотане новчанице евра прободене кроз нос, којима су скупљали партијске вође и од ЕУ, САД и НАТО ванинституционално наметали рјешење битних питања у некаквим Прудовима, Бутмирима и слично.

Но, то је оно о чему нас обавијесте. Знамо да је незваничних сусрета и телефонских разговора, ургирања и увртања руку, ногу, носева и ушију; још и више. Кад се дода к томе да се Фергусон и други амбасадори редовно срећу и са опозиционим првацима, те такође причају приче о стварима које су унутрашња питања једне земље, јасно је да Српска нема ни привидну самосталност, а Државна заједница БиХ још и мање.

Него, које све муке наше муче Фергусона? Све га ране нашег рода боле!

Фергусона сикира корупција у Српској

Министар правде у Влади Републике Српске, Антон Касиповић, разговарао је данас, у Бањој Луци, са амбасадором Велике Британије у БиХ, Едвардом Фергусоном, о актуелним темама у Републици Српској и БиХ.

Министар Касиповић је изразио захвалност амбасадору Фергусону за досадашњу подршку од стране амбасаде Велике Британије у БиХ, посебно у области борбе против корупције, а коју је ова амбасада пружила путем пројеката које финансира фонд Уједињеног Краљевства за добро управљање.

Он је упознао амбасадора Фергусона активностима које ово Министарство предузима на пољу превенције борбе против корупције, с посебним освртом израду и садржај нове Стратегије борбе против корупције у Српској од 2018. до 2022. године, те пратећег Акционог плана, чији је циљ јачање правног и институционалног оквира у овој области.

Министар Касиповић је истакао да је ресорно министарство препознало и подржало напоре невладиних организација, које су, први пут, активно учествовале у изради овог докумета, како би се створио оптималан законски оквир за смањивање нивоа корупције те омогућило веће учешће грађана у борби против исте.

Амбасадор Фергусон је нагласио да је импресиониран бројем закона које је Министарство правде у Влади Републике Српске предлагало Народној скупштини Републике Српске, у овој али и у претходној години, а министар Касиповић се још једном захвалио на великој подршци британске амбасаде.

Фергусон се брине за жртве ратне тортуре

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић разговарао је данас у свом кабинету са амбасадором Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ Едвардом Фергусоном o Нацрту Закона о жртвама ратне тортуре.

Министар је, током разговора, истакао да је Нацрт овог закона усвојен у скупштинској процедури и да ће у најскорије вријеме бити проведена јавна расправа.

Британски дипломата је поздравио напоре које је Влада Републике Српске учинила како би овај правни документ био упућен у законску процедуру, јер ће исти, како је констатовано, омогућити обештећење жртвама тортуре, са посебним фокусом на жртве сексуалног насиља.

Саговорници су се сложили да ће јавна расправи бити прилика да се поједине одредбе коригују, уколико буде реалних и аргументованих примједби.

Фергусона занима и наша енергетска политика

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и амбасадор Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ Едвард Фергусон разговарали су данас у Бањој Луци о актуелним енергетским и економским питањима, као и о политичкој ситуацији у Републици Српској и БиХ.

Нa састанку је разговарано о изради допуне Стратегије развоја енергетике Републике Српске, те о усклађивању закона Републике Српске са енергетском регулативом Европске уније.

"Поштујући уставне обавезе и надлежности, Министарство индустрије, енергетике и рударства је израдило Нацрт стратегије развоја енергетике Републике Српске до 2035. године и коначну верзију тог документа треба да усвоји Влада, а потом Народна скупштина Републике Српске. Након усвајања овог документа, може се говорити о Оквирној стратегији развоја сектора енергетике БиХ, гдје треба усагласити ставове Републике Српске и ФБиХ, " истакао је министар Ђокић.

Министар је изразио захвалност амбасадору подсјетивши да је Велика Британија подржала измјене и допуне енергетске стратегије за Републику Српску до 2035. године.

На састанку је такође констатовано да Српска располаже значајним ресурсима, те да је Велика Британија важан инвеститор у Републици Српској и БиХ.

"Очекујем да и у наредном периоду наставимо радити на унапређењу сарадње, а све у циљу развоја економије, привлачења нових инвестиција у регион и јачања стабилности унутар БиХ", навео је министар Ђокић.

Фергусона занима и наша безбједност

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач састао се данас у Бањалуци са амбасадором  Велике Британије у БиХ Едвардом Фергусоном.

Министар Лукач је са амбасадором разговарао о актуелним безбједносним питањима као и о безбједносној ситуацији у Републици Српској и БиХ.

Сарадња је обострано оцијењена као веома добра, а посебан акценат је стављен на пројекат "Јачање капацитета криминалистичко-обавјештајних система и полиције вођене обавјештајним радом у државним и ентитеским полицијским агенцијама" (2016-2020) и будуће активности.

Саговорници су исказали обострану спремност за наставак сарадње у наредном периоду.14 КОМЕНТАРА

 1. Постоји ли у ссвијету веће зло од перфидних, лажљивих, љигавих, надмених, британских злочинаца, смутљиваца, глобалних колонијалиста, Ротшилдових циониста, сорошевских банкара, берзанских шпекуланата… и њихове вишевјековне жеље да наметну НСП и западњачку, британску, англо-саксонску, ционистичку доминацију над читавим Свијетом. Масовне убице који су стољећима вршили геноциде на свим континентима, убијали,пљачкали, разарали, затирали читаве народе и њихове цивилизације диљем Америке, Европе, Африке, Азије, Аустралије… Измисли су и прве концентрационе логоре (Јужна Африка током бурских ратова, почетком 20 в.). Од времена Бенџамина Д’Израелија највећих непријатеља православних словенских народа, Руса, Срба…
  Shut the fuck up!
  Ма…………. тер вам је………………………… бем, сатанистичку!

  1. Crawl back to the slimy rock under which you’ve crept out, you sleazy disgusting worm, you pathetic, feeble-minded islamistic retard!
   Or, you might just suck on my hardеr Greater-Serbian one-eyed jack,
   and lick my heavy & hairy great balls of fire!
   С хајром, мајмуне! И поселами Изногуда у шехерли филЂан-калифату!

  1. Будимо реални. Да се не лажемо. Сви врло добро знамо ко су платформашки извршиоци британско-њемачке иниCIAтиве.
   Ко су (током посљедњих 5-6 година, а неки и много дуже) платформашки пробосанци, заједничари турских општина свијета, ЕУропски „народњачки“ пулени и „скојевци“, квази-новинари, блогери, и$$траживачи РафијаГрегоријана, корисни идиЈоти, тројански коњи, магарци и Говедарице Патрика Муна, Николаса Хила, Кормакове, Фергусона; ко су курсаџије „Конрада Аденауера“…? Немо’ да се правимо наивни и „окрећемо пилу наопако“.
   Др Аган „Змај од Прњавора“ Мекетић, Мирсо Шаховић, Говедарица, Пандуревићка, Злобо Ва$$ковић, „Бука“, Аца Трифуновић, ВУКановић „махнити“ Небојша, Мистер Триша од бијељинску септичку јаму БН ТВ, Пухало, „оштра нула“, буљук „неовисних“ невладиних „Удруга“ са платног списка америчког конгреса и сорошијанских глобалиста, Бабаљ, Боснић, О’брен/О’мер „мујо од добоја“, Петровић, да се и не помињу хаирлије попут Крсмановића, Иванића, Чавића, Бореновића… НДП, ПДП… дугогодишњи „извођачи радова“ западњачке глобалистичке агенде.
   Милорад Додик је ПРОПАЛИ ПРОЈЕКАТ западњачких глобалиста. Има томе већ 10-ак година, откако је одбио да пристане на тзв. „реформу“ (практично нестанак) Полиције Р. Српске и укидање ентитетског гласања…

  2. Постоје стратегије и стратегије.

   Видим да знаш знање, такви аналитичари би морали знати излаз из ове ситуације, па те питам, шта предлажеш као рјешење?

  3. @ апостроф
   Нисам аналитичар, нисам ни стратег. Имам просјечно знање, али и довољну информисаност, да знам барем да препознам ко је ко, и шта је шта, у овој нашој политикантској баруштини и мочвари. А овдје многи новинари, квази-новинари, и$$траживачи и медијски спин-доктори, плаћенички извођачи радова, тзв. „новинари по задатку“, воле да замагљују ствари, да камуфлирају, сакривају, уносе смутњу, пометњу … све са циљем даљнег слуђивања, ионако већ добрано слуђеног, народа.
   Да цитирам покојног Брану Црнчевића у аналогији Додик-Милошевић, ДОС-СЗП (колико год се то чинило неумјесним и непримјереним, обзиром на тадашње ставове, позицију и улогу Додика у свргавању потоњег… Но, као што рече мој омиљени нобеловац: Times they are a’changin’!). Дакле:

   „Милошевић је ДРЖАВНИК са грешкама,
   а ови твоји су ГРЕШКЕ, БЕЗ државника.“

   Стратегија? За почетак, нпр., да влада Р. Српске ускоро успостави и формира неколико хуманитарних 🙂 руских центара (по узору на онај нишки) на свим стратешким мјестима диљем Републике Српске… Мањача, Хан-пијесак, Билећа, Бијељина… за хитно пружање помоћи у случају поплава и других елементарних непогода.
   И ни по коју цијену не слабити Републику Српску на уштрб централизације БиХ, Сарајева, ЕУропске уније и ЕУропског пута. Напротив, јачати аутономију, и враћати нелегално одузете надлежности и овлашћена.
   Све супротно од онога што су радили и раде ови СДС/СЗП веселници у Сарајеву, током протекле 4 године.
   Поздрав.

  4. @ God, Damn the Queen!

   „јачати аутономију, и враћати нелегално одузете надлежности и овлашћена.“

   Како?

 2. WTF?! Хе, хе, хе! Сунце ти калаЈисано!
  Необични су путеви Великог глобалистичког НАТО Брата и Четвртог империјалног Рајха!

  http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:716946-Haradinaj-hvali-Mektica-On-je-izuzetan-politicar-jer-se-suprotstavlja-Dodiku
  ********
  HARADINAJ HVALI MEKTIĆA: „ON JE IZUZETAN POLITIČAR (аааа-хахахахахахаххах-ха!?!),
  JER SE SUPRODSTAVLJA DODIKU (максуз селам за све СДС-овце и СЗП-овце!;)
  (15. mart 2018.)

  Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je Dragan Mektić, ministar bezbednosti na nivou Bosne i Hercegovine, izuzetan političar i da će mu predložiti da potpišu sporazum o međusobnoj saradnji…
  Haradinaj je, kako prenose portali u regionu, pohvalio Mektića što je, kako kaže, političar izuzetnih kvaliteta i koji uliva optimizam, „posebno što se suprotstavlja velikosrpskoj politici Milorada Dodika“.
  On namerava da uputi predlog zvaničnim putem Mektiću da poseti Prištinu, da razmene iskustva i dogovore dalju saradnju.
  „Vreme je da se prošlost ostavi po strani i da sarađujemo. Mi to možemo, jer delimo iste vrednosti“, zaključio je Haradinaj.
  Dragan Mektić je ministar bezbednosti BiH, član je SDS koja je vladajuća na nivou Bosne i Hercegovine, a opoziciona u Republici Srpskoj.

  *********
  Алај волЕм ово чудо од „српског“…, даклеМ,… „нашег“ монтипајтоновског, министЕра унутрашњеих (не)дела БеЈха, СДС-а и СзП-а… Непревазиђеног токмака, „Змаја од Прњавора“ Др АГАНА МЕКЕТИЋА – уз О’брена/О’мера „Мују од Добоја“ Петровића – највиђенију инТЕЛЕтктуалну и моралну „громаду“ новог, пресвученог, преумљеног, „реформиРаног“ СДС-а. Каква ГРОТЕСКА од човјека 🙂 🙂 🙂 LOL Ој’хаааа!

  Не сикирај се , Др АГАНЕ, ево стиже Харадинај и ОВК, да припомогне избезумљеном СДС-у и СЗП-у!
  ….
  *** Rroka СДС/СЗП Mandolinen ***

  rroka mandolinen dolla ne qardak
  o moj cucja vogel qmu ke ban merak (2x)

  Ref. Vaj,vaj,vaj gishtat me kalma
  o moj cucja vogel qmu ke ban merak (2x)

  rroka mandolinen dolla ne obor
  o moj cucja vogel sema ban me dore (2x)

  Ref. Vaj,vaj,vaj gishtat me kalma o moj cucja vogel qmu ke ban merak (2x)

  rroka mandolinen dolla ne qarshi
  o moj cucja vogel semma ban me sy (2x)

  Ref. Vaj,vaj,vaj gishtat me kalma
  o moj cucja vogel qmu ke ban merak (2x)

  APOCALYPSEA, NOW!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=3BBL81LA9jI

  НаправиЈо Фића
  кола без точкића,
  па их тера сваки дан
  ваздан је пиЈан!

  Биће скоро пропаст света,
  нек пропадне, није штета!

  Сви су, сви су,
  само Трише (и БН ТВ),
  овај Геџе нема!?

 3. Само за Мистер Тришу, Др Агана и
  (Харадинајево) друштванце из (глобалног) ћошка!

  Ајооој, Тришо,
  ајооој, Геџо, ајооој, Геџо!
  Та, лолу ти Газдину!?

  https://www.youtube.com/watch?v=5_Ma7Wc8iy0

  У пустињи чувао сам свиње.
  Кад је било сунце за лакшање,
  а ја узех свиње на бројање.
  Бројим ја, један Др Аган, два,
  три, чет’ри, пет, шест,
  седам, осам! Осам, девет,
  девет, девет!
  Сви су сви су
  само Трише (и БН ТВ), овај
  Геџе нема!
  Моја мала Геџа,
  шарена јој леђа,
  округла јој њушка,
  дебела ко крушка.

  Ајооој, Геџо, ајооој, Геџо!
  Та, лолу ти , Газдину!

Оставите одговор