08:50 Градска управа БЛ позива на вакцинацију Синовцем08:39 Амбасада Руске Федерације: По Инцковом тумачењу, могао би узети калашњиков, побити све посланике НСРС и бити у праву16:32 Шарганова нула: Гдје то Додик/Шаровић иду на територију Ефбиха, да славе оснивање неке јединице ВРС?16:03 Украјина шаље мировне снаге у БиХ, јер им војска код куће не зна шта ће од смирености15:22 Љубиша Петровић отворио врата бијељинске градске управе седми пут15:17 Шаровић за добродошлицу: Представник је озбиљне земље, однос ка њему зависиће од његовог понашања15:13 Додик за добродошлицу: Шмит се лажно представља као Високи представник15:06 Хеликоптерски сервис Српске: Три летјелице гасе пожар у близини Вишеграда - два из Србије15:02 Вијести из свемира: Опадање притиска у модулу Звијезда, нема везе са прикључењем модула Наука на МСС09:15 Маске су пале - Корона у здравственим установама

Зона сумрака: Монтенегринска Управа дијаспоре тврди да су "Црногорци" угрожени у Србији (?!)

Изјава министра иностраних послова Србије Ивице Дачића, најрадикалнији је примјер нарушавања људских и мањинских права јер има карактер позива на прогон Црногораца у Србији, оцијенили су из Управе за дијаспору Црне Горе.

недеља, 5 јануара, 2020 / 17:35

У Управи сматрају да Дачић, замјеном теза, оптужује Црну Гору за кршење колективних права грађана српске националности у Црној Гори, "иако добро зна колики притисак је претрпјела црногорска национална заједница у Србији у претходном периоду, што показују и статистички подаци”.

"Очигледно је да је намјера званичне политике Србије да Црногорци у Србији претворе у статистичку грешку на наредном попису, иако су некад Црногорци били међу пет најбројнијих нација у тој држави”, каже се у саопштењу.

Они сматрају да не треба трошити ријечи колико су Црногорци задужили Србију и да је зато невјероватно да нешто може да саопшти један српски министар.

"Умјесто да допринесе смањивању тензија у међудржавним односима, Дачић иде корак даље и предлаже да се свим Црногорцима који доживљавају Црну Гору као матичну државу, преиспита могућност одузимања српског држављанства” наводи се у саопштењу.

Они сматраја да таква изјава Дачића, излази из већ увријежених стереотипа о Црногорцима који захваљујући националистичкој реторици његује значајан дио српских медија.

"То сада прелази на отворени позив на кршење загарантованих права домаћим законодавством и међународним документима, што све укупно злокобно подсјећа на карактер српског режима са почетка деведесетих година”, додаје се у саопштењу.

Они поручили да ће Црна Гора искористити све механизме у циљу заштите националне заједнице у Србији.

"Па чак и од оваквих неодмјерених изјава, које долазе са највиших државних адреса Србије", закључује се у саопштењу.