Русија почела да шаље гас Турским током

Русија је почела да шаље гас Бугарској, Грчкој и Сјеверној Македонији путем новог гасовода "Турски ток”, објавио је "Булгартрансгаз” наводећи да је то начин да се смањи испорука преко Украјине.

недеља, 5 јануара, 2020 / 19:19

Русија гради "Турски ток” и ради на удвостручењу капацитета гасовода "Северни ток” којим гас шаље преко Балтичког мора у Њемачку у склопу планова да заобиђе Украјину ка европском тржишту.

"Испоруке руског гаса не само за нас, него и за Грчку и Сјеверну Македонију иду путем нове улазне тачке (на нашој граници с Турском)”, рекао је директор Булгартрансгаза Владимир Малинов, за бугарски национални радио БНР.

Руски Гаспром почео је да шаље око 3 милијарде кубних метара гаса Бугарској путем Турског тока 1. јануара замијенивши дотадашњу руту преко Украјине и Румуније, преноси Ројтерс.

Како се наводи, "Гаспром” је прошле године испоручио око 3 милијарде кубних метара гаса Грчкој и око 500.000 милиона Сјеверној Македонији.

Малинов је рекао да тај Трансбалкански гасовод сада не ради, али и додао да се могао користити за слање гаса Румунији, Молдавији и Украјини уколико буде потражње.

Русија гради "Турски ток” с два цјевовода, сваки капацитета 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње, преноси Танјуг.

Први цјевовод је намијењен Турској, а други ће ићи даље, од Бугарске до Србије и Мађарске.

Бугарска се нада да ће моћи да почне испоруку гаса Србији до маја и планира да изгради цијелу дионицу до краја године.