Зелени Српске пишу Вишковићу и траже Комисију за ревизију концесија малих хидроелектрана

Еколошка партија Републике Српске-ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ већ десетак година води велику борбу за очување преосталих ПРИРОДНИХ РЕСУРСА Републике Српске, посебно шума , земљишта, извора питке воде и уништавања ријека изградњом незаконитих, неисплативих, по природу и природне љепоте Републике Српске погубних минихидроцетрала(у даљем тексту МХЦ).

недеља, 31 маја, 2020 / 11:44

У том часном послу смо у доста случајева успјели, нпр. заједно са еколозима смо спасили од уништавања понос Републике Српске, Н.П. СУтјеска, тамо је због спреге политичке и енегетске мафије требало да се са шест минихидроцетрала уништи најљепши национални парк у Европи, такође смо разним притисцима задњих година испословали поништавање преко 50 концесионих дозвола на МХЦ.

Нажалост, има их још преко 100 (без оних изграђених), пракса додјеле незаконитих и еколошки погубних концесионих дозвола на МХЦ је континуитет сваке републичке власти од краја 2005. године, па до данас.

Све смо покушали да зауставимо овај невиђени криминал који се проводи под патронатом спреге политичке и енергетске мафије, тражили смо за вријеме владе госпође Цвијановић да се зауставе све радње везано за концесије, те да се формира независна стручна комисија везано за ревизију свих издатих концесионих дозвола, влада због енергетског лобија у ресорима и неодговорног понашања министра екологије наш апел није уважила, напротив.

Тражили смо због тога у јулу 2019 године године у отвореном писму оставку Сребренке Голић, све на основу необоривих чињеница указујући колику је штету нанијела својим чињењем и нечињењем Републици Српској за девет година на челу министарства за Урбанизам, грађевинарство и екологију.

Указали смо у образложењу за њену оставку на катастрофалне резултате по питању рјешавања здраве животне средине и еколошке инфраструктуре у свим општинама и градовима Републике Српске, указали смо на њене политикантске и јалове напоре да се ријеши проблем Трговске Горе, знала је добро министарка Голић да то може да се ријеши само на међународном плану преко ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ и наших програмских партнера, у Бриселу и Стразбуру моћног ЕГП-савеза зелених партија Европе.

Молили смо годинама да почне озбиљно радити, нудили рјешења, тражили да сједемо и договоримо формирање комисије за ревизију незаконитих концесија на МХЦ, хтјели смо помоћи око Трговске Горе, апсолутно нас није уважавала, чак ни дала прилику да јој предложимо неке ствари, па да их њено министарство веома једноставно уради.

Покушали смо поново са прољећа 2019 године на састанку нашег предсједника Николе Лазаревића са Вама, као предсједником владе и министарком Голић договорити да се формира координациони тим за уређење Републике Српске, све са јасним планом и програмом рада.

То смо предсједниче обавезни урадити на основу потписане агенде у којој имамо обавњезе и права, обавеза је да морамо ријешити до 2026 године еколошку инфраструктуру у Републици Српској, али право, да повлачимо повући не мала средства по тим питањима из фондова ЕУ.

За комплетну причу је до детаља био разрађен пројекат, од стране ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, израђена је студија потребне еколошке инфраструктуре у свим општинама Српске, само је требала добра воља од стране Ваше владе и министрице Голић.

Наравно, њој то није одговарало из добро познатих разлога, управо зато што би се за двије године урадиле многе ствари и повукла средства из европских фондова, тако да би влади, али и ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ нагло скочио рејтинг, баш због нашег резулатата рада, односно, због тога што би грађани осјетили у свакој општини да се коначно нешто конкретно почело дешавати на уређењу Српске и заштити ПРИРОДНИХ РЕСУРСА, што је и обавеза владе Српске према грађанима, али и потписаном ССП, допуњеног агендом.

Направили сте предсједниче велику грешку, нисте прихватили иницијативу ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, све захваљујући вашој потпредсједници,знала је она тада добро шта ради, знала је да ће ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ, као и творац тог пројекта, предсједник ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ све увезати кроз координациони тим и направити велики посао за кратко вријеме, тиме доказати сву њену неспособност, у њених тужних и мутних девет година министровања.
Данас сте свједок као предсједник владе велике медијске приче везане за изградњу минихидроцетрала у КОРОНА вријеме, свједок сте побуне становника општина гдје се те, одговорно тврдимо, незаконите минихидроцетрале граде, неке чак и без комплетне документације, макар била и лажна.
Сведок сте да су ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ подигли народ на протесте у више општина Српске, да нећемо дозволити више изградњу ниједне МХЦ прије него се формира стручна комисија на челу са ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ.
Сведок сте да се између осталих сумњивих еколошких, грађевинских и употребних дозвола за МХЦ помиње и министарка Голић,најсвјежије, нпр. око давања "СУМЊИВЕ" употребне дозволе за МХЦ Миљацка у вријеме КОРОНЕ.
Сведок сте "устанка народа" у Палама и спашавања прелијепих предјела Јахорине и историјски познатог излетишта Кадино Врело на ријеци Прачи, "устанка народа" у вријеме КОРОНЕ, све због срамотног покушаја започињања радова на МХЦ "Кадино Врело" на Велики четвртак, у доба проглашеног ванредног стања.
Сведок сте срамног понашања начелника општине Бошка Југовића који је 2017 године дао грађевинску дозволу за ту МХЦ "Кадино Врело"у подножју Јахорине, све на незакониту еколошку дозволу за изградњу те МХЦ, дозволу коју је раније дало министарство под вођством Сребренке Голић.
Сведок сте кроз медије политиканстког понашања тог истог начелника Југовића и његовог срамног потписивања петиције против изградње МХЦ "Кадино Врело" на штанду гдје су наши активисти за три дана прикупили преко 4.200. потписа баш против злоупотребе службеног положаја од стране њега и Сребренке Голић.
Свједок сте жалосне конференције за штампу у којој се министарка Голић између осталог неуспјешно брани због незаконите употребне дозволе за МХЦ, "Миљацка".
Као човјека кога уважавамо и подржавамо као предсједника владе, човјека за кога знамо да није учествовао у стотинама незаконитих концесија на МХЦ, тражимо да хитно смијените Сребренку Голић, у супротном бићете свједок десетина конференција за штампу, конференција за штампу и "устанка грађана" по општинама гдје су концесије додијељиване, односно, бићете у наредним данима и мјесецима свједок веома снажног притиска на владу Српске кроз изношење необоривих чињеница, чињеница кроз које ће се доказати њени и "гријеси" других људи из владе приликом давања еколошких, грађевинских и употребних дозвола за додјелу концесија за изградњу МХЦ.
Сведок сте да је начелник општине Бошко Југовић на засједању СО Пале дана 29.05.2020. године скупштинској већини предвођеном СНСД понудио да се обустави изградња МХЦ "Кадино Врело", због "сумњиве нагодбе" са инвеститором, све уз објашњење да се договорио о поравнању са инвеститором(прича се о исплати 130- 200.000 КМ) које ће грађани Пала из буџета дати инвеститору због тога што је 2017. године начелник Југовић дао грађевинску дозволу на сумњиву концесију.
Значи, Југовић ће као начелник општине дати народне паре лажним инвеститорима за радњу у којој је он учествовао дајући грађевинску дозволу, умјесто да је штитећи имовину општине Пале, те прелијепе предјеле у подножју Јахорине вратио Сребренки Голић и надлежној комисији предмет на поновно разматрање-ревизију, чиме би се 100% све дотадашње незаконите дозволе око МНЦ "Кадино Врело" поништиле.
Данас нажалост због незнања, глупости, или других намјера начелника Југовића, општина Пале мора дати сумњивим инвеститорима дати новац за који је општина Пале могла ријешити 3-4 крова над главом за породице палих бораца у Палама, породица које нажалост после 25 година од завршетка грађанског рата нису још ријешиле стамбено питање.

Због тога и због низ других злоупотреба службеног положаја и овлашћења ТРАЖИМО од Вас као предсједника владе Републике Српске да по хитном поступку смијенити министарку Сребренку Голић, те да у складу са Законом наложите министарки за локалну самоуправу да покрене иницијативу за опозив начелника општине Пале Бошка Југовића,наравно, уколико на Ваш и приједлог руководства СНСД не поднесе оставку, те тиме спаси част грађана Пала који су га бирали, партије која га је предложила и коалиције која је га на прошлим изборима несебично подржала, коалиције којој су највећи печат кроз давање програма и слогана "СЛОЖНО ЗА ПАЛЕ" дали ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ и наш предсједник Никола Лазаревић, све као познати еколог, несебичан и частан човјек, те као што је познато свима, творац Југовићевог побједничког предизборног програма.

                                           ЕКОЛОШКА ПАРТИЈА РС-ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ


65 КОМЕНТАРА

 1. Хвала Фронталу РС на објави текста,извињавам се на штампарским грешкама,допис на владу је писан одмах после веома жалосне конференције за штампу министарке Голић, те тог истог дана срамотног понашања скупштинске већине општине Пале и начелника Југовића.

  Надам се да коментатори имају шта рећи по овом питању, да неће дозволити да ова супер важна тема прође без заслужене пажње и коментара.

  Наиме,одавно ми радимо тако да не правимо велику буку, како у Српској тако и да не отежамо „нашим“ у Сарајеву, пазимо, мјеримо,конструктивно се понашамо, предлажемо једноставна рјешења, позивамо на памет, на саборност, на образ, на поштивање Закона, на……………. сад је ДОСТА.

  Преко овог УЗП-а се не може прећи, овдје се ради о добро осмишљеном злочину над Републиком Српском, њеном имовином и угрожавању биолошког опстанка становника на просторима гдје су дате и у много случајева препродате незаконите концесије на изградњу МХЦ.

  Да одмах расчистимо, ради се трајном уништавању скоро свих ријека Републике Српске, уништавању биљног и животињског свијета, те уништавању прелијепих предјела Српске, будућег ослонца развоја стратешких грана привреде, пољопривреде и туризма, тиме и опстанка становништва на тим просторима који се галопирајуће празне баш због тога што служе као сировинска база спреге политичке, шумске, енергетске и пољопривредне мафије, те увозних лобија.

  Значи, наставком изградње злочиначких МХЦ спречава се биолошки опстанак становника у мањим општинама Републике Српске, све да би спрега политичке и енергетске мафије за вријеме док концесије трају (ЗАРАДИЛИ 3-4 МИЛИЈАРДЕ КМ ЧИСТЕ ДОБИТИ , све по садашњој цијени киловата, да не заборавимо да ће цијена расти у наредним годинама најмање 100% због енергетског споразума).

  Наравно да смо ОБЕЋАЊЕ ОДРЖАЛИ и дигли буну, СВЕДОЦИ СТЕ ПОНИЖАВАЈУЋЕГ ПОНАШАЊА ВЛАСТИ У ПАЛАМА ПОСЛЕ „УСТАНКА НАРОДА“, свједоци сте у ово КОРОНА вријеме успјешно организованог отпора мјештана у више општина н аистоку Српске, све уз несебичну помоћ-логистику ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ.

  Подцијенили су нас политички кокошари, чак и они који су знали да нема шансе да ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ и моћни Лазаревић овај злочин дозволе, односно, да нећемо искористити овај „ПЕНАЛ“, све да на основу наше десетогодишње часне борбе докажемо грађанима да ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ ДРЖЕ РИЈЕЧ И ДА СЕ ДРЖЕ ПРОГРАМА КАО СВЕТОГ ПИСМА, тачка.

 2. Каква црна борба.
  Јасно је да режим сада даје позорницу и даће још много више времена на режимској 1,режимској алтернативи и студио 3 режима прљавим ликовима спремним да поведу лажну борбу и подвалу за народ.
  Гдје си био 4 године?
  Признаћу ти да ниси режимски играч ако смјене твоју љубав Сребру.
  Али неће,свјестан је режим и нервозни тзв. српски члан ако једну хуљу пусти низ воду да им је пукла конструкција бране на режимској МХЦ и да ће народ захтјевати да сви оду,све је то иста багра.
  Јеси ли контактирао Младена Крстајића,и он иде у „коначни обрачун“ са Мићом?

 3. Не знам Младене о каквом ти обрачуну причаш, о каквим режимским медијима, о каквом Крстајићу, о чему ти уопште причаш у ова два нејасна коментара, држи се теме?

  ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ се доследно држе своје идеологије, идеје, програма и национално одговорне приче, све стратешки размишљајући о опстанку дејтонске Републике Српске, односно, опстанку и нормалном животу српског народа и свих грађана Републике Српске на њеним просторима у 21 вијеку.

  Тема овог поста јесте злочиначка крађа и уништавање ПРИРОДНИХ РЕСУРСА, тема јесте последњи УЗП-уништавање свих мањих ријека Републике Српске, све зарад профита од више милијарди КМ за вријеме трајања концесија, односно, пљачке и уништавања народног блага од стране данашње спреге политичке и енегетске мафије.

  Ово је тренутно највећи проблем Републике Српске, ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ спашавају најмање 5 милијарди КМ новца грађана Српске, тако да ова непотребна посебна сједница НСРС која је у току, ови КОРОНА шатори и разне нагодбе за респираторе, маске и рукавице дођу за ову причу као бакшиш конобару кад се мало више јача екипа запије.

  Значи, о томе ти и други нешто напишите и питајте, добићете одговоре сигурно, па кад то апсолвирамо, онда можемо даље наставити о темама везаним за изборе.

 4. Све патриоте нешто коментаришу кад се сере о српству, а кад нпр. треба сазнати како ће, све зато што су уништили 14 километара прелијепих предјела ријеке Праче, власници концесија двије МХЦ за 50 година зарадити 300-400 милиона КМпо садашњој цијени киловата, онда сви ћуте?????????

 5. И треба народ више да вјерује Сребренки и капиталцима из владе који су давали концесионе дозволе на типске пројекте МХЦ, капиталце који су продужавали више пута концесије „поштењачинама“ који нису успјели препродати концесије за вријеме док траје рок за почетак радова.

  Треба вјеровати поштењачинама из владе у супер савјесној Сребренки што су давали еколошке дозволе на лажне еколошке студије, без да су провјерили да ли је приликом прављења ЕКОЛОШКЕ СТУДИЈЕ дошло до стварног изласка на терен и сагледавања свих аспеката утицаја на животну средину.

  Треба вјеровати Сребренки и капиталцима из владе да су они са стотинама МХЦ имали најбољу намјеру да увелико развију привреду Српске и запосле десетине хиљада људи, те да „уређењем“ ружних корита ријека уљепшају природне љепоте и тиме подстакну нагло развој туризма у свим општинама гдје су давали концесионе дозволе.

  Треба вјеровати Сребренки и сатрапима из владе, али треба вјеровати и народу који је одушевљен изградњом МХЦ, што се показало „устанком“ на истоку Српске.

  Позваћемо ускоро Сребренку, бившег директора ЕПРС Ковачевића, Ђокића, Ђурицу и остале(ЗНАЈУ ОНИ ДОБРО КОЈЕ) на скупове грађана по општинама гдје су дате концесије, видјећемо како ће проћи?

  Мораће доћи ако су чисти, али бих им за сваки случај савјетовао да погледају снимак јучашњег парадања Едхема Бичакчића, родоначелника енергетске мафије у БиХ, човјека који има итекако утицај на развој енергетске мафије у Републици Српској.

  У федерацији се дигао побунио, овдје смо народ заталасали, ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ стратешки и са јасним планом раде, све да се дође до циља, до ВЕТА ВЛАДЕ на све радове око МХЦ, све док се хитно не формира комисија и изврши РЕВИЗИЈА свих концесионих дозвола од стране струке и под контролом ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ.

  Ако не буде смјене Сребренке и због злоупотребе службеног положаја покретања од надлежног министарства опозива начелника Пала Бошка Југовића, те хитне понуде да ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ формирају стручну комисију за РЕВИЗИЈУ КОНЦЕСИЈА, мислим, не мислим, ЗНАМ да ће то бити последња историјска грешка ове владе и Милорада Додика, тачка.

 6. Овдје на Фронталу је и поп Дарко ко човјек написао један чланак само Никола никада неће признати истину.
  Република Српска је грозна штампарија најгоре смрдљиве пропаганде у сврху глумљења функционисања „институција и закона“. Теби смета лажна производња еколошке студије а у свему осталом као и сви глупаци кунеш се на вијерност републичким институцијама.
  Све је лажирано и обесмишљено,укључујући и саму Републику Српску.
  Зато вјерујем Сребри,она каже бујрум у Владу да видите како је све лијепо произведено на штампачу.

 7. Мени уопште није јасно за кога навијају ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ. За Мују или за међеда.
  Да ли су за власт или опозицију.
  Да ли би да пишке или каке.
  Па како мученици у Палама подржавате СНСД и о томе ћутите.
  Сада вам је изгледа пукло пред очима. Али, сада је касно.
  И онда се чудите зашто вас народ не подржава. Ни на државним, ни на локалним изборима.
  Нисте се профилисали. Немате јасан став. Улазите у неке чудне хибридне коалиције (Добој, Пале, итд.) из ко зна којих ситношићарџиских разлога.
  Текст вам је пун грешака. Не само граматичких.
  Васковић вам узе тему везану за изграднју МХЕ (мале хидроелектране) „Миљацка“. Зашто једном ви не обрадите неку сличну, али конкретну, концесију.
  Чували сте скуте и Мрди и Југовићу, а они вам га, изгледа, сукнуше. Тесно вам га скројише. Не oдржаше ни једно, дато вам, обећање.
  Сада је касно за кукумакање. Избори су на прагу, и остаћете, као и до сада, кратких рукава.
  А онда ће вам по правилу криви бити Фронталовци.
  Не ради се то тако.
  Нит’ смрдите, нит миришете. Нисте препознатљиви осим себи самима.
  Жао ми је да ово констатујем, али је то за ваше добро.
  Добро вам је и Младен рекао.
  Изгледа да сте га шипуга око Кадиног Врела (нису вам дали ваш дио) па сада кука и мотика по Југовићу и братији. А знали сте добро о коме се ради и да су спремни и брата рођеног продати зарад личних интереса.
  Чисто Паљанска посла, од којих ни ваши ЗЕЛЕНИ нису имуни.
  Направите отклон од те ситношићарџијске политике, и посветите се озбилјним стварима. Али конкретним.
  Није уопште јасно зашто нападаш Голићку, када прије ње у ланцу одлучиванја о концесијама има неколико других (важнијих) министарстава (Енергетика, Воде,…).
  Голићка је ту на репу догађања и ништа не може да измијени. Пошто се брашно прије ње већ самеље.
  Једино да јој нисте тражили, па вам није дала. Другог објашњења нема.
  Хвалите Вишковића. Најблаже речено, чудно.
  Па он је главна карика у одлучиванју, тачније у спровођењу већ одлученог.
  Да сте се мало боље информисали дошли бисте до главног човјека за додјелу концесија. Онога који и ведри и облачи. Голићка, а и Вишковић, су ту мали мишеви. Ситна буранија. Они који само клепћу ушима. Пинку узимају неки други.
  Зелени зелени, када ћете већ једном сазрети

 8. Симо читао си текст и нека си се јавио, поздрав.

  Младене, пробај мало једноставније писати, кад год хоћеш да испаднеш паметан и лицемјеран, испадаш тупаџија, извини, али је тако.

  Гавро, да текст имаш штампарских грешки, на томе се извињавам, важно је да нема контрадикторности, нити их има у програмском и национално супер одговорном дјеловању ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, све од првог дана појављивања на политичкој сцени.

  Неке ћу ствари овдје написати, не да теби објасним, него да пошаљем јасне поруке позицији и опозицији,кандидатима за будуће начелнике-градоначелнике, а нарочито писменом дијелу посјетилаца Фронтала.

  -да, Вишковића знам десетак година, онаквог каквог га ја знам, он је један врло фин и смјеран човјек, али без обзира на све моје симпастије према њему као човјеку, он нажалост није данас само посланик Радован Вишковић, него предсједник владе увелико угрожене Републике Српске, односно човјек који има убједљиво највећа овлашћења по Уставу Републике Српске, нажалост, он та овлашћења у ова времена пуна лажних патриота и политичких хијена није искористио, зато по мени није положио испит, али да није пичка и класични модерни политичар без карактера, за то бих дао руку у ватру, другим ријечима, човјек као Радован Вишковић каквог га ја знам, увијек би имао мјеста у влади Николе Лазаревића, влади која би провела изнуђену ПРВУ ПРАВУ ПОСЛЕРАТНУ ОБНОВУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ у наредна два четворогодишња циклуса, влади која би за сва времена доградила неуништив правни, политички, привредни, безбједносни и образовни систем, влади која би за сва времена ријешила односе са Федерацијом, са земљама регије и странцима, односно влади која би обезбједила одрживу СРПСКУ ЗА 21 ВИЈЕК.

  – што се тиче досљедности и национално супер одговорне политике, то је код ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ КОНСТАНТА, најбоље је то показала прошла година, наиме, још новембра 2018 године ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ су покренули низ иницијатива према влади,све очекујући да нови мандатар владе Вишковић подвуче ЦРТУ у много случајева који су од стратешке важности, нажалост то се није десило, нпр. због неразумног попуштања Вишковића Сребренки, остали смо ускраћени да много помогнемо свим општинама Српске, односно, да покренемо неке процесе и да кроз јасан план и координацију са владом све општине припремимо за ново вријеме по питању рјешавања еколошке инфраструктуре(РАК РАНЕ СВАКЕ ОПШТИНЕ И ГРАДА У СРПСКОЈ),зато смо у својој досљедности, без обзира на моје пријатељство са Вишковићем у јулу прошле тражили оставку Сребренке Голић, остали смо досљедни када смо почетком септембра, све видећи куда идемо покренули ИНИЦИЈАТИВУ О САЗИВАЊУ СВЕСРПСКОГ САБОРА, остали смо досљедни у тврдњи да су посебне сједнице НСРС са краја јесени 2019 године сјеме још већих подјела у Српској,што се показало 100% тачним, остали смо досљедни када смо те јесени покренули борбу против спреге политичке и енергетске мафије, ДАЛИ СМО РИЈЕЧ ДА ЋЕМО ЗАУСТАВИТИ ДАЉУ ИЗГРАДЊУ МИНИХИДРОЦЕТРАЛА СВЕ ДОК ВЛАДА ПОД КОНТРОЛОМ ЗЕЛЕНИХ НЕ ФОРМИРА КОМИСИЈУ КОЈА ЋЕ ИЗВРШИТИ РЕВИЗИЈУ СВИХ КОНЦЕСИОНИХ ДОЗВОЛА, тада смо обећали да на прољеће дижемо „устанак“ по том питању, што смо наравно и урадили, свједоци сте устанка, не само на истоку Српске, него и широм Федерације, са тим да је ово само почетак, прави устанак слиједи ускоро у свим општинама гдје су дате концесије на злочиначке МХЦ, све зависи од владе

  -што се тиче помињања Добоја и Пала, могу само рећи да су та два града примјер снаге Николе Лазаревића, наиме, после споразума о програмској сарадњи са СНСД са прољећа 2016 године, као човјек који зна знање подржао сам на терену у 32 општине Српске кандидате СНСД, побиједили су у 31 општини.

  Изгубили су само у Добоју због велике неслоге међу двије струје у СНСД, али сам кроз три доласка са медијима и писањима на њиховим порталима помогао да СНСД добије 7.000 гласова више него што су икад добили, данас трврдим да сам ја водио кампању у Добоју, да би Живковић самљео Обрена Петровића, без обзира што сам знао са чим све располаже, напоменућу само моју колумну на Добоју-инфо под називом „Добој од града, до потопљене касабе и назад“, колумну у којој није поменут Обрен Петровић, него сам кроз афирмативан текст отворио очи свакој писменијој породици у Добоју, (вриједи је и данас прочитати, има у архиву, поготово вриједи свим кандидатима за будуће начелнике и градоначелнике, нарочито оним који ће бранити своје позиције на локалним изборима), иду избори, ко не буде на нашем патриотском путу ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, тај сигурно није дорастао новом времену и сходно томе ће бити самљевен од ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ и прејаког Николе Лазаревића.

  -што се тиче Пала, на то сам посебно поносан,18 година је Додик са силним парама, приватницима и медијима јуришао да освоји бастион СДС-ПДП Пале, никад није успио, јер једноставно нису знали и тачка.

  Те године сам за кратко вријеме израдио платформу за коалиционо дјеловање у Палама, израдио преизборни програм и дао слоган СЛОЖНО ЗА ПАЛЕ кандидату СНСД Бошку Југовићу, све је то видио Додик у његовом кабинету.

  Наравно, сви су мислили да су Пале неосвојиве,сумњали су и из наше колалиције, ја сам рекао да ћемо се прошетати кроз изборе, десила се Југовићева шетња кроз изборе, још је био тако лош у кампањи да мислим како је негдје од страха пустао у гаће, све ако је имао меку столицу.

  О њему и његовом раду не желим сад да пишем, све су рекли људи из СНСД прије пар мјесеци на ОСМ телевизији, значи, човјек је дословце за ове непуне четири године био слуга грађевинске мафије и налечник са најлошијим резултатима у историји Пала, убједљиво најгори начелник од свих начелника града Српско Сарајево, а сигуран сам и најгори начелник у свих 63 општине Републике Српске.

  Нема везе, ТО СЕ ВЕЋ ЗНА, АИ ИДЕ КАМПАЊА АКО ГА БУДАЛЕ ИЗ СНСД ОСТАВЕ ДА БРАНИ СВОЈУ ПОЗИЦИЈУ, наиме, наше тражење покретања процедуре опозива од стране министарства локалне самоуправе није везано за његове катастрофалне резултате рада, него за злоупотребу службеног положаја и обману СНСД скупштинске већине у општини Пале.

  Наиме, 2017 године, умјесто да као начелник општине који брине о развоју туризма у Палама врати на ревизију концесиону дозволу за изградњу МХЦ на ријеци Прачи у самом подножју Јахорине, све због невјероване штете коју ће учинити том туристичком крају, између осталог и кроз уништавање чувеног излетишта Кадино Врело, он је да би поткупио одброника ПДП издао грађевинску дозволу за изградњу МХЦ.

  Колико је то некарактерно, непромишљено и глупо, најбоље говори податак да ЗЕЛЕНЕ који су га довели на власт није питао шта да ради, морао је знати да ЗЕЛЕНИ и Никола Лазаревић то никад неће дозволити и да ће ако то уради направити себи и СНСД велику политичку штету.

  Да будемо начисто, ја сам људима из СНСД рекао прошле јесени да га скидају, јер ће га ЗЕЛЕНИ за сво чињење и нечињење, односно, невјероватне промашаје по питању капиталних инвестиција у Палама самљети за идуће изборе, али ово што је урадио после устанка народа за вријеме КОРОНЕ и сакупљања 4.2000 потписа за три дана против њега, то је већ класична злоупотреба положаја.

  Тај случај повлачи за собом обавезу дјеловања министарства локалне самоуправе, па и повлачење кривичне пријаве за злоупотребу службеног положаја.

  Наиме, човек се изгубио, прво је долазио да сам против себе потписује петицију грађана, онда је на наговор некога из СНСД обећао на сједници СО Пале у априлу да ће ријешити случај.

  Да буде већа несрећа, ја сам преко неких људи поручио како се то једино може ријешити, али будала је насјела на савјете његових „добронамјерних“ партијских другова, па је навео скупштинску већину да 29.05.2020.године донесе одлуку о поравнању општине Пале са „инвеститором“(прича се о 200.000 КМ из буџета општине Пале), чиме је као начелник општине преузео ингеренције владе, и то ингеренције владе о поравнању само под овлашћењем-одлуком НСРС.

  Зато Вишковић и Лејла Решић треба да реагују, видјећемо хоће ли се коначно неко у овој држави држати закона?

 9. Никола,јутрос слушам у вожњи радио Републике Српске и нисам могао вјеровати шта причају.
  Данас састанак код твоје Сребре везано за ово одлагалиште на Трговској гори а представник зелених ни мање ни више Саша Магазиновић.

  Симо креира догађаје а овдје ти као пружа подршку из чисте зајебанције.
  Бићеш потопљен због сарадње са режимом.

 10. Мале хидроелектране треба потпуно забранити.

  То је клање вола за килу меса.

  Превише штете праве и велике хидроелектране и треба их добро осмислити, а мале су у пракси чисти хаос.

  Ипак, са овим концептом ‘зелени’ се апсолутно не слажем, толико да г. апострофа и његове километре накуцканог одавно не читам.

  С друге стране добар посао је добар посао и – свака част.

 11. Ово око Трговске Горе је Сребра опет организовали да амортизују „удар зелених“, тако стално раде кад је начепим.

  Најмањи проблем,иначе, какав зелени клуб састављен од чланова партија које су дозволиле крађу милијирди и милијарди вриједности шуме, посљедично уништавање преко 50% извора питке воде, партија које су у Српској и Федерацији дале концесије на стотине и стотине МХЦ,апсолутно у ЕГП-савезу зелених партија Европе у Бриселу и Стразбуру такве не узимају за озбиљно, знају они са ким се може радити и са ким ће приморати Хрватску да одустане од одлагања отровног отпада на граници са БиХ.

  Значи, чист популизам и предизборна камапања од посланика из Федерације и самодбрана Сребре, ево, запамтите овај данашњи датум, видјећемо хоће ли ови нејаки популисти ријешити Трговску Гору до 2022 године, односно, прије него ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ преузму сву одговорност по питању животне средине и ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА?

 12. Нема већег популисте и сероње од тебе.
  Никада ништа конкретно ниси урадио против режима.
  Ако стварно мислиш да си неки фактор и да због тебе Сребра и Симо морају повлачити изнуђене потезе тј. звати „зелене“ из Сарајева зашто им не направиш већи проблем.

  ЗАШТО зелени Републике Српске не позову сав народ од Требиња до Новога Града који троши и плаћа струју да престану плаћати на рачунима за струју дио рачуна који се односи на обновљиву енергију ако тај износ заиста завршава на рачунима криминалног клана као што говорите.
  Прво ће режим остати без дијела новца а ПЛУС их пред изборе тјераш да покажу да су безумне животиње јер ће искључивати људима струју за пар марака.

  Све ово би било могуће да вама опозиционарима није врхунски успјех доћи на сигурну плату у хладовини режима,а плате неће бити ако вам режим не обезбиједи све безумним гуљењем коже са леђа српског народа у Републици Српској.

  Ови избори ће показати да ће комплет опозиција завршити у блату и говнима због убрзаног претварања Српске у другу највећу отворену лудницу после Србије.

 13. Не млати Младене, прво, немају зелени у Сарајеву, него су Магазиновић из СДП и још неки из комисије неформално прозвали зелени клуб везано за причу око Трговске Горе.

  Друго,позиција ради свој, а опозиција свој посао, док једина права алтенранатива и КОРЕКТИВ друштва, неукаљани и програмски прејаки ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ раде свој посао.

  Све ће се видјети ускоро, да не причамо о изборима 2022 године, тада ће свима бити јасно зашто ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ и Никола Лазаревић нису популистички водили политику и на томе већ одавно профитирали, већ су подносили болне ударце, све да данас као авангардна партија зелене оријентације могу бити МОРАЛНА ВЕРТИКАЛА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ПО СВИМ ПИТАЊИМА ЖИВОТА И РАДА.?

  Наиме, за позитивне промјене у Српској морају десити неке историјске ствари у друштву,почело је, десиће се ускоро велика прича, посебно у Федерацији.

  То је услов да би на изборима 2022 године у Српској дошло до побједе идеје, стратегије и програма, све на основу саборности српског народа, посљедично до историјског договора са федералцима, нарочито са бошњацима, са једне стране, са друге, успоставе неуништивог правног, привредног, политичког, безбједонсног и образовног система, односно, до почетка реализације стратешког циља ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, односно, до комплетне реализације наше платформе под називом СРПСКА ЗА 21 ВИЈЕК.

 14. Надам се да ти је сада срце на мјесту.
  Чланак ти по коментарима избио на прво мјесто.
  А и Симо се укључио у дискусију. Истина као boccaccio, али нема везе. Николетини је важно да је он ту. А пљувао га је до те мјере да то ни пас с маслом не би појео.
  Како Никола можеш толико да се аутопонижаваш.
  Са овим небулозним објашњењима необјашњивог, само се још више укопаваш.
  Потврђујеш управо оно што ти добронамјерни коментатори овдје, укључујући и мене, стално говоре.
  Одлучи се. Да ли си на страни власти или опозиције.
  Не може се на двије столице сједити.
  Немаш став, мада упорно доказујеш супротно. Доказујеш недоказиво.
  Видиш ли шта урадише Вукан и Драшко, а и Јелена.
  Скоро из анонимности догураше у позицију да дојијају највише личних гласова.
  А гдје си ти са тим и таквим приступом.
  Једном сам пробао да ти дам пар савјета (добронамјерних), али теби то „на једно уђе, а на друго изађе“.
  Развлаче те овдје Симо&CO а ти им се и даље клањаш.
  Желим ти највећи успјех на предстојећим изборима, али дај Боже да ти глас да ближа и даља фамилија.
  Па Црни Никола, ти си са Југовићем одрастао и знаш га к’о злу пару. Шта ти би да га подржиш када си знао, или си морао знати, да ће те кад-тад превести жеднога преко воде.
  То му је у генима, и то знаш болје од мене.
  Сада је касно да кмечиш над оним што ти је урадио. Послије боја копље у трње.
  Ја немам ништа ни против твоје политике, али немој на другој страни да глумиш француску собарицу.
  Фурај свој фазон и не правдај се за нешто што се из авиона види.
  Међутим, „није ни твоје масло за рамазана“. Знаш ти веома добро зашто водиш такву политику.
  Било како било за једног, као појеинца, увијек нешто остане, и ти играш на ту карту.
  Халабука типа „свесрпски сабор“ и остали бла, бла, бла….само је стратегија типа „да се Власи не досјете“.
  Ја и младен овдје смо цијело вријеме према теби добронамјерни и, прије свега, искрени, али тебе то интересује к’о лањски снијег. Више ти је стало до тога да те Симо (Отписани) пљуне него ми добронамјерно изкритикујемо.
  Никола, Никола дозови се док не буде касно. Док не доже дан када ћеш размишљати да ли ћеш и сам себи дати глас на изборима.
  Више људи боље види.

 15. Гавро,пусти, нисмо ја и ти иста категорија, испада да је твоја добра намјера једнака доброј намјери Сима и његових сатрапа.

  Не бих данас даље, без обзира што ми је сваки дан битан због кампање, али ја кампању не водим на Фронталу, него на терену, преко телевизије и фејсбук профила, СА ТИМ ДА ТЕК КРЕЋЕМО, доказ, видјели сте устанак за вриејеме короне у Палама, видјели сте данас Фочу и младост која не да ријеке Фоче.

  Морам још једном да кажем како ми уопште није битно да се нешто без икаква смисла коментарише на тему очувања природних ресурса и програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, све на начин као што то радите ти и овај несрећни Младен, наиме, млатите као кита по самару на тему поста која је од пресудног значаја за опстанак српског народа на овим просторима.

  Што се тиче броја коментара, важно би ми било само утолико, уколико би се укључили сви фронталовци, све да се Фронтал РС поново врати на ниво од јесени, па до пред краја прошле године, односно у вријеме када је био најпосјећенији портал у Српској,све захваљујући убитачном и национално супер одговорног дјеловању ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ.

 16. Јао великих ријечи “ на тему поста која је од пресудног значаја за опстанак српског народа на овим просторима“.
  Ти си пресудан за опстанак овог ненормалног стања јер водиш лажне протесте.
  Ево ако нећеш да позиваш народ на бојкот могу разумјети,ево ти други потез који може угрозити у првом реду власнике МХЕ.
  Ајмо сакупити у озбиљној кампањи зелених потписе грађана који би од режима у првом реду тражили да се измјене услови подстицаја гдје би се производњом енергије из обновљивих извора у првом реду мисли на вјетар,сунце и биомаса.

  Свака режимска будала и шофер твога идола Пере Пинокија може добити дозволу да уништи неку ријеку а колико видимо нико до сада није уложио у озбиљно поље вјетротурбина или соларних панела.
  Колико је запостављена изградња био електрана а најкорисније су за опште добро?
  Знам за једну и колико знам таква супер корисна приватна инвестиција у овој земљи једино смрди љубитељу шатора.
  Сточарство је у успону,то је добро али стајско ђубре у Посавини већ сада потпуно је уништило подземне воде.
  Ваљда је питка вода пресудна за опстанак?
  И на крају имамо тебе да причаш велике приче и тајно шурујеш са режимом.
  Ти никада нећеш ништа преузети ни предузети.

 17. Никола, нигдје не могу да нађем протесте у Фочи на дан 4 јуни 2020.
  Помози, брате.
  Да видим шта је то било.
  Pojma nisam imao.
  Могао сам се и ја придружити пошто сам био на пецању на свега неколико километара

 18. Биће занимљиво прочитати реакцију Николе на Гаврин последњи коментар.
  Може Никола мислити да је он авангарда еколошке освјештености али га стручне службе АИД-а неће пустити на миру док не положи заклетву за халал цертификат у Сарајеву ко Магазиновић.

  1.Гавро му постаје „брат“ ко Јассе

  2.Гавро случно „пеца“ у близини

  3.Јассе га пратио на еколошком семинару али му се није „јавио“

  Сваки одговор Николе осим јасних ријечи: „Марш, Николи се случајно не долази“ јасан је знак да је Никола својом вољом већ на пола пута за Сарајево.

 19. Овај Младен упро ко телац у шарена врата.

  Партија, па партија.

  Био-енергетика није ништа што би обезбиједило било шта друго осим збрињавања пољопривредног отпада. То је наравно одлично, али нема томе мјеста озбиљној причи у крупном плану.

  Вјетар и сунце такође праве проблем животној средини. Дакле исто као са МХЕ. Све треба узети са дозом соли. Потребан је рад и знање. Велики рад и прецизно знање. Не као ‘апостол’ апострофирања.

  Није ово предизборни скуп, па да нам се просипају флоскуле.

 20. О томе и ја причам,Никола се својски труди да опстане то зашто се и ти залажеш.
  Постојеће стање гдје је велики рад и прецизно знање има возач Пере Пинокија па добије три ријеке да уништи или препрода.
  Наравно да био електране нису важне ако села треба да изумру и да се загади сва питка вода.
  Видио сам у европи колико им проблема праве вјетро турбине,толико проблема имају да у Холандији комплетну струју за потребе жељезнице производи сама жељезница властитим вјетро турбинама.
  А твој режим производи само несрећу,пљачку,дуг,отимање,лажирање,….

 21. Младене, не разумијем те уопште. Буди прецизнији.
  Зашто ме повезујеш са неким тамо лијевим типовима.
  Са Сарајевом, АИД-ом ….Магазиновићем….
  Трокираш мало и ти. Не само у овом коментару.
  Никола каже „која не да ријеке Фоче“..
  Да ли ту мисли на једну ријеkу која се зове Фоча (таква је мени непозната), или ријеке у општини Фоча, или ријеке које по неком другом основу припадају широј регији Фоче.
  Колико је мени познато, на подручју Фоча (општина Фоча и околина) има неколико концесија, како за мање, тако и веће централе (Бук Бијела, Паунци, Викоч, Фоча, Сутјеска, Мршово, Бистрица…).
  Друго, Никола нон – стоп мале хидроелектране (МХЕ) назива мале хидроцентрале (МХЦ), иако то (МХЦ) не помиње ни један законски пропис нити званичан документ.
  То изгледа ситница, али није. Показује само колико је Никола површно у тој материји, у тој причи. Да не кажем аматерски присутан, а буса се у прса.
  Скраћенуцу МХЦ никада и нико не помиње, па чак ни Симо, пардон boccaccio, тако да је то за мене само још један показатељ да се за то Никола бори само на папиру.
  Ено Васковића, узео примјер MHE Mиљацка, и побуца на једном примјеру сва министарства, па чак и Николиног Мрду.
  Оног истог Мрду против којег Никола није имао храбрости да било шта каже иако је дотични са МХЕ Бистрица и Јањина направио невиђен криминал.
  Типичан Паљански приступ (част већини добрих и поштених Паљана) гдје се нико никоме не замјера, све док једни другима не ударе на понос (ауто, жена, крсна слава..) и, прије свега, џеп.
  То што сам Николу ословио са „брате“, је чисто ‘нако, и нема никакве везе са Младеновим ликовима, којима је, очигледно и прије свега, сам опседнут.

 22. У претходном коментару заборавих рећи да сам тих дана заиста био на пецању на Вишеградском језеру, гдје сам иначе чест гост. И вјероватно бих отишао у Фочу да видим те протесте (не бих на њима учествовао) о коме говоре ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ. Тачније Никола.
  Према томе, Младене ти познајеш добро Брчко и Брчко Дострикт, ако сам добро разумио, а ја, ето, Сарајевско романијску област, и ближу и околину.
  Једно вријеме био сам заинтересован да се укључим и Николи дам подршку око еколошких иницијатива (не странке), али би то била немогућа мисија.
  Никола је, бар такав је мој утисак, превише самосвој и помало сујетан.
  Он то – Партију – (с парвом) сматра сбојим чедом, и није спреман да дозволи да му се било ко приближи, а ко би у једном моменту могао да угрози његову позицију у странци.
  Наравно, мени то не би било ни на крај памети јер сам 113 % аполитичан.
  Знам индиректно да је било таквих покушаја од стране квалитетних и компетентних људи, али да је то код ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ (читај : Николе) наилазило на зид од гуме. Не тврдим да је ово тачно, али сам чуо из поузданих извора.
  Зато и јесте ту гдје јесте, мислим политички. За остало не знам, нити ме интересује.

 23. Није баш све тако.
  Неки дан ми Никола честита 43. рођендан,видим да је баш расположен и задовољан па одлучим да га приупитам хоће ли икада икоме предати странку.
  Каже Ниџо,Млађо када напуниш 63 оставићу ти странку јер ћу бити врло стар,а и ти ћеш се уозбиљити и схватити да само чврст национални програм,спрега са СПЦ могу довести Зелене до парламента.
  Нисам имао срца да одбијем такву част и обавезу.

 24. Ај не серите вас пар магараца, тачка.

  П.С. Ово што сад напишем је за нормалне људе и јасна порука осталим политичким партијама, српској интелигенцији,медијима, па и Цркви, значи, Зелени Српске су до сада изборним неуспјехом платили данак своје авангардне, национално одговорне приче и чистог образа.

  Ново је вријеме, остали смо досљедни десет година, данас су због истрајности на идеји и програму ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ свето слово политичке сцене у Српској.

  Само нас пратите у наредним мјесецима, биће по оној народној пјесми о Марку Краљевићу, односно, биће орања друмова од стране ЗЕЛЕНИХ и прејаког Николе Лазаревића

  Значи, нема тог Мусе Кесеџије-партије на републичком нивоу, као и тог будућег кандидата за начелника-градоначелника, да му Ниџо и ЗЕЛЕНИ неће узорати друмове, а он их погазити неће смјети да не буде прегажен као Муса од Марка, све ако процијенимо да је та партија, или кандидат на путу добронамјерних и часних ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ , односно, ако не буде сагласан са национално супер одговорном причом и програмом ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, те то јавно изјави и потпише се на документ који ће му(им) бити понуђен од једине честите и нормалне приче у Републици Српској.

  Да, управо тако, значи, какав курац и Милових 80% општина, може то урадити, може узети-купити и 90% општина да није Николе Лазаревића и ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, у то сам више него сигуран.

  Али брате, СА ЗЕЛЕНИМ ЈЕ СРПСКА НАЧИСТО, значи, јесенас није улог побједа ових, или оних(бивших, или садашњих власти), улог је будућност Републике Српске на начин како то виде и предлажу ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ.

  То ћемо, да се правним термином изразим, ДОКАЗАТИ У ПОСТУПКУ у наредним мјесецима, а завршну ријеч дати у задњем мјесецу кампање.

  Значи, још једном да поновим,Еколошка партија Републике Српске- ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ су господо државни пројекат повратка моралних вриједности у друштво, очувања природних ресурса, правне државе, развоја стратешких грана привреде на основу свих расположивих капацитета, зелени су пут у безбједну и сигурну Републику Српску у 21 вијеку, Републику у саставу државне заједнице БиХ,или самосталну државу,зависи од понашања комшија из Федерације.

  Зелени су господо државни пројекат изградње супер хумане и супер социјално одговорне Републике Српске, друштва у ком ће сви њени грађани живјети живот достојан човјек.

  Зелени су државни пројекат у новом приступу образовању нације, како за потребе привреде, тако и на пољу моралних вриједности, сарадње са свијетоми поштовања других и другачијих, али са јасним циљем, одгојем, здраве, хумане и спортске нације, односно, одгојем српске младости која баштини своју традицију, која добро зна нашу славну историју, као и наше историјске срамоте и промашаје, све то заједно у сврху да би се прилагодила новом времену и изградила срећно друштво кроз 21 ВИЈЕК, друштво чије темеље ће ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ са партнерима, све на основу САБОРНОСТИ, идеје, идеологије, програма, те трајно расчишћених односа са Федерацијом оставити новим покољењима, тачка.

  П.С. Не морате више коментарисати, не бих да се бавим узалудним коментарисањем са појединцима којим нису мождане вијуге на свом мјесту, или са разним кокошарима неких партија и тајних служби.

 25. Објавио сам коментар, нисам га ни прочитао, сад погледах.

  Боже ти помози и данашња света Тројице, Боже удржи, камо пусте среће да туђи текст може без грешке и замуцкивања прочитати неки од српских политичара, а не написати ово у цугу, све да тече као ријека?

  Да господо, мислим на оне политичаре и њихове сатрапе, оне који су нам јебали мајку на државном, републичком и локалном нивоу у ових задњих 25 година(част изузецима), тачка.

 26. Поштовани господине Никола,
  предсједниче ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ,
  можете ли нам рећи да ли је ово што сте напријед рекли извод из вашег програма за наредне локалне изборе, или је то ‘нако.
  На вруће, као одговор нама који смо мало према вашој странци критични, али добронамјерни.
  Нама који вам (бар што се мене тиче) желе сву срећу у животу и партијском раду.
  Ако то није извод из програма (нисам разумио да ли га имате, или тек треба да га правите), онда вам предлажем да кроз десет (10) тачака овдје, (нешто као десет Божијих заповјести), јасно, кратко, децидно и прецизно изнесете оно што је ваш програм за слиједеће изборе. Без пуно писаније и уобичајених бла, бла, бла…
  Фронтал чита много људи па ће и ваш програм допријети до многих глава (очију, ушију, итд.), и тако вам повећати шансе за освајање и оних бирача који до сада за вас нису гласали.
  Сличне пароле, ако се добро сјећам, избацивали сте скоро пред сваке изборе (не сјећам се кроз колико изборних циклуса), али сте касније (а често и у току трке) мијењали правце, ставове, подршке, партнере (политичке), тако да не знамо да ли, и како, да вам вјерујемо.
  Ово је све добронамјерно, и ништа лично.
  Да се погрешно не схватимо.
  За то вам нисмо криви, ни ја ни овдје неколико (углавном добронамјерних) коментатора, који (колико видим), по природи српског бића и карактера, увијек навијају за слабије.
  Шта хоћете више.
  Не видим никаквог разлога да се љутите, поготову не онда када вам неко упути добронамјерну критику.
  Као ја, нпр.
  Да сте се понашали исто, или слично, као Вукан, Драшко, Јелена, а могли сте далеко прије њих, сада бисте, и већ поодавно, сједили у парламенту као једини представник ЗЕЛЕНИХ, и били бисте у прилици да попу кажете поп, а бобу, боб.
  Али, и јбг., ви сте хтјели углавном да пехлите (знате већ шта то значи) и да помало сједите на више столица. Што је, а видим да сте и сами то закључили, немогуће.
  Зато сам вам и рекао да се нисте политички профилисали и да то како ви радите није истовремено и имати став.
  Вама се чини да га имате, али је ставрност, признаћете, мало другачија.
  Прођоше вам, или вас престигоше, многи возови, а ви ни на последњу папучицу да наскочите.
  Након десет година, ако сам добро разумио, и сами сте то схватили, и сада бисте хтјели да промијените тактику.
  Дај Боже али, ако је тако и ако то стварно буде тако, резултате ћете почети да примјећујете тек за неколико година.
  Пошто у пракси треба да се докаже и покаже да сте стварно остали при програму и, прије свега, ријечи.
  Желим вам још једном сву срећу овог свијета, како у приватном животу, тако и политици, а на вама је да коначно формирате конкретан став и побијете на слиједећим изборима.
  Шта ћете и куд ћете. више од мене. Аполитичног.

 27. На овај коментар Гавро морам одговорити, раније си био лицемјеран, неважно.

  Прво, ово су локални избори, ту су проблеми различити, од општине, до општине, тако да ће се наша прича базирати на програму ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, али по сегментима на економско -еколошким цјелинама-регијама и припадајућим им општинама.

  Херцеговина има своју причу, Сарајевско-романијска и Горњо-подрињска регија- средњи исток своју, Бирч и Семберија своју, а сва та територија до ушћа Дрине и Саву спада под термнин исток Српске.

  Наравно да ћемо ићи и у Брчком, ето Младену шансе да се покаже, сад иде Посавина, па онда ниска и висока Крајина, на то све иде посебна прича за Приједор, БЛ, Добој, Бијељину, Зворник, Српско Сарајево и Требиње као градове, или центре тих регија.

  Како значи да ти објађњавам нешто и пишем о наим идејама, ада то ови који су све до сада упропастили и покрали не убаце у свој програм и кажу да они то хоће и могу урадити.

  Видиш црњо како политиканти посланици и партије раде, наиме, ево, нема сад ко не прича да је против минихидроцетрала,ко не прича о рљазвоју пољопривреде, ко не прича о туризму, ко не причао……неки су 12 година у НСРС, нису спријечили Сребренку и остале да дијеле концесије на МХЦ, сад причају да су увијек били против.

  Немам времена, идем на породични ручак, доста ти је и ово, сцве ћеш чути уживо до Николе и наших људи, тачка.

 28. Какви сте ви људи?!

  Интелектуалци самозвани, у стварности са прилично ограниченим менталним способностима. А его ко Монт Еверест.

  Не може се дупетом размишљати, са хоризонтом у линији врха властитог носа. Јел ви стварно мислите да се то не види?

 29. Не бих да ти опонирам, напротив, већина оних који мисле да мисле је таква, не само у политици.

  Пошто си ти то написао мислећи да мене подјебеш, морам да ти се захвалим на шлагворту, односно, да ти у одговору кажем да сам ја човјек који оно што замисли, то 100% и оствари.

  Ево, нека ми твоја Жељка да мандат да саставим владу од јесени и гарантујем својим животом да ће буџет Српске за 2022 годину бити најмање пет, а прије шест милијарди КМ.

  Да не говорим како ћу за двије године успоставити систем који не да ће зауставити одлазак младих и младих брачних парова, него ће се на десетине хиљада оних који иду на црно да раде вратити за стално у Срспку.

  Доказа за ту моју тврдњу као полтичара и идеолога ЗЕЛЕНИХ има на све стране, идеја, програм, ријеч у кампањи и дјела ако добијеш прилику да урадиш замишљено, то треба да се тражи од врхунских политичара, ко је поштен, лако ће то на основу необоривих чињеница пронаћи код Лазаревића.

  Наравно, ко је злонамјеран, он ће свакако и оне који вриједе и оне који не вриједе стрпати у исти кош, поготово ако лично њему, његовој партији, или његовој сујети не одговара шта ови другопоменути раде, пишу и говоре,зар не?

 30. Знам ја господине Никола да свака регија у РС има своју посебну причу.
  Али, исто тако знам да се све приче, без обзира колико биле различите, требају и морају рјешавати на истим ПРИНЦИПИМА, ако је једна политичка партија озбиљна.
  Да те приче не би биле „шупље приче“, као код већине коалиција на локалном нивоу. Не мислим ту на вас ЗЕЛЕНЕ СРПСКЕ.
  ПРИНЦИПИ / ГЛОБАЛНИ ПРОГРАМ / ДЕСЕТ БОЖИЈИХ ЗАПОВИЈЕСТИ су основ за утврђивање и спровођење правила понашања за сваку конкретну регију.
  Зар је теби нормално да партије на државном нивоу имају једне, а на локалноим нивоима често друге коалиције. Да ти не набрајам конкретне примјере, пошто их познајеш болје од мене.
  Е видиш, политичке партије које рпимјењују ту гимнастику (а има их доста и из власти и из опозиције) су обични „продавачи магле“. Ситношичарџије које би да им буду „и вуци сити и овце на броју“.
  Последњи примјер је коалиције ДНС-а и СДС-а у Приједору. мада је било боље да узмем примјер коалиције СНСД-а са, нпр., СДА-ом на локалном нивоу. Пошто је еклатантнији.
  Понављанм аполитичан сам и не бавим се политиком, али је пратим колико ми вријеме то дозвољава.
  П.С. (kako чeсто ти kaжeш). Стало ми је да мало погурамо двој чланак, како би остао што дуже на врху коментара
  Интересује ме шта ти о томе мислиш, па бисмо могли ићи и даље

 31. Гњурац,

  не може се екологија свести само на борбу против миниценрала. Млађан ти је већ рекао да је много већа штета за воду стајско ђубриво које се непрописно складишти. Поведи акцију да се у законски акт стави да се стајњак може складиштити само на водонепропусном складишту. Те технологије су веома доступне и јефтине, много јефтиније од бетонирања, а и поузданије су јер бетон зна пући. Отплињавање тих складишта је веома исплативо. У Италији мафији све дирај, али немој одлагалишта отпада.

  Зашто не редефинишеш дивље депоније отпада. На Балкану се под дивљом депонијом сматра свако бацање смећа ван одређеног подручја. Што се мене тиче свака неуређена депонија отпада је дивља јер из отпадних процједних вода у подземне водоносне слојеве долази толико отрова да је боље да депоније, овакве као што су наше, не постоје. Мања је штета бацати отпад гдје стигнеш (као што ја радим), али на различита мјеста. него све концентрисати на неколико мјеста која у тим условима стварају критичну количину отрова.

  Зато моја еколошка порука гласи “Бацајте смеће гдје год стигнете, а само немојте на иста мјеста“ све док се не уреде депоније смећа.

  Ти немаш муда стати иза ове моје аиницијативе бацања смећа на разне микролокације?

 32. Симо,

  пусти шупљу, видјећеш и чути у кампањи како ће се у наредна два четворогодишња циклуса, све кроз очување природних ресурса, њихову ревитализацију и котролисано коришћење ријешити комплетна еколошка инфраструктура у свим општинама.градовима Републике Српске.

  Значи, чућеш јасну причу како се најдаље до 2028 године рјешава комплетна еколошка инфраструктура у Српској, баш онако како као обавезу Српске потписала твоја Жељка у агенди прије двије године.

  Изгубили смо двије године,апсолутно ништа урадили нисте, Сребренка и њени сатрапи су све блокирали, значи да сте имали памети и ВИДЈЕЛИ ДАЉЕ ОД ЛИЧНОГ И ПАРТИЈСКОГ ИНТЕРЕСА, одмах после потписивања агенде сте требали сјести са ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ и кренути кроз наш пројекат, све да се ријеши еколошка инфраструктура по свим општинама и испоштује рок потписан у агенди- значи, до 2026 године.

  Нема Симо код зелених и Николе Лазаревића парцијалних рјешења по питању уређења и чишћења Српске, рјешавања регионалних депонија, рециклаже, заштите изворишних зона, рјешавања водовода, колектора и пречистача отпадних вода, те рјешавања загађености ваздуха у свим угроженим градовима и општинама.

  Видјећеш да је тај пројекат одржив из домаћих извора, без обзира што ће се намаћи не мале паре по питању коришћења европских фондова, фондова снажних еколошких организација у свијету, те појединачних донација из фондова снажних европских држава, са тим да ја ту никако не бих одбацио могућност великих донација других свјетских земаља, ствар је филинга- писмене унутрашње и спољне политике ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ.

  Да сте ме слушали, да сте испоштовали споразум о програмској сарадњи из 2106 године, данас би сасвим друга прича била у Српској, не само по питању рјешавања еколошке инфраструктуре- посљедично активирања великог броја мањих и већих градилишта, што је већ јак привредни замајац, него што је то услов услова развоја неких од стратешких грана привреде Српске за наредне деценије.

  СВЕ ТО И ЈОШ МНОГО ТОГА ПО ПИТАЊУ РЈЕШЕЊА ЖИВОТА И РАДА У СРПСКОЈ ЗА НАРЕДНА ДВА ЧЕТВОРОГОДИШЊА ЦИКЛУСА ЈЕСТЕ СИГУРАН ОПСТАНАК БОГАТЕ, КУЛТУРНЕ И БЕЗЈЕДНЕ, ДЕЈТОНСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, односно, јесте почетак СТРАТЕШКОГ ПРОЈЕКТА ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ под називом „СРПСКА ЗА 21 ВИЈЕК“.

  Хвала ти што нешто покушаваш „доприњети“, али запамти за убудуће, кад мени нешто „савјетујеш“, то ти је исто као да предлажеш Јиргену Клопу како са Ливерпулом да освоји лигу шампиона.

  Од тебе убудуће очекујем ширину, подршку и лобирање за наш стратешки пројекат, тачка.

 33. Зеисе,

  скоро па се остварила Исламаска декларација бабе Алије,све због супер национално одговорне српске и хрватске политике задњих 25 година.

  Са 41% муслимана прије рата у СР БиХ, по тврђењу министра унутрашњих послова Федерације Чампаре, само 52% бошњака-муслимана живи у данашњој дејтонској БиХ.

  Нешто контам, да није овог зајебаног, хуманог и добронамјерног Лазаревића, те пројекта ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ под називом “ ДЕЈТОНСКА, ИЛИ САМОСТАЛНА СРПСКА ЗА 21 ВИЈЕКУ“, толико би муслимани-бошњаци били овдје угрожени од српске и хрватске политике „континуитета“, да ће их за 5-10 година бити преко 70%, у тада већ грађанској- исламској републици БиХ,међународно признатој држави са формалним кантоналним унутрашњим уређењем, тачка.

 34. Симо би могао да мало размисли с чим се шали – јер има власт.

  Та власт није пала с неба, није ни освојена, него се ради о датом повјерењу. Повјерењу које смо вам ми дали. Цијена датог повјерења је огромна – власт над нама.

  Зато, иако разумијем сатиру, ово ми није било смијешно. Животна средина је једнако важна као и темељи културе овога народа.

  Посебно зато што је Младен у праву кад каже да је свака друга шуша добила „концесије“ да уништава природу за ситан шићар. Е то је катастрофа.

  Видјели сте Угар. Мене заболи душа сваки пут кад прођем поред тог зла. Има ли ико равнодушан према томе?

  С друге стране, кад се ствари осмисле и људски направе, да буде и лијепо и корисно онда је свима радост.

  Елем, природа се мора чувати. Ту живимо. Ту воду пијемо. Овај ваздух дишемо. Да подвучем, ако идеја за експлоатацију имало смрди, нема дозволе. Не може. Осмисли боље, уложи мало кад си фаца, па ћеш добити дозволу.

  А за постојеће гафове, ствар је једноставна – загађивач плаћа. То је бар једноставно. Универзални принцип.

 35. И даље тврдим да је мање штетна правилна дисперзија отпада по површини него његова концентрација на дивљим депонијама. То је као кад немате клијешта. а морате прекинути жицу из 20 потеза савијања жице. Ако тих 20 потеза усмјерите на 20 мјеста жица неће пући. Ако те потезе усмјерите на једно мјесто жица ће пући.

  Ако бацата смеће равномјерно по РС оно ће бити у малој концентрацији и отрови распадања смећа неће доспјети у подземне воде.

 36. Симо,јеси ли размишљао да почнеш плаћати смеће комуналном предузећу.
  Тренутно имам уплаћено смеће најмање за 8 мјесеци унапријед, и за то вријеме могу комотно да критикујем безумни режим који тебе и сличе симпатише гледајући како Републику Српску претварате у дивљу депонију.
  Није ништа лично али причу коју ти причаш годинама су причали по свим селима око Брчког, нико није плаћао смеће,или немају смеће,или су га закопали,или су га спалили,све су „урадили домаћински“ само неће да плаћају.
  На крају,нисам сигуран да ли се примјењује над свима али свака кућа мора плаћати смеће,ако је празна смеће плаћа један квартал у години.
  Зато немој јебавати Николу.
  Боље да си га питао како мисли направити чудо од Републике Српске у систему гдје су чланови владе пуноглавци и климоглавци?
  Има ли он своје муслимане на батерије да глуме муслимане у влади као СНСД?
  Мисли ли Никола бити диктатор јер оно што он прича није могуће у стварности?
  Боји ли се Никола да би се на било какву поштену и патриотску власт прво обрушила Америка арбитражном пресудом за ТЕ Угљевик пресудом од најмање милијарду КМ?

 37. Једном је неко овдје рекао да је Никола спојио двије објективно неспојиве ствари.
  Екологију, која је углавном „лјевичарска идеја“, и национално, које је у правилу идеја деснице.
  Народски речено „помијешао бабе и жабе“.
  Из тих разлога нема никакве шансе да га подрже европске еколошке странке. Чак ни вербално.
  Увијек сам се питао, и никада нисам имао одговор, како је Никола у рату догурао само до капетана и, што је најчудније, тиме се дичи.
  У прошлом рату која год шуша је имала официрске амбиције добацила је најманје до пуковника.
  Бациш двије бомбе, повичеш напријед браћо (никада за мном) и ето чина капетана.
  Полазило је то за руком свакој сеоској лоли, шибицару, кокошару, итд.
  Наравно част изузецима.
  Није ми ни на крај памети да подцјењујем Николин ратни ангажман, напротив.
  Ипак је он академски образован (ако сам разумио завршио је правни факултет у Сарајеву у Шешељевој генерацији), начитан, паљански намазан итд., и морао је добацити бар до генерала.
  Или се због „дугачког језика“, који га и данас прати, некоме из паљанске елите (Караџич, Крајишник, Буха, итд) замјерио, и остао само на чину капетана. Ако сам добро разумио тај чин је имао и прије рата као резервни официр бивше ЈНА (Никола исправи ме ако гријешим).
  Знам неке сеоске ђилкоше који су без школе и повременим одласком на линију добацили до капетана.
  Можда је Никола то овдје и објашњавао, али мени је промакло.
  Никола мора да схвати да ја нисам никакав провокатор, ни удбаш, нити имам лично нешто против њега (можда смо се само неколико пута у животу „окрзнули“, јер не припадамо истом, па ни сличном, друштвеном, политичком – ја сам аполитичан-, образовном, итд. миљеу).
  Човјек који сам себе диже у звијезде (а Никола то чини у континуитету), који сам својој партији даје заслуге које реално ни објективно нема, који се хвали као да је 100 пута освојио Еверест, итд. требало би, прије или послије, да се запита да ли је то паметно, потребно, исплативо. Политички, мислим.
  Биће ипак да је неки „проблем“ у Николи, а не у његовим бирачима.
  Све ово што сам рекао на Николин рачун је искључиво с циљем да дам своје мишљење о политици ЗЕЛЕНИХ (а видим да су и остали на истом фону), да би (мада не вјерујем) из тога сам Никола евентуално извукао неку поуку.
  Чак му је и Симо или boccaccio дао неколико заиста корисних и паметних приједлога и идеја (нпр. у вези са отпадом), али је Никола и то „дочекао на нож.
  У смислу : шта ти мени то говориш када сам ја на томе завршио Сорбону и Кембриџ истовремено.
  А по питању малих хидроелектрана (МХЕ) истовремено показује елементарно непознавање материје.
  Када смо код тога, што ми не одговори, Никола, када и поводом чега је био тај фамозни ротест у Фочи.
  Спусти се мало на земљу, Никола

 38. Никола,мислим да те тестирају да ли си глупљи од хрчка?
  Хоће да те убаце у круг повјерења тзв. српског члана да ти будеш ту када униште све до краја,сјећаш се да сам ти рекао да ћеш имати улогу у коначном паду као они есесовци у филму Der Untergang што иду около и стријељају под паролом „вратиће се ред“!
  Само паметно и ако баш хоћеш о Радовану,Момчилу и Алекси све најбоље да тзв. српски члан види да си у континуитету вјеран идеји да је ВОЂА = Република Српска.
  Лажи да вјерујеш да ће је Миле позлатити,себе стави у други план и пролазиш сигурно.

  Баја до краја!

 39. Да, безбједна, стабилна, чиста и развијена Република Српска у 21 ВИЈЕКУ, то је звијезда водиља ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ и разлог нашег постојања, односно, она је кроз наш пројекат вођења стратешке политике и провођење нашег програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВО РАЗВОЈА будуће мирно,сложно и сигурно уточиште српског народа и свих грађана Републике Српске.

  Гавро, ти си ипак БОТ, тачка.

 40. Шта је теби Младене, са ким се то расправљаш, пола са собом, пола са осталим, све ти нешто неповезано, јебе ми се ко је који бот, дупли, тродупли, јебе ми се шта пишу они који су „аполитични“, а не силазе са коментарима са Фронтала РС.

  Халооо, ја овдје не расправљам, ја шаљем јасне поруке, ако хоћеш да пратиш шта зелени раде, онда јасно прочитај и пробај да разумијеш ову иницијативу влади, прати шта поручујем у коментарима, а ако ти се толико „свиђам“, онда убудуће прати Ниџа на мом фејсбук профилу, на терену, или на гостовањима у медијима.

  Ево вечерас ће бити на мом профилу постављена скраћена верзија конференције за штампу везано за овај допис Вишковићу, биће и један подужи текст, све као јасна порука да СНСД од јесени више непосједује Пале, а Бога ми, сигуран сам после наше кампање и комлетну Сарајевско-романијску и Горњо-подрињску регију-среди исток Српске(нажалост, они Републику Српску и сваку општину гдје су власт сматрају власништвом партије), значи, од јесени Пале није више власништво СНСД, али зато будуће усправљено, господско и моћно Пале поново добија наш једини ВОЂА- Република Српска, тачка.

 41. Куку, каква гомила будалаштина на једном мјесту. На овако озбиљну тему. Укључујући и ово што сам ја писао. Сам сам крив, давно је Владика рекао – „не бацај бисере пред свиње“.

  Шта овај паљански кукавац зна о екологији, шта зна Абу-Маден о Српству, још и лажни Симо. Једино Гаврило добри пристојно збори, ал и његовим мислима слиједи иста судбина ко и мојим коментарима.

 42. Поштовани Капетане и предсједниче ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, кажете за мене да сам БОТ, не схватајући да смо сви овдје ботови.
  Укључујући и вас.
  Осим ако за БОТ, у пренесеном значењу, не подразумијевате нешто друго.
  Ја генерално, по вокацији и природи ствари, гајим велике симпатије према еколошким покретима.
  Због тога покушавам да проникнем у суштину ваше – ЗЕЛЕНЕ – иницијативе, не би ли напокон нашао нешто заједничко са вама (ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ).
  Али ми за сада не полази за руком.
  Након тога би се искрено потрудио да вам „донесем“ и неки глас на изборима.
  А имао бих ту врсту потенцијала у родбини, пријатељима, познаницима.
  Али, а то сам вам већ једном рекао, не видим вас као профилисану странку. Пошто од прилике до прилике окрећете ћурак.
  Залетили сте се са иницијативом Свесрпског сабора (иначе, добра идеја), направивши катастрофалну процјену по питању одзива.
  Кад смо код тога; шта на крају би ?
  Да не говорим о мијешању баба и жаба, тј. еколошког са изразито националним.
  Међутим, након вашег последњег коментара овде, и прилично јасног одклона од политике СНСД-а (мада засноване на сујетном паљанско-локалном аспекту), чини се да напокон почињете да увиђате да се прије или послије морате опредијели за кога да навијате.
  За Мују, или за Међеда“.
  Жао ми је што морам констатовати да ће слично иницијативи Свесрпског сабора проћи и ваше писмо Вишковићу.
  Једноставно, још увијек немате бројеве, руке, снагу…посланике.
  Тај, и његови налогодавци, не почешу се ни на бројне иницијативе и критике комплетне опозиције у парламенту, а да се осврну на ваш захтјев за ревизију концесија за мале хидроелектране.
  Кад смо код тога, да ли сте, као декларисано еколошка партија, икада изанализирали колико малих хидроелектрана (инсталисане снаге од 1 до 10 МW) имају најразвијеније европске земље (Аустрија, Швајцарска, Њемачка, Норвешка, итд.). Ако нисте да вам ја кажем : десетине хиљада појединачно гледајући.
  Па нису они ваљда луди да уништавају своје природне љепоте и ресурсе, него паметни људи.
  Спојили лијепо са корисним.
  Од тога имају користи које се мјере стотинама милиона.
  Максимално искористили снагу природе, али истовремено строго водили рауна о еколошким аспектима.
  Вама би паметније било, наравно по мом мишљењу, да сте рекли :
  МХЕ ( а не МХЦ) да, али према строго утврђеним еколошким правилима.
  Као што су урадиле наведене европске развијене земље.
  Према томе, и по мом мишљењу, и у ту иницијативу сте непромишљено улетили, а да нисте добро проучили материју.
  Нечу рећи дилетантски, али нисмо од тога ни превише далеко.
  Ја вам све ово доброманмјерно говорим, а заболи ме нека ствар како ћете ви то схватити.
  Мени : „ни у џеп ни из џепа“.
  И не насједајте на Младенове небулозе по којима сам ја не знам ти ко.
  Имам мало више слободног времена, па се понекад закачим на дискусије овдје.
  Како ствари стоје, вама и не треба никаква критика и никаква опозиција пошто сте као опозиција довољни сами себи.
  Самоубилачки.
  Ако сте се дефинитивно окренули против СНСД-а, онда до шиљите до краја.
  Прикључите се опозиционом блоку (ако би вас уопште примили), и почните ударати из свих оружја.
  Вјероватно сте примјетили да је МЗ (запад) коначно схватила да су се њихови коњи тркачи у БиХ отели контроли (како се оно у народу каже када се коњи упале), и да је вријеме да их замијене другим. Новим, свјежијим, послушнијим…
  Буцање ЦИК-а (предсједница прозападни човјек, лијепа нема шта) и формирање Комисије за контролу правосуђа на БиХ нивоу (предсједник Арнаут био на обуци тамо гдје теба), камен су темељац за демократско рушење садашње власти.
  Нема више изборних крађа (које су биле уходана гимнастика у последње најмање двије легислатуре), и нема више правосудне заштите.
  Два основна ослонца вишегодишњег власти тренутно недодирљивих.
  Моје је мишљење да је прави моменат да ускочите у тај воз промјена, и коначно уздигнуте главе уђете у парламент.
  А ви како хоћете.
  Од воље вам ко Шокцу пост

 43. Да се ми ипак држимо теме, она јесте очување природних ресурса и по програму ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, њиховог контролисаног коришћења за развој стратешких грана привреде и равномјерног развоја Републике Српске.

  На основу изградње двије МХЕ-МХЦ на ријеци Прачи, навешћу примјер пропустане историјске шансе за развој општине Рогатица.

  Садашњи власник те двије МХЕ укупне снаге преко 12,5 мегавата је ратни и послератни профитер Брајковић-купио концесије од ЕПРС и фирме Хидроинвест Рогатица( пар милиона КМ на овој препродаји и продужењу концесије на 50 година узела спрега политичке и енергетске мафије, можда су и сувласници)

  Брајковић данас на годишњем нивоу зарађује око 6 милиона КМ, има само једног радника-чувара, неког Анту, пошто концесија траје 50 година, значи да ће по садашњој цијени зарадити најмање 300 милиона КМ у периоду док траје концесија(немојмо заборавити да ће за пар година киловат електричне енергије бити најмање дупло скупљи, што значи да ће Брајковићи од Републике Српске за двије МХЕ зарадити најмање пола милијарде КМ.

  Морамо се подсјетити да је ријека Прача власништво грађана Републике Српске, да је Брајковић искористио све погодности, од пута који води цијелом дужином ријеке коју је ухватио у цијев у дужини од 14 колометара, да је искористио далековод, власништво ЕПРС-државе, односно грађана Републике Српске, да државној ЕПРС продаје електричну енергију 14% скупље него што је она може испоручити крајњем купцу, другим ријечима, поред тога што је уништио комплетан еко систем, он ће ЕПРС у првих 15 година, док траје уговор о подстицају за зелену енергију направиће ЕПРС губитак од око милион КМ на годишњем нивоу, све на разлици цијене коју му у ЕПРС морају да плаћају за испоруку електричне енергије.

  Сад да видимо на примјеру ријеке Праче да ли ЗЕЛЕНИ и Лазаревић знају о чему причају када траже да се изврши ревизија свих концесија, па онда да се у ревизији види ко је и како добио концесију, на основу којих докумената, под којим условима је изградио, или гради, те шта и како да се ради са концесијама које су дате, а нису започели радови, као и шта да се ради са више десетина захтјева за концесије које су још у обради?

  Ево примјер како је држава, све кад је већ „морала“ уништити ријеку Прачу , могла изградњом те двије МХЕ од 12,5 мегавата, зарадити новац и ријешити све проблеме општине Рогатица, плус помоћи околне општине на неразвијеном истоку.

  Зашто најмоћнија фирма у Српској ЕПРС није кроз иницијативу владе Српске могла сама изградити те двије МХЕ-МХЦ на чистој економској рачуници, све кроз уговор између општине Рогатица и ЕПРС?

  Зашто, кад банке дају кредите шаком и капом за производњу електричне енергије, зашто нису „натјерали“ руководство ЕПРС да зараде новац и да увелико помогну развоју општине Рогатица.

  Наиме,могло је и овако, по уговору, ЕПРС је било довољно да буде власник 20% концесије, а општина Рогатица 80%, значи, МХЕ би се изградиле, после уплате ПДВ и концесионе накнаде, чиста годишња зарада би око 6 милион КМ, дакле, ЕПРС годишње преко милион КМ добити, умјесто садашњег годишњег губитка због „подстицаја“ Брајковићима.

  Општина Рогатица-чиста добит око 5 милиона КМ на годишњем нивоу.

  Замислите сад да Јагодић, начелник општине Рогатица поред данашњег буџета има „поклон“ од око 5 милиона сваке године, поклон који би кроз уговор са владом и ЕПРС искључиво морао трошити за изградњу инфраструктуре у општини и за равој привреде?

  Рогатици данас треба око 50 милиона КМ да ријеши сву еколошку инфраструктуру(водовод, депонију смећа, колектор, пречистач отпадних вода, да очисти све ријеке, земљиште, да озелени град, да га уљепша до непрепознатљивости, да изгради путну заобилазницу око центра града,да ријеши асфалт до сваке куће у најудаљенијем селу општине.

  То би се због кредитне солвентности од 5 милиона КМ на годишњем нивоу могло ријешити дугорочним кредитима и за најдаље 3-4 године све изградити, не може прије због динамике посла, значи, то је објективан рок до када се могу завршити све те капиталне инвестиције.Рата дугорочног кредита за све не би прелазила више од половине коју добија општина Рогатица на годишњем нивоу од двије МХЕ-МХЦ.

  Сад замислите остатак од 2,5 милона на годишњем нивоу, рецимо само за подизање дугорочних кредита и улагање у развој пољопривреде и туризма(Борике, језера, ријеке…)

  Све ово је било једноставно и по Закону дозвољено урадити.

  Урадило би се да су се питали ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ, до душе, била би зарада упола мања, не би било хватања ријеке у цијеви, него би се изградиле двије проточне МХЕ, капацитета до 6 мегавата, тако да би се сачувао ток од преко десет километара ријеке Праче феномални услови за развој туризма кроз спортски риболов, а около два језера би прије заустављања акумулације било уређено земљиште тако да језеро постане туристичка атракција после заустављања акумулације и пустања МХЕ у погон.

  Да поентирам, додјелом и изградњом незаконитих концесија на МХЕ на овај начин, Република Српска ће свјесно уништити велики дио своје територије и при томе изгубити у концесионом периоду најмање 5 милијарди КМ, новца који ће искључиво отићи у џепове концесионара.

  Кад то као човјек који је радио и градио сагледам, све после ревизије концесија и понуда које „неће моћи концесионари одбити“,тврдим да постоји сигуран извор финансирања, све да се ријеши сва еколошка инфраструктура, РАК РАНА у свим општинама и градовима Републике Српске(по нашој студији) око 5-6 милијарди КМ-обавеза према нама грађанима, али и према агенди коју јеЦвијановићка као предсједник владе потписала са ЕУ прије више од двије године.

  Кад опет погледам који је то новац-после ревизије, колико ће се он милтиплицирати кроз радове на тим пројектима у свим општинама, колико ће покренути фирми из различитих области, колико ће запослити радника и колико ће сутра еколошки 100% чиста Српска бити МЕГА дестинација за улагање у производњу и прераду здраве хране, колико ће то утицати на туризам,колико…………….

  Ово написах о користи, умјесто о епској еколошкој и финансијској штети коју Република Српска трпи због спреге политичке и енергетске мафије, гдје су бивше и садашње штете по питању спреге политичке, шумске и грађевинске мафије, гдје је спрега политичке мафије и увозних лобија, гдје је штета ………?

  За све те „штете“ имају једноставна рјешења, све да се оне зауставе са понудом коју штеточине не могу одбити, односно, да се њихова штета претворе у јак инвестициони циклус и сигуран пут СРПСКЕ КРОЗ 21 ВИЈЕК.

  Толико о томе да ли се зелени Српске не разумију ни у економију, ни у екологију, ни у политику, односно, толико о томе да ли се нисмо профилисали као партија зелене оријентације?

  По тупаџијама правимо историјску грешку што као зелени водимо национално одговорну политику, што кроз нашу национално одговорну политику хоћемо да усаборимо српски народ и дођемо до историјског договора са федералцима и странцима, кажу такви да водимо десничарску политику не видећи да на сваком кораку истичемо како смо за сарадњу и поштовање свих потписаних споразума са међународом заједницом, што……?

  Да,ми водимо такву националну политику, СА НАМА СУ ТУ СВИ НАЧИСТО, од свих грађана Српске, до наших партија, федералаца и странаца, тако ће бити све док се овакви у зеленим питају, али су са нама исто тако сви побројани начисто када кажемо да наш спасоносни програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА обезбјеђује поштену, стабилну и безбједну Републику Српску, односно, здрав, нормалан и срећан живот свих грађана Српске, тачка.

  П.С. Гавро, хвала ти на упутама гдје да се прикључим,знам ја добро шта се дешава,зеленим одговарају промјене, зато максимално подржавамо промјене које би могле довести до поштених-електронских избора, бар 2022 године и до успоставе правне државе, све кроз поштено и надам се жестоко-супер ефикасно правосуђе.

 44. Предсједниче ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ, последњим коментаром коначно сте, по мом мишљењу, „погодили у сриду“.
  Први пут помињете идеју (бар колико је мени познато) да МХЕ гради држава (општине и ентитет).
  Према томе, суштина проблема у РС нису МХЕ, него то што се концесије додјељују приватницима, умјесто општинама, односно ентитету РС.
  Када би општине градиле МХЕ (нпр. снаге од 1 – 10 MW) на ријекама које се налазе на њиховој територији, а ентитет преко 10 MW, и једни и други могли би комотно да из тих прихода подмирују већи дио потреба јавних расхода (буџета).
  Значи, и то је моје мишљење, ви сте у писму премијеру Вишковићу требали да тражите измјену свих прописа (мада он није за то права адреса) који се односе на додјелу концеије за МХЕ, на тај начин да се концесије НЕ МОГУ ДОДЈЕЉИВАТИ ПРИВАТНИЦИМА, него искључиво општинама и држави.
  Умјесто тога, ви сте генерално тражили ревизију концесија (као правник вјероватно знате да нема ретроактивне примјене прописа), не прецизирајући да под хитно треба да се раскину сви уговори гдје концесионари нису испоштовали услове (најчешће рокове), а таквих концесионих уговора је преко 90%.
  Концесије се вуку годинама, продају и препродају и са њима шпекулише.
  У писму се бавите Југовићем и тамо неким примјером МХЕ у Палама, и бавите се Голићком, а требало би вам бити познато да је Оголићка последња карика (задња рупа на свирали) у ланцу криминалног додјељивања концесија.
  Концесије додјељује Министарство енергетике (министар Ђокић и његов помоћник (који има већа овлаштења и од самог министра) Баштинац, и Комисија за концесије.
  Након тога одређене ствари пролазе кроз Министарство пољопривреде и вода (или како се већ зове) да би се у завршници за ријеч јавила Оголићка.
  Док до ње дође, кост је већ поприлично оглођана, јер се прије ње права пинка узима.
  Не браним Голићку, напротив, али су на другој страни далеко већи проблеми.
  да не кажем криминал.
  Другим ријечима, сада сте увидјели гдје је суштина проблема (својим оследњим коментаром), и на томе ширите и шиљите причу.
  Јер, ако потрошачи (грађани) кроз рачуне за струју плаћају и дио за обновљиве изворе енергије, сулудо је да те паре грађана иду у приватне џепове, а сасвим логично да се дају држави.
  Том иницијативом (измјена свих прописа који се односе на додјелу концесија приватницима) побрали бисте симпатије код народа – бирача, и коначно придобили њихову наклоност и гласове.
  П.С. те двије концесије на Прачи направио је твој презимењак Лазаревић, и он је и даље њихов власник. То што се можда крије иза тог Брајковића је типична „игра лептира“. Да тај Лазаревић није ваш неки рођак, па да те „раја не провали“.

 45. Гавро,

  подцјењујеш ме, вријеђаш ми интелигенцију ово што си ти мени написао, једнако је томе када бих ја сад као задњи тупаџија тврдио како је предсједник комисије за концесије Ђурица за све крив и када бих тражио његову оставку, све мислећи да ће се овај МЕГА проблем, који се може претворити у МЕГА РАЗВОЈНО РЈЕШЕЊЕ ријешити његовом оставком ?

  Зар ти стварно мислиш да ја не знам све о додјели концесија од 2005 године, па онда заустављању и интерној ревизији од 2006-2007 године, зар мислиш да не знам како је уништен Угар, како је Елтинг из Теслића те 2005 године добио концесију на мању МХЦ на Иломској ријеци, како је започео радове, како је заустављен, те како је после тога дошло до коперниканског обрта-промјене власништва на концесију, односно, како је од те мање МХЦ, централе која не би уништила кањон Угра дошло до невјероватног злочина на 10 километара МЕГА туристичке атракције општине Кнежево и хватања те РАЈСКЕ ријеке цијелом дужином кањона у цијев?

  Зар стварно мислиш да ја не знам ко је раније био задужен, а ко је задужен задњих година око концесија на минихидроцетрале, зар стварно мислиш да ја не знам процедуру око додјеле концесија?

  Требао си пажљивије прочитати мој коментар у коме кажем да комисија за ревизију треба да испита све концесије од 2005 године, коме су дате, које су препродане и изграђене, које су у току градње, којим је концесијама незаконито по више пута продужен уговор(чека се купац), односно, шта се све радило, ко је радио и ко то данас ради?

  Сребренка, између осталих проблема које је као министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију својим чињењем и нечињењем донијела Републици Српској, мора бити смијењена и због незаконитих еколошких, грађевинских и употребних дозвола на МХЦ за њеног мандата(двије МХЦ на Прачи никад нису смјеле добити онакву еколошку и грађевинску дозволу, да и не помињем употрбну(ТО НИ У СНУ)-поступак ревизије ће то доказати).

  Мора отићи због тога што као министар за екологију није штитила природне ресурсе и уништавање еко-система, односно, што није тражила да се испитају еколошке дозволе за раније додијељене концесије.

  Она је те мутне радње морала и могла спријечити кроз свој рад у влади, или ако неће у влади да уваже мишљење њеног министарства за екологију, онда је требала ОНАКО ПОШТЕНА изаћи у јавност и рећи да подноси оставку јер неће да учествује у УЗП-удруженом злочиначком подухвату, све од стране спреге политичке и енергетске мафије.

  Ово што си ти „историјски“ открио како би требало „правно“ радити, те како и ко градити, зар стварно мислиш да ја немам комплетну конструкцију по питању ревизије, поништења концесија, преговора са „власницима“ изграђених и оних у изградњи МХЦ, преговора- понуде државе коју неће моћи одбити, те кад се све заврши, стратешки размишљати о одрживом развоју ОПШТИНА-РЕГИЈА, односно, филигрански прецизно видјети гдје евентуално градити нове, све у власништву ЕПРС 20% и општина 80%?

  Ја то чувам за изборе, ово око Праче сам морао навести због тога што ће ускоро сви посланици и много партија почети причати нашу причу због избора, кроз примјер изградње двије злочиначке МХЦ на ријеци Прачи сам морао послати поруку да знамо шта причамо?

  Исто тако овом приликом шаљем поруку свим посланицима и партијама које ће покушати популистички користити ову тему за идуће изборе, да им то нећемо опростити, да ћемо их медијски прегазити, односно, да неће ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ према њима имати милости, једнако као према Сребренки и Југовићу.

  Они су били примјер, све као опомена да је вријеме да се подвуче ЦРТА у Републици Српској.

  На крају, нека ни у сну нико не сумња да ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ и Лазаревић не знају шта раде по питању стратешке српске политике( односа са федералцима и односа са ЕУ и НАТО, све да се сачувају исроијске вњезе и супер добри односи су русима, кинезима и осталим овјереним српским пријатељима), нека не сумњају да не знамо посао око развоја привреде и изградње супер социјално одговорне Републике Српске, односно, да не знамо како овај данашњи проблем око МХЦ претворити у будуће у рјешење проблема еколошке инфраструктуре по општинама, да не знамо ријешити стратешке гране привреде, од енергетике, до дрвне индустрије, мега развоја пољопривреде и туризма, стратешког рјешавања путне инфраструктуре и равномјерног развоја свих регија Српске…., све да то не засмета ЕУ и НАТО, како са правом у неком ранијем коментару помену наш БОТ Гавро.

  Ето Гавро, па ти мене још нешто подучи, на крају да ти још једном цитирам великог Волта Дизнија: „ОНАЈ КО ЗНА НЕШТО ОСМИСЛИТИ, ОН ТО ЗНА И ОСТВАРИТИ“

  П.С. Гавро,што се тиче термаг Лазаревића, јако ти је то ниско, знаш ти добро као удбаш да нисмо никакав род, нити сам га знао прије него је направио хотел на Јахорини.

  Лазаревића има на све стране по Србији, Српској и бијелом свијету, хвала Богу да је тако, нека су ми сви живи и здрави, волим свој народ, поштујем друге народе, тако мени Бог помогао ако им не желим добро као народу коме припадам, али не могу рећи како ми није некако милије срцу када видим да се неко презива Лазаревић, без обзира коју славу слави, још кад носи моћно име Никола, онда сам више него поносан.

  Још нешто за оно твоје око МХЕ-МХЦ, значи, да ли се каже хидроцетрала на ријеци Дрини у Вешеграду, или хидроелектрана на ријеци Дрини у Вишеграду?

  Ја колико знам, каже се хидроцетрала у Вишеграду, па кад се каже тако, зар није логично да се онда каже и минихидроцетрала МХЦ, што апсолутно не дерогира да неко користи и термин МХЕ-минихидроелектра?

  Може се нпр. користити и термин невладина организација, али по важећем Закону у Републици Српској можеш регистровати само Удружење грађана, да ли то судије поштују, да ли наш народ отуђује свој језик, то је други пар ципела.

  Али и то све док се не буду овакви питали, па кроз успоставу неуништивог система-пројекта СРПСКА ЗА 21 ВИЈЕК не буду одгајали нашу младост, све да поштују друге и другачије, али да добро знају нашу историју, да баштине своје писмо и традицију, све строго пазећи да иду у корак са новим временом,ЛИТУРГИЈА ЗАВРШЕНА, тачка.

 46. Господине Никола Лазаревоћу, ВЕОМА СТЕ СУЈЕТНИ.
  Поред свих осталих особина.
  Овдје нисам видио ни једног коментатора који дијели ваше мишљење. По било ком питању.
  Да сам на вашем мјесту озбиљно бих се запитао зашто је то тако.
  Вјероватно због тога ни међу гласачима не успијевате наћи критичну масу која је спремна да вас подржи, и прихвати ваше ставове. Мишљења.
  Предлажем вам да дискусију, по овом, али и другим питањима, убудуће наставите сами са собом.
  Вама нико није потребан.
  Ни чланови партије, ни гласаћи, ни власт, ни опозиција, ни Свесрпски Сабор, ни..
  Довољни сте сами себи. Пошто све знате.
  Прекидам сваку дискусију с вама, на ову, а можда и друге теме. Јер нема никаквог смисла.
  Ја вас крстим а ви упорно п….

 47. Ја по стоти пут напомињем да ја не „расправљам“ по порталима, него испред ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ шаљем јасне поруке, кроз те поруке предлажемо пројекат СРПСКА ЗА 21 ВИЈЕК(стратешки приступ успоставе неуништивог правног, политичког, привредног, безбједносног и образовног система), те на основу стратешких смјерница из тог пројекта (ДЕКЛАРАЦИЈЕ СВЕСРПСКОГ САБОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ) нудимо промјену понашања и пословног размишљања, све кроз провођење програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА.

  Да је среће па да овакве поруке шаљу све „наше“ парламентарне партије и њихови „лидери“, али не само да их шаљу, него да проводе оно што кроз поруке шаљу.

  Да ли ће успјети „сујетни“ стратег Лазаревић лично, то је за мене СЕКУНДАРНО, важно је да опстане Република Српска(моји овдје живе, овдје су моји гробови вијековима, Боже по реду, ускоро ћу и ја у наше гробље са својим старим), значи, мени је ПРИМАРНО да ли ће ова коректна, конкретна и саборна прича ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ бити проведена кроз стратешко понашање институција Српске и наших изабраних представника, све да би се дошло до историјског договора са странцима и федералцима, те до успоставе партнерских односа са ЕУ, нарочито у Бриселу и Стразбуру са моћним ЕГП-савезом зелених партија Европе.

  Ми смо своје рекли и понудили изводљиво рјешење, опозиција и опозиција у Српској је на потезу, на њима је да ли ће са авангардним и неукаљаним ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ на прави начин знати одговорити БРЕМЕНУ ВРЕМЕНА, са Лазаревићем, или без мене.

  Понављам, мени је важно (ако ништа због мојих гробова) да ли ће Српска опстати и постати вјечна категорија, све у дејтонској БиХ(МЕНИ КАО ЧОВЈЕКУ ТОЛЕРАНЦИЈЕ, ХУМАНИСТИ И ВИЗИОНАРУ КОЈИ ЗНА ГДЈЕ СВИЈЕТ ИДЕ НЕ СМЕТА, НАПРОТИВ), или ће због наставка „насртаја екстремног дијела бошњачке политике“, те писмене-саборне српске политике постати самостална држава.

  Другим ријечима речено, да ли ћемо у ово КУ(О)РОНА вријеме, све када економски стојимо катастрофално, када имамо огромне проблеме са федералцима и странцима, када нам МЛАДОСТ напуста огњишта, све због наше КАТАСТРОФАЛНЕ стратешке политике и криминала ЕПСКИХ РАЗМЈЕРА задње двије деценије знати подвући ЦРТУ?

  Да ли ћемо на прави начин одговорити БРЕМЕНУ ВРЕМЕНА, да ли ћемо се коначно унутар Републике Српске и према Федерацији знати-хтјети поставити на прави начин и тиме покренути процес унутрашњих реформи са једне стране, са друге, пропустати шансу да се на основу ССП и АГЕНДЕ потписане са ЕУ укључимо у данашњу причу вриједну 750 милијарди евра, причу о улагања у зелену политику-економију, све на основу прилагођавања Европе и европске привреде новом КУ(О)РОНА времену?

 48. Шта је ту лоше, Српска има аутохтоне зелене, ја се борим годинама да и Федерација има праве зелене, Дамир је мој друг, добар је човјек, без обзира што „наивно“ мисли да се БиХ може уредити као грађанско друштво, значи, хиљаду пута је боље да је он ову причу покренуо, него неко кукавичије јаје из СДА-АИДА.

  Не разумијем зашто касниш са овим коментаром, па ова партија-покрет постоји већ неколико мјесеци?

  Него, реци ти мени што ништа не причаш око Сребренке, ево Васковић је са правом „растура“, испаде да смо у „талу“, како почех око минихидроцетрала и тражих смјену Сребре, тако Васковић оправдано удари на енергетску хоботницу.

  Видим да се узнемирило „пучанство“ у влади, шаљу се емисари на терен, неки ваши су на нашој страни, траже да хитно обарам Сребру, знаш ли ти зашто?

  Да није случајно „инвеститоре“ сјебала и ОНАКО ПОШТЕНА , све из страха за своју гузицу и под притиском Вишковића зауставила доношење пар „законитих еколошких, грађевинских и употребних дозвола“ за изградњу МХЕ-МХЦ?

  П.С. Иначе, велику грешку и велику штету народу ћете направити ако не послушате ЗЕЛЕНЕ, сваки наш приједлог је злата вриједан за Српску.

  Да сте ме послушали прошле године, данас не би било устанка око МХЕ на истоку Српске, не би било ове срамоте око Сребренке, не би људима из владе „инвеститори“ САД ЈЕБАВАЛИ МАЈКУ И ПРИЈЕТИЛИ зато што ће изгубити концесије, а дали су неким од ваших паре, све да могу народну имовину,-ријеке и природне љепоте Српске уништити и на том ДУШМАНЛУКУ зарадити 10, 20, 50, 100, а неки више стотина милиона КМ за вријеме док траје концесија(зависи од снаге МХЕ-МХЦ), тачка.

 49. Апостроф, као и увијек, кукавички прозива небитне ликове, док главном љуби скуте и рукаве. Каква Сребренка, Југовић и Вишковић, шта се они питају. Добро он зна ко се пита за све.
  Гледао сам својим очима како му љуби скуте и рукаве.

 50. Добро се служиш Додовим триковима. Видимо добро га пратиш, добро научена (његова) лекција.
  Кад те неко нађе, онда је најбоље оптужити га да је Бакировац, Адиловац… Ето ти мени прелијепи да сам Никшићевац, умјесто да одговориш на прозивку да си ноторни Додиковац, који му љуби скуте и рукаве.

 51. Раја,

  ти си као случајно на Фронталу у име АИДА , није ми намјера да са тобом расправљам, нити ми треба коментара на ову тему, него ћу да твоја задња два коментара искористим да пошаљем поруку мојим Србима и комшијама.

  Данас је Видовдан, дан када су Срби прије 631 годину бранили хришћанску Европу од ислама, дан када смо доказали да смо величанствен народ, дан који би требала да слави сва Европа, све због српске жртве, за своје и њено добро.

  Нажалост, данас су у Европи сасвим други критерији вриједности, односно, данас су борци против фашизма фашисти, односно, данас се , све у име катарзе- лажног јединства у Европи подругљиво прича о данима на којим се обиљежава побједа над монструмима због којих је свијет горио.

  Преко 50 милиона је било жртава због фашиста, милиони дјеце, жена и старих су на најмонструознији начин мучени и убијани, свакако су ту највеће жртве били Руси, Јевреји и Срби.

  Са тим да су Срби због усташа, због Јасеновца, због Херцеговине, Крајине и Подриња,те најгорег (не)људског изума у историји, “ србосјека“ и са њим клања жена, дјеце, старих, (одсјецања удова, бацања малих српских беба у ваздух и набијања на КАМУ, сијечења дојки српким женама, забијања кама у вагину, убадања камама трудних српских мајки…………) били нажалост на првом мјесту по људском уму незамисливим злочинима над њима.

  То не умањује стравичне злочине над милионима Јевреја и Руса, али убијање метком, или гушење у плинској комори су нажалост господска смрт у односу када те усташа живог гули и соли рану.

  Када се дојке сијеку и нож забија трудним српским мајкама у стомак, када се тај стомак отвара, вади плод и баца у ваздух да би се набијао на бајонету, када се измисли монструозно оружје звано СРБОСЈЕК, све да би хиљаде Срба могли за дан усташе заклати, када…………

  Немојте те злочине никад браћо Срби заборавити, то мора да вам буде увијек на памети због ваше дјеце, немојте такође никад заборавити најсветији српски дан ВИДОВДАН, немојте макар нам задње било, немојте, нема према нама добре намјере и неће је бити вјероватно никад, тачка.

  П.С. Нека ми опросте сви људи добре намјере из било које вјере, али они као и ја знају да за несреће нас у бившој социјалистичкој Југославији нису криви Срби, напротив, други су на мржњи према православљу и кроз историју славним Србима градили своје злочиначке државе, све потпомогнути оним који данас не славе дан побједе над фашизмом, зар није тако?

 52. Е, сад си нам ти отворио очи.
  Ништа ми Срби ово не би знали, да нам ти не написа.
  Типично НОВОСРПСКИ.
  Међутим, примјећује се код тебе известан напредак у схватању српства. Напредујеш. Боље икад, него никад.
  Примјећује се код тебе и напредак у политици, али касниш брате. Тек сада увиђаш да је грешка што си гласао и подржавао Југовића, Вишковић, Голићеву…. Касно јбг.
  Кад их изгласаш, касно је да им пишеш писма. Него памет у главу кад гласаш.

  Само је тешко „срат’ па лизат'“ или можда и теби није проблем.
  Како не гласати за онога коме љубиш скуте и рукаве?

  Умало да заборавим
  Сад аидовац, хахаааа.

 53. Шта ћеш тачка,то је сада ниво Фронтала.
  Фашизам из Србије само што се није прелио и код нас у изборни резултат тако да стварно нема потреба да на Фронталу гостују првокласни ботови.
  Поздрав!