Амерички агенти поднијели кривичну пријаву против Института за јавно здравство РС

ТИ БиХ поднио је кривичну пријаву Окружном јавном тужилаштву Бања Лука против руководства Института за јавно здравство РС због спорних набавки медицинске опреме од неквалификованих понуђача.

недеља, 31 маја, 2020 / 11:49

Институт је током априла ове године путем преговарачког поступка набављао медицинске заштитне маске од фирме Процонтрол из Бањалуке која се бави архитектонском и инжињерском дјелатношћу, као и медицинску заштитну опрему од туристичке агенције Травел4Фун. Ни једна ни друга фирма немају дозволу за промет медицинским средствима, иако се такав услов тражио тендерском документацијом коју је Институт доставио ТИБИХ. Без обзира на ове услове, Институт је на три одвојена преговарачка поступка позвао неквалификоване понуђаче, због чега постоји основ сумње да су тиме почињена кривична дјела Незаконито давање погодности привредним субјектима и Несавјестан рад у служби.

Институт је почетком априла додијелио два уговора фирми Процонтрол за набавку заштитних маски и заштитних одијела – један вриједан 345.000, а други 1,65 милиона КМ без ПДВ-а. У оба поступка услови су били да је понуђач регистрован за обављање дјелатности, као и то да има дозволу Агенције за лијекове БИХ. Позван је само овај понуђач, иако није имао дозволу те Агенције, а Закон о јавним набавкама јасно прописује да је позив могао бити упућен само квалификованом понуђачу и да се услови морају унапријед утврдити. Оба уговора су додјељена фирми Процонтрол, а о томе је на порталу Агенције за јавне набавке објављено обавјештење 6. априла. У међувремену један уговор од 1,65 милиона је раскинут уз образложење да "Процонтрол није испоштовао рок испоруке". Власник Процонтрол д.о.о. један је од сувласника компаније "ММСЦОДЕ" која добија милионске послове у Републици Српској из области софтверских услуга, а један од скоријих уговора је набавка радара за потребе МУП-а РС вриједна 10 милиона КМ.

У готово истом случају кривична пријава поднесна је и због склапања уговора вриједног 2,38 милиона КМ о набавци медицинске заштитне опреме са туристичком агенцијом Травел4Фун. Тендерском документацијом која је у посједу ТИ БИХ такође је тражено да понуђач буде регистрован за ту дјелатност и да посједује дозволу Агенције за лијекове БИХ. ТИ БИХ је од Агенције за лијекове добио званичну потврду да Травел4фун нема дозволу за промет медицинским средствима, али је овој фирми ипак додијељен уговор, о чему је објављено обавјештење на порталу јавних набавки 29. априла ове године. Из Института су накнадно саопштили да је Травел4Фун био дио групе понуђача са фирмом Промединг д.о.о. из Лакташа која има дозволу Агенције, али она се не помиње у обавјештењу Института на порталу јавних набавки.

О томе је објављена и одлука на сајту Института из које је видљиво да је поступање Института било незаконито. У документу се наводи да је позив за учешће у овом поступку упућен само неквалификованом понуђачу Травел4Фун, а да се на састанку о условима понуде 10. априла појавила и фирма Промединг. Члан 28. Закона о јавним набавкама изричито забрањује овакво поступање, јер се на преговоре позивају искључиво понуђачи за које се претходно утврди да испуњавају услове, па њихово појављивање са фирмом која је можда испуњавала услове у том тренутку нема значај у овом случају. Штавише, индикативно је да се Промединг д.о.о. не помиње у одлукама објављеним на порталу јавних набавки из којих је јавност и сазнала за ове случајеве, због чега постоји сумња да је накнадно наведена како би се оправдало закључивање ових уговора, на шта је ТИ БиХ такође указао у кривичној пријави.2 КОМЕНТАРА

 1. Здравствена и фармацеутска мафија су општепознате категорије. Код нас још погоршано разбојничким и коза-ностра понашањем љекара пред операције и било какве озбиљније захвате.

  Ипак, стварно ми не требају амерички плаћеници да се брусе на својим неистомишљеницима. И то на овој за нас свију преважној теми коју никако у Срба да ријеши било ко.

  Здравству треба комплетан ремонт. Тај ремонт би прво требао почети са ремонтовањем менталног склопа оног дијела здравствених радника који сматрају да је лоша здравствена ситуација пацијента одлична прилика за зараду или бар ситнији шићар.

  То су људи који буквално под пријетњом живота и здравља тебе и твојих најближих изнуђују новац. На пуно различитих начина. Неки од тих начина и људи који су умјешани су заиста премаштовити. Да није тако хронично опасно и озбиљно било би пресмијешно.

  Прави назив за такве ствари је удружени злочиначки подухват. За то се иде пуно година на робију. Ипак изгледа да полиција и тужилаштво нема воље или снаге да бар нешто од тога ријеши. Ништа чудно, за такве ствари је потребна озбиљна екипа са знањем и посвећеношћу. Обога очигледно фали и у МУПу и у тужилаштву.

  Таквих здравствених радника нажалост има. Има и те како. А и један је превише.

 2. To dovoljno govori dje smo.. Umjesto da Tuzilastvo RS podigne po sili zakona, onda mora NVO
  Evo majstore iz Frontala, sto ti nisi podnio kao savjesno gradjanin Srpske krivicnu prijavu?

  Onda ne bi bio naslov americki agenti podnijeli prijavu, no srpski rodoljubi..
  Kao sto je TI daleko od nekakvih agenata, tako daleko si i ti autore teksta od srpskog rodoljuba

  Nek nas Mile gazi..i nek pokrade sve..i nek proda interese srpske…bolje i ne zasluzujemo
  Samo napred SNSD