Завјеса се подиже: Харадинај тражи од „Уставног суда Косова*“, да објасни како је само изводио представу са оставком

Премијер нарко-НАТО парадржаве Косова* у оставци Рамуш Харадинај затражио је од Уставног суда Косова да разјасни његову позицију као премијера у оставци, након што су у петак његови коалициони партнери довели у питање могућност да он настави да руководи владиним кабинетом.

понедељак, 29 јула, 2019 / 13:20


Харадинај је на конференцији за новинаре изјавио да је данас Уставном суду предао захтев за интерпретацију његове оставке и да ли то значи да он може да настави да се стара о Влади, иако је, како је рекао, на основу раније праксе Правна канцеларија при његовом кабинету оценила да може да настави да води Владу.

“Није да живот потпуно стаје у овом временском периоду, али видите жељу да се мешају теме. Ја сам поднео оставку и након избора треба да добијемо нову Владу, али до тада ко сноси одговорност за вођење земље? Одговор на то не даје нико и ја не смем да оставим земљу у хаосу док се не изабере друга Влада и зато сам се обратио Усатвном суду”, казао је Харадинај.

Упитан да ли ће његово обраћање Уставном суду успорити одлазак земље на изборе, Харадинај је рекао да је од председника, Скупштине и политичких субјеката тражио да предузму кораке на расписивању избора у редовном временском периоду, како се не би каснило са изборима.

Он је истакао да Устав Косова* не прецизира шта се дешава након што премијер поднесе оставку, тако да своје обраћање види као нешто што ће користити Косову и будућим случним ситуацијама.

Поновио је да је оставку поднео зато што није желео да се на интервјуу као осумљичени у Специјализованим већима у Хагу појави као премијер, него као грађанин Косова*.

Такођер је нагласио да ће његова партија Алијанса за будућност Косова* овога пута на изборе изаћи самостално, али да је коалиционе партнере позвао сутра на консултације.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *