Вучић одустао од посјете Црној Гори

Александар Вучић је рекао да је донио одлуку да неће ићи у Црну Гору и да се са тим сагласио патријарх Иринеј, са којим је данас разговарао.

субота, 4 јануара, 2020 / 16:35

"Јасно је да у Црну Гору нећу ићи. Све смо припремили и знали смо да ће бити 30.000 до 40.000 људи из Црне Горе. Донео сам одлуку, не желим да дам алиби црногорском режиму који ће да каже да је то напад на независност и уставни поредак", поручио је Вучић и захвалио десетинама вjерника, предсjедницима општина и представницима српских политичких партија који су подржали његов долазак.

"Мислио сам да је то уобичајена, нормална ствар. Онда сам схватио по реакцијама из кабинета у Црној Гори да то што бих приватно дошао без политичких говора у своју цркву није по вољи црногорског режима. Ја сам крштен и сви моји су крштени и нико не може да ми забрани да дођем у неку српску цркву", рекао је Вучић.

Указао је да Србија поштује независност и уставни поредак Црне Горе.

"Никада нисмо ни на који начин угрожавали независност и интегритет Црне Горе. Донео сам одлуку и са тим се сагласио и подржао јутрос патријарх Иринеј, пошто поштујем хирејархију у цркви, знам ко је патријарх и српска црква. Не могу да кажем да сам фанатични верник, али сам верник СПЦ, а не неке епархије или митрополије", нагласио је Вучић.

Додао је и да се запитао да ли је могуће да његова приватна посjета једном храму може то да изазове.

"Почели су да пуштају у медије како ће то да изазове крвопролиће, немире, хаос, питао сам се да ли је могуће да моја једна посета храму може то да изазове", истакао је Вучић и додао да је имао намјеру да посјети Пљевља.

"Донео сам ту одлуку зато што сам сигуран да би било изазивања сукоба, а ја нећу сукобе не због тога што их се ја плашим, за себе се ничега не плашим, већ зато што знам да би неки то искористили да нашкоде српском народу у Црној Гори", нагласио је Вучић.

Истакао је да је истовремено кренула хистерична камапања лажи и из међународне заједнице, указујући на агенцију АП, која је написала текст под насловом "Вучић долива уље на ватру".

"Чиме доливам уље на ватру? Тиме што бих отишао на литургију? Доливам што 25 одсто Албанаца у Северној Македонији има свој језик, конститутивност, председника Скупштине, потпредседника Владе, а Срби са 29 одсто не смеју да писну и кажу да постоје. Јер Срби нису људи, када говоре о будућности и како да се понашамо да смо прихватљиви европски", рекао је предсједник Србије.

Упутио је поруку Србима у Црној Гори.

"Ми смо јединствен народ и никоме нећемо дозволити да нам уништи ни прошлост ни будућност нити да нам сатре огњишта мирно нити на било који други начин. Борићемо се истином, не оружјем, не лажима којима се они служе. Борићемо се само истином и желећемо разговоре са њима, јер они су наша браћа, али мораће они да поштују и своју браћу", поручио је Вучић.1 КОМЕНТАР

 1. Pred nama je, na kraju će se dokazati da je ova glupost u Crnoj Gori dogovorena između krimosa Vučića, Đukanovića ,Mileta.
  Ovo svima odgovara.
  Vučić treba odvlačenje pažnje od Krušika i Jovanjice gdje njegov ministar odbrane sadi paradajiz a niču hektari droge.
  Đukanović je ogoljen iz Londona a Mile bi sada o svemu osim o NATO paktu.
  Naravno da je koordinator svega Irinej.
  Srbi u Crnoj Gori mogu računati da će završiti kao debele svinje na stočnoj pijaci,isto kao što su završili srbi u BiH i na Kosovu i Metohiji.