Документи са којих је скинута ознака тајности: Срби нису имали план да заузму Сребреницу

Иначе, да подсјетимо, Велика Британија је била земља која је у Савјету безбједносит УН покушала да прогура срамну резолуцију о тобожњем "геноциду у Сребреници", што је спријечено ветом Руске Федерације.

субота, 4 јануара, 2020 / 17:05

Напад Срба на Сребреницу испровоциран је од муслиманске стране, а РС није имала план да се освоји енклава. До напада је дошло на иницијативу локалног командира, наведено је у декласификованим документима Владе Британије, који су објављени на сајту Националног архива те земље, пишу Независне новине.

У званичном документу Министарства одбране те земље од 11. јула 1995. године описују се догађаји који су претходили дешавањима у Сребреници, као и реакцији холандског УН батаљона након што су у њу ушле трупе Војске РС.

-Недавни напади армије босанских Срба на Сребреницу су изазвани константним бх. нападима у претходна три мјесеца на њихове руте снабдијевања јужно од енклаве. Напади ове армије су готово сигурно покренути од стране локалног командира и ми не мислимо да су дио плана из Пала да се прегази енклава – истакнуто је у документу, а у њему се под Палама сматра тадашњи званични врх Републике Српске.

У следећем пасусу је наведено да је напад извршен само с једном четом и четири тенка, чиме се сугерише непостојање већег напада.

Овај напад описан је у другом документу, уз истицање да су бх. снаге током српског напада на енклаву убиле једног припадника холандског контингента.

Даље се наводи да се контингент повукао у своју базу у Поточарима након што је НАТО отказао ваздушне ударе на српске положаје из страха да би Срби могли стријељати 30 холандских војника које су узели за таоце. Из Хан Пијеска гдје је била српска команда је, како је речено у документу, објашњено да је заробљавање Холанђана самовољни локални акт, те да ће Холанђани бити ослобођени током дана.

У наредном пасусу се сугерише да Срби нису планирали улаз у Сребреницу, већ да су се на то одлучили након што су констатовали да је отпор Армије РБиХ слаб.

-Акција армије босанских Срба је директан одговор на притисак на њихове линије комуникације, а она је реаговала тако што је притиснула бх. снаге назад ка Сребреници. Када су Срби увидјели да је отпор слаб, били су у могућности да крену даље од онога што су оригинално планирали. То их је довело у директну конфронтацију с УН-ом, па је за Србе било веома тешко да се понизе враћањем на почетне позиције – описано је у документу.

Даље се наводи да би укључивање ваздушних НАТО напада Срби могли схватити као стављање на супротну страну. Обавјештајни подаци, како се даље наводи, указују на то да Срби нису планирали ширење активности на друге енклаве јер су, како је објашњено, њихове трупе биле развучене усљед јунске офанзиве око Сарајева, коју су против њих покренуле бх. трупе.

-Не вјерујемо да проблем Сребренице указује да би Горажде могло бити у већој опасности него раније. Чак и ако би ескалирање ситуације око Горажда остало опција армије босанских Срба, они не би могли да лансирају офанзиву с било каквим реалним изгледом у повољан коначни исход – наведено је, чиме се поново индиректно сугерише да сребреничка офанзива није била планирана.

У документима је више пута изражавана сумња на оно што се дешавало око Сребренице. У једном документу су наглашене и "мрачне сумње" канадске владе зашто су бх. снаге у Сребреници пружиле слаб отпор, те је постављено питање да ли то и Срби и бх. страна желе да УНПРОФОР оде.

Описујући оно што се дешавало након уласка Војске РС у Сребреницу, наглашено је да је генерал Ратко Младић запријетио да ће отворити ватру на холандски камп ако не разоружају остатак бх. трупа који се наводно ту налазио. У извјештају се тврди да у холандском кампу није било наоружаних припадника Армије РБиХ, већ око 3.000 цивила, те око 20.000 људи изван кампа, махом жена и дјеце.

"Холандски батаљон је учинио све што је било могуће да пронађе тих 2.000 наоружаних припадника Армије РБиХ, али они су једноставно нестали током ноћи, највјероватније у смјеру Тузле. Било је ту присутно још нешто трупа западно од енклаве. Младић је водио психолошки рат", наглашено је.

Министар одбране Британије је, како је истакнуто, разумио тешку позицију Холанђана те је обећао да ће учинити све што је могуће да Србе притисне да омогуће доток хуманитарне помоћи цивилном становништву у освојеној енклави. Објашњено је да су се на "одмјерен" одговор према Србима одлучили и зато да не би угрозили мисију УН-а и у другим енклавама.

"Морали смо да прихватимо да је енклава сада у српским рукама, који немају мотив да сарађују", наглашено је, уз напомену да Британија мора одговорно давати реалистичне изјаве јер, како је наглашено, британске трупе не би биле у могућности да одбране Горажде у случају српског напада. Холанђани су истовремено истицали да је такође нереално очекивати да они могу нешто урадити у Сребреници, те су поручили да позиви да се умијешају нису од помоћи да се деескалира ситуација.

"Било какав напор да освојимо Сребреницу захтијевао би хиљаде трупа, а питање је да ли би и то дало жељени резултат. Немамо разлога да се осјећамо понижено тиме што Босанцима (муслиманима) покушавамо дотурити хуманитарну помоћ. Али, ако би трупе УН-а током повлачења морале оставити оружје и опрему, то би онда била друга прича", наглашено је у оцјени министра одбране Британије. Министар је, додаје се, рекао да би Британија поштовала одлуку Холанђана да се повуку из Сребренице ако оцијене да је то неопходно.

Нема доказа да је Београд управљао ПВО системима у БиХ
Не постоје докази да је Београд укључен у управљање и контролисање противваздушних ракета босанских Срба којима су пријетили НАТО авионима, наведено је у депеши Делегације Велике Британије при НАТО сједишту у Бриселу.

Овај документ сачињен је ради процјене о евентуалним везама које би Србија могла имати у вези са системима који су се налазили на територији коју је тада контролисала Војска Републике Српске (ВРС) током НАТО кампање у љето 1995, а брифинг је пружио замјеник начелника војне команде.

"Он је пружио нове податке о везама ПВО босанских Срба с Београдом. Иако је постојала физичка повезаност система, дио система којим располажу босански Срби могао је оперисати потпуно самостално, чак и у случају да се везе покидају", истакнуто је у овом документу, насловљеном на јул 1995. године.8 КОМЕНТАРА

 1. Ova vijest je isto što i događanja u Crnoj Gori.
  Ustupak NATO pakta Miloradu Dodiku.
  Dokument ima istu vrijednost poput britanskog uputstva režimu Republike Srpske kada su prodali telekom kako nesmetano mogu zaposliti 20 000 uhljeba na budžet, britanci tačno znaju koliko će sebi štete srbi nanijeti “ naučnim“ razglabanjima na temu bezvrijednog papira.

 2. Да почнете да серете златне кваке нећете никада моћи умањити ужас ни срамоту оног шта су направили безумници у наше име. Измишљати и извлачити из усраног дупета белог голуба, неће моћи. Суочити се са истином је неопходно за опрост греха је неопходно, верници, крштење по три пута и окретање главе неће помоћи. Љага остаје на нашој деци.

  1. Роџени, драги ефендија, па Срби су добили по 10 година затвора за сваки твит или помисао која се вама и вашим тадашњим хаверима НАТОвцима није свидјела. Што је фора ми их своје људе предавали. Контали има правде, биће фер. Уф.

   С друге стране, цијела ФБиХ и цијела Хрватска и Косово су темељно етнички очишћене уз монструозне злочине. А да нико жив низашта никада није одговарао. О Црној Гори, Словенији и Македонији да не причам.

   О пар десетина година уназад, четрдесетима, да не говорим. Ту сте се тек показали.

   И нађе се паметан да соли нама памет. Прича о правди и одговорности. Србима?! Срам вас било злочинци! Кад нађете и казните одговорне за бар десетину злочина, онда ћете имати бар неко право да можете глас да пустите.

  2. boccaccio, stari kadar (rod: medijska artiljerija) negira genocid, te usput pravi sumanute paralele na liniji Srebrenica-istorija-osveta, trudeći se da smisli nešto originalno u okviru “stanja poricanja”, ali uzalud, svi oblici neljudskosti već su iscrpljeni.

 3. Истина је чудо роџени. Чудо!

  Јасна к’о сунце, блистава, до бола. Није то за свакога, не замарај се џаба.

  У твом културном и цивилизацијским окружењу мораш бити геније да би је успио сагледати. Требаш бити Селимовић, Кустурица, Андрић. Геније човјече!

  Ти роџени требаш почети од Пинокија. Касно је – треба чудо. Ипак могуће је, чуда су могућа. Видим имаш воље и жеље. Биће нешто од тебе. Треба ипак времена.

  Живио! Слава Богу на висини, а на земљи мир међу људима добре воље – мир Божији, Христос се роди!

  1. boccaccio,
   kao što sam pretpostavio nismo morali dugo čekati na “ plodove “ britanskog papira.
   Srbi su tako mentalno ugroženi da je dovoljno da iz britanije “ procure “ podaci da imaju saznanja kako je moguće trulom ruskom ladom udariti brzinom 150 na sat u betonski zid bez ikakvih posledica za putnike.

   Mogu misliti kako je bilo porodicama ubijenih na izjavu srpskog člana gdje on nudi nešto novo na krilima britanskog papira.

   Ako već vjeruješ u ovaj papir onda bi svako trebao zapitati britaniju tri pitanja:
   1) Ako su ovo znali zašto su krili tokom suđenja u Hagu ?
   2) Koliko su novca uzeli od Hrvatske i Kosova na osnovu ovog i sličnih lažnih izvještaja obzirom da su se svi zlotvori i zločinci oprali nakon što su angažovali britanske advokate?
   3) Ako su ovo znali zašto su predlagali rezoluciju o genocidu u SB?

   Naravno da svi znamo da je ovaj papir obično britansko smeće koje je smišljeno računalo da će najgore srpsko smeće brzo pokazati svoje pravo lice, i pokazali su ga u memorijalnom centru u Potočarima.