Вол Стрит Журнал: Тесла је највећи научник икада

Живот и дјело Николе Тесле прослављени су на дводневној енергетској конференцији одржаној од 5. до 7. јануара у хотелу "Њујоркер" у Њујорку, а "Вол Стрит Журнал" тим поводом доноси текст под насловом "Највећи научник који је икада живио".

четвртак, јануар 10, 2013 / 15:37

Описујући догађај којим је обиљежено 70 година од Теслине смрти као и дводневни скуп, "Вол Стрит Журнал" у јучерашњем броју истиче да су се присутни сложили да Теслина достигнућа нису довољно призната.

Илуструјући величину Теслиног дјела, лист наводи да је већ сам његов лик могао да освијетли једну просторију и да данас чувене личности као на примјер глумац Николас Кејџ долазе да преспавају или бораве у апартману Хотела "Њујоркер" у коме је Тесла провео последњих десет година живота.

Звијезда вечери био је карикатуриста Метју Инмен, који је прошле јесени покренуо кампању током које је сакупљено око 1.370.000 долара за спасавање некадашње Теслине лабораторије Варденклиф, на Лонг Ајленду.

Инмен је назвао Теслу "највећим научником који је икада живио".

Отварајући гала пријем извршни директор Научне фондације "Никола Тесла" у САД Марина Швабић је казала да је "Тесла онај који нам је омогућио да ноћас јасно видимо једни друге. Да ли уопште можемо да замислимо живот без Тесле", подсјећа "Вол Стрит Журнал".

Теслин лик је 1983. године стављен у САД на поштанску марку, а његови поштоваоци сматрају да он заслужује много више од тога.

Гала пријему су присуствовали предсједник Генералне скупштине Уједињених нација, Вук Јеремић, предсједник и оснивач Фондације Никола Лончар, почасни предсједник Давид Вујић, као и извршни директор Фондације Марина Швабић.

Овогодишњи добитник награде "Tesla spirit awards" су, између осталих, стална мисија Србије у Унескоу за упис имена Никола Тесла у регистар Памћења свијета, као и Музеј Николе Тесле у Београду.

Кључно питање конференције је било "Зашто је Тесла важан" а током три дана учесници конференције су истраживали то питање из различитих углова.Оставите одговор