Сакупљен новац за Теслин музеј

Мартин Инман, творац идеје о покретању изградње Теслиног музеја, успио је мјесец дана прије истека рока да сакупи новац потребан за реализацију своје идеје, у чему су му помогли и грађани Србије.

среда, август 22, 2012 / 21:48

Инман, творац комичног веб стрипа "Оутмил" удружио је снаге са непрофитном групом "Теслин научни центар" у Варденклифу како би очували зграду као научни центар и музеј посвећен "оцу електричног доба". Циљ пројекта био је да се прикупи довољно новца како би се купило земљиште и средила зграда. Неопходна сума била је 1,6 милиона долара. Инман је желио да сакупи "свега" 850.000 долара, док ће држава Њујорк донирати исту суму.

Инманов стрип преведен на српски

"Тесла је необичан херој и у САД има јако мало споменика посвећених њему. Сматрам да је то нешто што би морали да исправимо", рекао је Инман. "Направио сам стрип о Тесли на мом сајту. Никад више "лајкова" на Фејсбуку нисам добио у својој каријери", каже он за ЦНН и објашњава због чега је Тесла толико омиљен широм планете.

Џејн Алкорн, предсједница Теслиног научног центра објаснила је да ће новац који се прикупи у ИндиГоГо кампањи послужити за куповину земљишта и зграде али не и за чишћење и претварање зграде у музеј. Чак иако група успије да прикупи знатно више новца, она очекује да ће музеј бити отворен тек за неколико година.

Инман, који је прикупљао новац за Америчко удружење за борбу против рака и Националну фондацију за очување природе, нови пројекат назвао је "Изградимо проклети Теслин музеј" и за шест дана, уз помоћ сајта ИндиеГоГо, прикупио је више од 920.000 долара.

Варденклиф је последња званична лабораторија где је Тесла радио. Алкорн, председница Теслиног научног центра, каже да се научник касније преселио у Њујорк, али да је Варденклиф био његова последња експериментална локација. Та чињеница, као и његови напори да развије "зелену енергију", разлог су због којег је ово мjесто толико значајно.

"Тесла је на Земљу гледао као на генератор електрицитета. Вjеровао је да свака планета одзвања. Ако бисте успjели да разумijете то одзвањање могли бисте да искористите енерију са Земље и пренесете је на било које друго мjесто на земљи", објаснила је она.

Дjело архитекте Сенфорда Вајта, квадратна зграда од цигле првобитно је била подijељена по средини и имала је двijе велике правоугаоне просторије које су коришћене за експерименте. Висока кула служила је као трансмитер.Оставите одговор