Благојевић: Ванредни избори у Србији ишли би у прилог СНС и ДС

Програмски директор Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) Марко Благојевић изјавио је данас да би евентуални ванредни парламентарни избори ишли у прилог Српској напредној странци, али и Демократској странци. Благојевић је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк, рекао да би ванредни парламентарни избори, уколико би били у наредних шест мјесеци, односно до јесени, ишли […]

четвртак, 10 јануара, 2013 / 15:35

Програмски директор Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) Марко Благојевић изјавио је данас да би евентуални ванредни парламентарни избори ишли у прилог Српској напредној странци, али и Демократској странци.

Благојевић је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк, рекао да би ванредни парламентарни избори, уколико би били у наредних шест мјесеци, односно до јесени, ишли у прилог СНС због остварених успјеха у борби против организованог криминала и корупције.

Он сматра да би на тај начин СНС могла да појача своје учешће у парламенту, али да би би ванредни парламентарни избори одговарали и ДС, јер би тој странци послужили као „шок терапија” и помогли јој да се консолидује.

Благојевић је потврдио да СНС има тренутно виши рејтинг од ДС и да је повећала ту разлику од мајских избора.

Он је оцјенио да је питање Косова наметнуто, јер се одавно не налази на врху листе приоритета бирача, него су то питања животног стандарда, запошљавања и борбе против организованог криминала и корупције.

Благојевић сматра да је нереално да нека странка уопште нема коалиционог партнера, јер једна партија не би могла да освоји натполовичну већину, а да је у питање колико би странака било у тој владајућој коалицији.

„Можда би нови избори допринели да се смањи број коалиционих партнера што би допринело стабилности власти”, рекао је Благојевић и додао да би криза у односима коалиционих партнера могла да води распуштању скупштине и превременим изборима.

Благојевић је истакао да избори увек представљају ризик, јер мора да прође мјесец дана између расписивања и одржавнаја избора, а кампања је непредвидљива.