Влајки: Изетбеговићу и СДА пуна уста грађанског друштва

Бошњачком члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу и његовој странци СДА пуна су уста грађанског друштва, а оно што уствари желе је успостављање БиХ као њихове, посебне, национално-вјерске заједнице, сматра потпредсједник Републике Српске Емил Влајки. Влајки је оцијенио да је Изетбеговић, изјавом да је режисер Емир Кустурица издајник његовог народа, наступио искључиво као представник свог народа […]

четвртак, 15 августа, 2013 / 15:31

Бошњачком члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу и његовој странци СДА пуна су уста грађанског друштва, а оно што уствари желе је успостављање БиХ као њихове, посебне, национално-вјерске заједнице, сматра потпредсједник Републике Српске Емил Влајки.

Влајки је оцијенио да је Изетбеговић, изјавом да је режисер Емир Кустурица издајник његовог народа, наступио искључиво као представник свог народа који има нешто против једног бившег сународника.

Он је истакао да Изетбеговић, као члан највишег политичког тијела БиХ, није узео у обзир интересе БиХ који би били ојачани с обзиром на Кустуричину репутацију у свијету.

"Дејтонска реалност је базирана на бошњачко-хрватско-српским односима и може се једино еволутивно мијењати, никако другачије, никаквим декретима и насилним унитаризацијама", истакао је Влајки.

Влајки подсјећа да је његов кабинет у неколико наврата изнио тезу о историјском компромису у БиХ, о чему су у директним контактима били упознати важни инострани званичници којима је она била крајње интересантна.

"Представници три конститутивна народа у БиХ треба да сједну за сто без страног уплитања и да кажу једни другима, без вријеђања и етикетирања, шта ко жели и да нађу компромис око тога", сматра Влајки.

Према његовим ријечима, представници три конститутивна народа у БиХ треба да утврде који би заједнички пројекти, посебно економске и социјалне природе, били корисни за напредак земље и да постепено почну градити ново заједништво, базирано на равноправности три етничке заједнице.

"Нико не жели да се, по сваку цијену, котарише БиХ. У вијеку карактеристичном по стварању мега политичко-економских заједница, било какво уситњавање била би лудост", оцијенио је Влајки.

Влајки напомиње да се ниједан народ не може присилити да живи са другим народима ако му се стално "набија на нос" да је "четничко-геноцидан, џамахиријско-терористички или усташки".

"Почнимо излазити коначно из етно-феудалних оквира, оканимо се језика мржње и кренимо у 21. вијек, гдје је политика слуга економије, а не као код нас, обрнуто", закључио је Влајки.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је јуче у Зворнику да режисер Емир Кустурица неће добити оружје и опрему Оружаних снага БиХ за снимање филма "На млијечном путу", оптужујући га да је издајник бошњачког народа.