Египат: Гори зграда владе

У Египту нови сукоби послије ноћашњег затишја. Присталице Муслиманског братства јуришају на зграду владе у Каиру, а према неким информацијама зграда владе је у пламену. Демонстрације у Александрији, али и у Гизи где је запаљена зграда гувернерата. Свргнутом предсједнику Мухамеду Мурсију продужен притвор. Према данас објављеним подацима Министарства здравља, у јучерашњим сукобима погинуло је 525 […]

четвртак, 15 августа, 2013 / 15:35

У Египту нови сукоби послије ноћашњег затишја.

Присталице Муслиманског братства јуришају на зграду владе у Каиру, а према неким информацијама зграда владе је у пламену. Демонстрације у Александрији, али и у Гизи где је запаљена зграда гувернерата. Свргнутом предсједнику Мухамеду Мурсију продужен притвор. Према данас објављеним подацима Министарства здравља, у јучерашњим сукобима погинуло је 525 особа, преноси Ројтерс.

Послије проглашења ванредног стања у Каиру и десет провинција, од укупно 27, уведен је полицијски час којим се забрањује кретање од 19 часова до шест ујутро.

Присталице свргнут предсједника Мухамеда Мурсија најавиле су за данас поподне марш улицама Каира, упркос упозорењу снага безбједности да то неће толерисати.

Представници Муслиманског братства најављују да ће истрајати у мирној борби за обарање, како кажу, "војне хунте" у Египту.

"Увијек ћемо бити ненасилни и мирољубиви. Остајемо снажни, пркосни и одлучни", написао је на свом Твитер профилу портпарол Братства Гехад Ел-Хадад.

"Наставићемо док не оборимо ову војну хунту", додао је Ел-Хадад.

Поједини медији јављају да је и током ноћи било инцидената. Позивајући се на египатску државну телевизију, амерички Си-Ен-Ен је јавио да су ноћас Мурсијеве присталице нападале полицијске станице, болнице и владине зграде.

Како је јавила државна агенција МЕНА у Суецу је 85 особа ухапшено због сумње да су учествовали у убиствима и нападима на хришћанске цркве, а међу приведенима су и чланови Муслиманског братства.

Додатне снаге распоређене су на улазима у Каиро и Гизу, а због сукоба данас су затворене банке и берза.

Ипак, Ројтерс јавља да се од јутрос саобраћај несметано одвија кроз делове Каира у којима су се налазили протестни кампови Мурсијевих присталица.

Два протестна кампа, на тргу испред џамије Раба ал-Адавија у Наср Ситију и на тргу Нада недалеко од Каирског универзитета, јуче су потпуно разбијени и сада их контролише полиција.

Број жртава јучерашњих сукоба се разликује у зависности од извора, па тако Муслиманско братство тврди да је 2.200 људи погинуло, а више од 10.000 рањено.

Муслиманско братство је јутрос саопштило да је у сукобима погинуло чак 4.500 људи.

Египатски државни медији јављају да је најмање 200 људи ухапшено током разбијања кампова.Оставите одговор