Влада РС објашњава најновије интервенције у области плата

Влада Републике Српске опредијељена је да свим запосленим у Српској у једнаком износу повећа плате, без обзира на њихову висину, што ће бити спроведено промјеном начина уговарања плата, изјавила је помоћник министра финансија Републике Српске Слободанка Поповић.

уторак, 7 августа, 2018 / 15:22

Она каже да је увођење новог начина уговарања плата, која је увећана за сваког радника за 30 КМ, довело до одређених промјена Закона о раду, као и да је због тога потребно радити нове анексе уговора.

"Такође, измјеном Закона о порезу на доходак повећан неопорезиви дио, односно лични одбитак који сада износи 500 КМ. Све плате испод 500 КМ нису уопште опорезоване порезом на доходак", рекла је Поповићева новинарима током одржавања инфо-дана у организацији Привредне коморе Српске на тему измјена законодавног оквира у области рада, пореза на доходак, дефиниције и обрачуна плате.

Она је подсјетила да је ово повећање плата на терет републичког и буџета локалних заједница, у износу од око 80 милиона КМ, што јасно указује на финансијску стабилност буџета.

Директор Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић рекла је да је Комора препознала потребу да се на тему измјена, у првом реду Закона о раду везано за повећање плата, као и других подзаконских пратећих аката јавила потреба одржавања оваквих инфо-дана са представницима ресорних министарстава, Пореске управе и привреде.

"Битно је да се постојеће дилеме и нејасноће разјасне, прије свега када су у питању одређени обрасци, на који начин, шта и како пријавити, који су рокови који морају бити испуњени, као и обавезе које из свега тога произилазе", навела је Ристићева.

Према њеним ријечима то је у привреди компликованије зато што се плата састоји из варијабилног дијела, односно, зависи од радног учинка радника и појављују се дилеме, махом техничке природе, приликом њеног обрачуна.

У Бањалуци је данас одржан први инфо-дан о овој теми. Очекује се да ће случни скупови бити организовани у наредном периоду у другим градовима и центрима Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 4. јула сет закона чије измјене и допуне резултују повећањем плата свих запослених у Републици Српској.

Усвојени су закони о измјенама и допунама закона о раду и о порезу на доходак, закони о платама запослених у органима управе Републике Српске, у Министарству унутрашњих послова Српске, у области просвјете и културе, у јавним службама Српске, у институцијама правосуђа, у јавним установама у области здравства Српске, те Закон о платама и накнадама судија и јавних тужилаца у Српској.