Институт за европске студије: Шизофрено присуство Израела и Црне горе у Книну

Александар Гајић из Института за европске студије оцјењује као контрадикторне и шизофрене потезе Израела и Црне Горе у вези са прославом хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ у Книну, у којој је, према подацима Комесаријата за избјеглице Србије, протјерано 250.000 крајишких Срба, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали, а која се у Хрватској обиљежава као „дан побједе и домовинске захвалности“.

уторак, 7 августа, 2018 / 16:34

Гајић каже да се Црна Гора, у покушају изградње властитог државног идентитета, одриче српског историјског насљеђа и приближава се хрватском, који је традиционално антисрпски, саглашавајући се са злочином упереним против историјских тековина на којима је и сама настала.

„То је шизофрена позиција“, рекао је Гајић за „Вечерње новости“.

Он каже да је и Израел послао своју делегацију да стоји испод симбола под којим су страдали Јевреји.

„Тиме легитимише и толерише идеологију и злочине који су контрадикторни историјском идентитету Израела“, закључио је Гајић.

На званичној прослави „Олује“ у Книну 5. августа на којој су, између осталог, највиша одликовања добили ратни злочинци – хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач, као представник војске Црне Горе присуствовао је официр за везу Иван Машуловић, а авиони израелске авијације и њихови пилоти учествовали су у војном дијелу прославе.

Потез обје земље наишао је на оштре критике српске јавности и највиших званичника Србије.

Према информацијама „Новости“ Београду, који је од Тел Авива затражио званично објашњење због учешћа израелских борбених авиона и пилота у прослави „Олује“ су неформалним дипломатским каналима из Изрела стигла објашњења да је до „непријатне ситуације дошло због тога што је изостала адекватна комуникација између израелских министарстава спољних послова и одбране“.Коментариши