Нема више дилеме: РТРС је убица српске азбуке

Ново истраживање Фронтал.СРБ је утврдило још једну поразну чињеницу – за мјесец дана праћења програма РТРС, ни један програм на страном језику није титлован ћирилицом!

уторак, 7 августа, 2018 / 15:04

Фронтал је већ објавио скандалозан налаз, по којем од посланика НСРС који посједују профил на друштвеној мрежи Фејсбук, само њих седам има име написано српским писмом, а свега још тројица и азбуком и латиницом. Сви остали посланици су изабрали искључиво латиницу за своје писмо!

Када је такво стање код оних које смо бирали као најбоље међу нама, уопште не чуди што је РТРС једна од главних полуга латинизације српског народа у Републици Српској. РТРС се понаша као да је у питању приватна телевизија, а не установа којој је оснивач Народна скупштина Републике Српске.

Или баш тако, обзиром на лични став посланика према писму.

Безобразно правдање и лична корист од културног геноцида

Правдање по којем РТРС све своје емисије, односно потписе у информативном програму, биљежи азбуком, па је латиница у титловима страних филмова и серија нека врста еквилибријума, који треба да задовољи наметнуте, тзв. уставне одредбе о равноправности писама – у најмању руку је безобразна!

Уз то још – геноцидна. Јер, ово што ради руководство РТРС је класични примјер културног геноцида, мотивисан личним интересима и крајњом небригом за једну од основних функција коју ова установа има.

У количини онога што се на једној телевизији може прочитати, дакле не само чути као звучни запис и видјети као слика, титлови учествују са преко 90 одсто. Тако, правдање овог типа је крајње лицемјерство. Већ смо писали о овом феномену, којем кумују захтјеви великих оглашивача, који се брину да страни програми у којима они имају рекламне блокове, неће бити праћени на територији Ефбиха.

Питање је колико се програми, па и стране тв серије и филмови, уопште и гледају у Ефбиху, али овај ненаписани налог оглашивача је закон за руководство РТРС и њихове непосредне политичке налогодавце, који, ево у пракси се види, уопште нису никакви заштитници било чега, а понајмање српских националних интереса.

Види се то и на БХТ, али сада не причамо о томе.

Како се мисли очувати српско, очигледно изумируће писмо, ако јавни ртв-сервис Српске упорно инсистира на томе да мора имати и ћирилицу И ЛАТИНИЦУ, док други имају САМО ЛАТИНИЦУ? Свако ко се позива на некакве смијешне уставне одредбе и комични суд који их као проводи, у јавном животу није заслужио ништа друго него шамарчину. Вербалну или физичку, већ процијените сами, да не буде да Фронтал позива на насиље.

Зашто се тих високих стандарда не придржава ФТВ?

Високи представници су увртали уши, руке и вјероватно неке друге дијелове тијела српским политичарима, док год је постојала војна сила (ИФОР, СФОР) која им је то омогућавала. Тако су они донијели читав низ законских прописа, међу којима је, уз укидање Војске Републике Српске и пореске самосталности, и та о конститутивности народа на цијелој територији Дејтонске БиХ.

Данас те војне силе нема, али је соцреалистички послух ушао дубоко у кичму наших политичара, који су готово сви били политичари и у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији. Ово све је, нажалост, узроковало враћање на принципе из Титове Југославије, када се Србима лагало о "равноправности писама". А наши политичари, већ смо рекли, навикли су на такав третман српског писма и културе уопште, па то ни на који начин не доживљавају као проблем.

А и што би, када сами у приватном животу, пословању својих предузећа и предузећа њихових потомака, користе искључиво латиницу?

Једна од наметнутих уставних одредби, истина, јесте равноправност писама, али то се не може уочити нигдје на Федералној телевизији. Било гдје у образовном систему Ефбиха у пракси. Прописи постоје, али их нико ни не мисли поштовати. Још мање за то је неко кажњен, или барем укорен. Можете претраживати до миле воље портале који исмијавају или отворено нападају одлуку Владе Србије о увођењу казни за непоштовање уставних одредби о званичном писму Србије, али нигдје нећете наћи да се ико позабавио овом праксом ефбиховског ртв-сервиса.

Политичком праксом према писму и језику народа који је некада био конститутиван у Хрватској, не баве се ни у шали.

Прије најмање 7 година, када је детектован овај квар у поштовању Устава БиХ и Ефбиха, тадашњи члан Управног одбора ФТВ-а Раденко Удовичић рекао је да су ћирилица и латиница равноправна писма у БиХ, али да ниједан медијски закон стриктно не прописује шта треба да буде на једном или другом писму.

– Већ на идућој сједници Управног одбора ФТВ-а предложићу да се уведе и ћирилица на наш сајт и изнијећу да постоје замјерке због њеног непостојања – обећавао је Удовичић тада. Шта је од тога остварено, није јасно само братствојединственим руководиоцима РТРС.

Од тада прође седам гладних година

Федерална телевизија, не само да нема намјеру да уводи ћирилицу икако, већ јој то посебно не пада на памет када је у питању титловање страних програма.

Исто као што и преко педесет одлука тзв. Уставног суда БиХ у којем странци прегласавају Србе и Хрвате нису проведене, а Бања Лука је, рецимо, експресно измјенила свој грб. Српска грб и химну. Ефбиховце баш брига.

Идентично тако и РТРС поштује нешто што не поштује нико! И то би, у титоистичкој свијести и сусједољубном навијању за репрезентацију Хрватске у фудбалу ове године, могло да се схвати као посљедица затирања азбуке која је почела још 1914. године, да РТРС не прокламује себе у оцјењивача количине и каквоће српства у појединцима.

У свом информативном програму без икакве задршке политичке противнике владајућих, или било кога другог ко им није одговарајући, без икаквог стида проглашава издајницима или непријатељима српства.

Јавни упит руководству РТРС

Стога, ако су већ у предизборном периоду толико осјетљиви на "нападе на Српску", постављамо руководству РТРС јавно неколико питања, која су у суштини једно:

Зашто сте толике кукавице и полтрони, па не поступите на идентичан начин као руководство ФТВ?

Да ли су они веће патриоте свог народа и храбрији од вас, уколико се мање боје санкција према самима себи, које ево већ деценијама нико није видио, или сте ви свјесно шраф у систему који настоји потпуно искоријенити српско писмо из употребе народа по којем се зове?

На крају, да ли ћете, након овако очигледног раскринкавања, наставити да се брукате и понашате као да је РТРС ваша лична својина, или ћете барем пред изборе донијети ту логичну, лаку и већ деценијама очекивану одлуку – те ТИТЛОВАТИ СВЕ ПРОГРАМЕ НА СТРАНОМ ЈЕЗИКУ СРПСКИМ ПИСМОМ?

Јесте ли свјесни да ће, између осталог, ако не и на првом мјесту вашим оваквим дјеловањем, ускоро један од првих законских аката Независне Државе Хрватске Анте Павелића – о забрани кориштења српског језика и писма – коначно заживјети у пракси, без обзира на непостојање прописа који их забрањују?

Учините тако, или званично донесите одлуку по којој се зовете ПТПЦ. То би било поштеније.

Унапријед хвала, те једна исправка за крај

Уколико се РТРС јавно не очитује поводом овог свог срамног издајства, које је економски и лично-каријеристички мотивисано, тражићемо одговор званично од ове државне институције, на шта је обавезна одговорити јавности. Најпослије, тражићемо одговор и од оних који смјењују и постављају уреднике и директоре у овој тв-кући, да нам објасне како је ово чување Српске и њених тековина?

Фронтал.СРБ има тај луксуз, да нам не може наређивати ни једна партија. Опозициона или позициона. Но, пошто то имплицира да смо објективни, указаћемо на то да је ипак постојао САМО ЈЕДАН програм на страном језику, који је титлован азбуком у програму РТРС у поменутом периоду.

Био је то интервју са Стивом Беноном, који је при предизборној посјети Жељке Цвијановић Сједињеним Америчким Државама, са њим урадила новинарка Сандра Кукић. Зашто и ово, као и све остало што РТРС титлује, није титловано латиницом, јасно је сваком ко је слушао оно што је Бенон причао о конзервативцима у Европи.

Било би глупо нагласити бирачима, одмах након дневника, да РТРС никако не спада у чуваре свог језика, писма и традиције, већ да пише латиницом из опредјељења.16 КОМЕНТАРА

 1. Што ће се муслимани придржавати било чега, па и ћирилице на ФТВ.
  Стратегија фундаменталиста и вјерских фанатика, односно, нажалост србомрзачке већине код муслимана је јасна.

  Пошто мене интересује Српска, морам да нешто јасно и гласно кажем.

  Нажалост, голим оком је видљива чињеница да је Срба у Српској све мање, поготово на истоку, муслимана сваке године хиљаде и хиљаде више,поготово на истоку.

  Ако се овакав тренд настави, на истоку Српске ће за 10-15 година у већини општина тамо бити више муслимана, него Срба, што је потпуно легитимно, многи се- поготово старији муслимани враћају у своје општине на своја имања, данас су им и дјеца претежно у пензији, сви су они на личној Српске, чисте и обрађују своју земљу, граде нове објекте,граде на сваком кораку џамије, други расељени и њихови потомци по Закону узимају документе, граде своја имања, али још увијек живе у Сарајеву, или вани.

  У исто вријеме,млади Срби одлазе да буду слуге за пар стотина марака у мале градиће, или иду вани, гасе се села због катастрофалне политике сваке послератне власти, подручне школе се гасе, расподаје се земља муслиманима.

  У Федерацији ће Срби нестати за 10-15 година, остаће их можда 2.000 укупно по градовима и пар хиљада на селу.

  Значи, које ћирилично(читај четничко) писмо за 0,2% становника Федерације?

  Ипак, морам да кажем са поносом, како смо ми у Републици Српској доказали да је рат раселио људе, а да се у Српску враћа ко хоће, без икаквих проблема, напротив.

  Јако су лијепо као конститутивни народи прихваћени од самог почетка повратка сви ,пишу се оба писма, безбједност свих је на врхунском нивоу,(можда је за 20 година био негдје мањи инцидент),док то није случај у Федерацији,напротив.

  Тамо је примјер како се Срби системски притишћу да оду и оставе-продају своја имања, претежно арапима који имају паре(рецимо око Сарајева), да не говорим о катастрофалној латиничној хрватској држави, болесном народу који је Србима све отео, протјерао их и попалио им огњишта, али и данас, 25 година после, због гриже савјести, тај (не)народ шаље болесне поруке свакодневно, баш због тога што су Србима све отели и протјерали их фашистичким методама бесповратно, све из државе у којој суу Срби живјели вијековима и коју су ослободили у два рата, државе гдје су сасвим легитимно прије рата били конститутивни народ.

  Иначе, потпуно се слажем, има РТРС довољно запослених и вишка, тако да би могли формирати тим који ће преводе писати на ћирилици, чак ти не морају знати ни страни језик, довољно је да препишу латинични превод на ћирилицу.

  Ма све се моћже, само ако се хоће, зар не?

 2. Slazem se sa tekstom,dosta dobro je obradio temu vezano za pismo.Jedinu zamjerku imam na rijec“ocituje“ sto otprilike znaci da se izjasni.I ja bi da kritikujem RTRS iz razloga sto smatram da ne rade dobro,odnosno,isuvise mi je ta tv kuca vazna da bi ostao indiferentan.Zvao sam jednom RTRS u 20 casova da dam neke sugestije . . . koji vokabular,kako me „prebacuje“ Uredniku koji nije tu . . . bilo me nesto stid samog sebe!Ponekada pratim RTRS i kada pratim onda duzi vremenski period -ne pratim.Zasto?Ako je neka debatna emisija onda obavezno ako je Bosnjak u studiju kaze“Bila je agresija na BiH al’ necemo sad o tome“!Ja da sam voditelj bi mu rekao“Gospodine,srpski narod u BiH je imao 1992 god.gruntovno 64%zemlje u svom posjedu.Gospodine,Vi mozete samo da kazete da je neko napao Muslimane posto je BiH-srpska.Gospodine,Alija kaze da je u junu 1991 se spremao od „agresije“.Vi ste se spremali sa Hrvatima,tajno se naoruzavali,krali oruzje odJNA,teritorijalne odbrane,isli u Rasku oblast „podjarivali Muslimane i dovodili da „brane Bosnu“,dobodili „bracu“iz Avganistana,Pakistana,Indonezije i drugih drzava da protjerate Srbe.Gospodine,Vi lazete,obmanjujete javnost,sirite medjuvjersku i medjunacionalnu mrznju i molim Vas napustite studio i necu Vas vise nikada pozvati“!To vazi za sve informativne emisije u Republici Srpskoj.

  1. Nista to ne cudi,kad je kompletan program Radija RS zasnovan na hrvatskoj muzici.Na svakih 10(deset) hrvatskih izvodjaca, dodje jedan srpski.

  2. Којих хрватских???

   Хус, Бањолучанин, Бошњак
   Аки, Македонац
   Други начин, Исмет Куртовић, Бошњак,
   Калембер Србин,
   Штулић Турчин,
   Хоура Јевреј,
   Северина, српска снаја неколико пута,

   Ђе ти видиш хрвате?

 3. За велики дио Срба РТРС је српска телевезија, без обзира што великом већином користе усташицу као писмо. Њима је само важно да је урђивачка политика у складу са политиком и празним фразама највећег Србина. Суштина им није битна, битно је да РТРС објави да су опозициони лидери издајници српства и ту је за њих са српстом на Јавном сервису завршено и довољно. Ту је завржено са националним питање. За културу, писмо, језик декларативно ће се изјаснити сви да је то битно за српство, али да ће нешто више учитити за ту ствар тешко. То што пред свакодневни наступ највећег (међу највећим) Србина и застуипника српских интреса слушају рекламе на чистом усташком језику, њима је потпуно неважно, ПОТПУНО“. Они то чак и не региструју, као што им није важно што на програмима РТРС слушају претежно хрватску музику, којом ваљда уредништво РТРС доказује свој модернизам. Срби су лијен народ, који боље познаје писмо другог(их) народа, усташицу, него своју ћирилицу, па им је тако лакше да титлове читају усташицом, него да се потруде и добро савладају и ћирилицу. Какав народ такав и РТРС.

 4. Borbu oko cirilice koju vodi Frontal u vecem dijelu opravdavam (oprostite sto u telefonu nemam cirilicu). Ne slazem se oko jednog segmenta te borbe, a to je insistiranje na pisanju engleskih izraza i pojmova cirilicom. U Srpskom jeziku vec jako puno ima anglizama, ukoliko budemo insistirali na cirilicenju englestine bice ih sve vise. Uvazavajuci kulturoloske i globalizacijske trendove doci cemo u situaciju da za 10-20 godina imamo anglosrpski jezik, u optimisticnoj varijanti, ili cirilicni engleski u pesimisticnoj varijanti. Koliko je vas danas procitalo mejl, a koliko postu? Osim stihijskog i djelovanja po inerciji trebalo bi ipak sve uzeti u obzir prije nego sto se pokrene kampanja za nesto ili protiv necega.

 5. Паја је све добро написао.Све је то ипак бављење последицама стања писма у Срба, као и ова Фронталова анализа. Са још неколицином људи трудио сам се на овом сајту да укажем на суштину проблема : деценијама систем ради за хрватску латиницу, и то учењем правописом младих Срба да постоји и српска латиница. Тај систем је готово и завршио посао , а најбољи доказ тога је што поводом 100 година од прве забране ћирилице у српским земљама ( 1916.г.) нико од српске „елите“ није о томе написао ни једну реч, па ни Фронтал. Само смо , тим поводом, написали књигу Драгољуб Збиљић и ја. Наводио сам на овом сајту цитат из своје друге књиге „ИЗДАЈА СРПСКЕ ЋИРИЛИЦЕ спроведним увођењем хрватске латинице у српски правопис“, који сведочи да наставнички кадар у Републици Српској учи да српски језик има два писма и да су она равноправна. Тога није било ни у комунизму, јер је у оно време равноправност писама била у српскохрватском језику.
  На овом сајту сам нудио бесплатно више примерака своје поменуте књиге, али није било никаквог одзива.
  И сада видим да је резултат мога труда никакав : апсолутно ни један коментатор никада није поменуо српски правопис као главно зло по ћирилицу, па ни Фронтал. Каже Фронтал како је Уставом наметнута равноправност писама, а што ,чини ми се, није тачно . Уставом је само одређена службеност употребе писама, што није никаква препрека за враћање ћирилице Србима. Службеност се просто може тумачити овако : службена употреба ћирилице се подразумева уз српски језик, а латиница уз хрватски и бошњачки језик.
  Свакодневно мрцварење ћирилице је могуће само зато што је она увођењм и латинице у српски језик изгубила карактер српског националног симбола, без кога она не може и не треба да опстане.
  Фронтал се одлично досетио да провери којим писмом се представљају српски политичари, па смо видели да је резултат катастрофалан по ћирилицу. Слично, или још горе је у народу, па ћирилици одатле нема спаса. Ствар могу да преокрену само истински српски председници, а као такви се нису показали Вучић и Додик. Први потез правог српског председника би био његово јавно опредељење да се избаци хрватска латиница из српског правописа.