Данци се колективно препили – и то воде

Неуобичајено велики број људи примљен је у болнице широм Данске због губитка соли усљед уношења превише воде у организам како би остали хидратизовани у периоду великих врелина, јавио је "Дански радио".

уторак, 7 августа, 2018 / 14:20

Од почетка љета у болницу у граду Холбек у данској покрајини Сјеланд примљено је око 20 пацијената, који су се љекарима обратили због прекомјерног уношења воде у организам, док је уобичајен број оваквих случајева сваког љета један или два.

"Имамо поцијенте који су се теже разбољели због тога. Неки од њих су чак примљени на одјељење интензивне његе", изјавио је љекар болнице у Холбеку Хенрик Анкер Соренсен.

Он је разговарао са колегама у Универзитетској болници у Одензеу и у болници Југозападни Јутланд у Есбјергу, који су пријавили сличан тренд у вези са прекомјерним уношењем воде у организам, пренио је "Спутњик".

"Обично старији људи раде управо оно што им ми говоримо све ове године – пију пуно воде", рекао је Соренсен.

Соренсен је нагласио да, ипак, не треба "слијепо" пратити савјет о уношењу течности и да се препоручује уношење 2,5 литра течности.

Дански љекар је истакао да упутства грађанима вјероватно нису била прецизна, јер није наглашена важност уношења соли и минерала, који се, заједно са водом, уносе у организам како би се надокнадила количина која се изгуби знојењем.

"Пад нивоа соли и минерала може да доведе до стања конфузије или вртоглавице, па чак и до губљења свијести и грчева. Разријеђена крв усљед уношења превише течности у екстремним случајевима може да буде опасна по живот", закључио је Соренсен.

Данска је, као и њени скандинавски сусједи, ове године погођена врелим таласом. Сутра се у Данској очекује температура до 36 степени Целзијусових, чиме ће бити оборен 43 године стар рекорд када је ријеч о висини температуре у овој земљи.