Вишковић: САД и ВБ би да Српска нестане, они су изазвали и рат у Украјини

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да информације о америчко-битанском плану за укидање Републике Српске не треба да брину, а међународне и домаће факторе позвао је на очување дејтонске БиХ и да поново не праве ново жариште и сукобе у БиХ.

понедељак, 11 јула, 2022 / 15:12

Вишковић је оцијенио да би САД и Велика Британија вољеле да, ако је могуће, нема Републике Српске, да на неки начин нестане јер сматрају да би тиме ријешили неке проблеме, а то се не би десило. "Господо, тиме се само праве још већи проблеми у БиХ", истакао је Вишковић.

Он је рекао да информације о укидању Српске нису ништа ново, да то раде већ 30 година, те да није нешто што би требало да забрине, али сматра да треба да пробуде из дубоког сна наивне и неке људе у Републици Српској који мисле да нису тачне ствари које износе СНСД и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Према његовим ријечима, БиХ је дејтонска творевина, нешто што је заједничко свих људи који у њој живе, а свако нарушавање тих односа не иде у прилог никоме.

"Позивам све добронамјерне, и у међународном фактору, али и домаће снаге у Српској – ако мислите добро себи, својим породицама, ако мислите добро својој дјеци – онда чувајте Дејтон и оно на чему је заснована БиХ", истакао је Вишковић.

Он је појаснио да не мисли да би, радећи на штету другог народа, направио нешто добро за свој народ јер је та политика погрешна, те истакао да у БиХ сви морају да уживају иста права с обзиром на то да се једино у таквој БиХ може рачунати на будућност БиХ.

Нажалост, додао је он, и САД и Велика Британија, они са стране и неке политичке снаге, поготово из другог ентитета, из Сарајева, који се куну и заклињу у БиХ, чине лоше за БиХ оним што раде и намјеравају, али да не може да каже да тако размишљају обични грађани.

"Господо, нисте у праву. То што ви радите, то што имате намјеру и жељу је лоше за БиХ и за све грађане који живе у БиХ. Маните се таквих послова, радњи. Ако заиста мислите то што причате, онда учините све да сачувате дејтонску уређену БиХ", истакао је Вишковић.

Вишковић је додао да не може неко ко долази хиљадама километара далеко да зна боље од људи који овдје живе шта им је то потребно, истакавши да би требало да пусте легално изабране представнике власти да брину о будућности БиХ.

"Само заборавите и ратне циљеве и неке своје жеље и пустите овај народ и легално изабране политичаре и представнике сва три конститутивна народа у БиХ да се ми договоримо о будућности БиХ. Једино ми знамо сами, без вашег мијешања, шта је добро за нас", нагласио је премијер Српске.

Вишковић је истакао да су легално изабрани представници власти у БиХ у стању да брину о будућности, да имају и знања и воље и ресурсе. "Немојте од овог простора правити неко ново жариште. Немојте поново правити сукобе", поручио је Вишковић.

Он је оцијенио да сукоб Украјине и Русије нису изазвале те двије земље него управо "ови душебрижници", па им је изгледа мало тај суког те би се поново играли у БиХ, подсјетивши да су у БиХ била болна исксуства.

Вишковић је категоричан да никоме послије несретног рата у БиХ не треба поново нови рат, па је позвао све да се уздрже од таквих ствари.

"Ову господу замолимо – нека се баве својим проблемима, својим економијама, земљама. Имају довољно проблема и сами, не треба да се баве БиХ", истакао је Вишковић.

Он је указао на кризу владе у Великој Британији, гдје премијер Борис Џонсон више нема подршку и гдје је његова влада скоро шрошлост, а бавили би се БиХ.

"Бавите се својом земљом, својим двориштем, а нас оставите да живимо. И ми ћемо сигурно преживјети без вашег мијешања", закључио је Вишковић.

Портал АТВ-а објавио је, позивајући се на своја сазнања, да је појачано британско присуство у БиХ већ резултовало плановима о укидању Републике Српске и смјенама њених функционера.

Исти извор навео је да је план плод састанка британских и америчких оперативаца који су скројили стратегију у неколико тачака, те да је састанак одржан у Кампу Бутмир – Сарајево, гдје се налази командни и обавјештајни центар здружених снага "Таск форс", којег чине Американци и Британци.

План за укидање Републике Српске укључује примјену бонских овлашћења, којим се планирају смјене изабраних представника у Републици Српској, да се укине извршна и законодавна власт, чиме би се практично развластили органи управљања у Републици Српској, пренио је АТВ.Оставите одговор