Весна Рачић: Знамо ли каква је судбина управе логора смрти Јасеновац?

Да ли смо знали или нисмо историју логора Јасеновац, Градина и Стара Градишка, вјероватно да многи нису. Јер, негдје се проучавало да су логори постојали, али се о броју убијених ћутало. О злочинцима се ћутало.

недеља, 21 фебруара, 2021 / 12:56

И сада неки покушавају манипулисати бројем убијених, јер не желе да се истина сазна. Неки Срби су чак позивали на бојкот филма, да се неко не би нашао увријеђен. Али, оно што већина не зна је судбина управника логора.

Макс Лубурић, никада није ухапшен и процесуиран. Убијен је 1969. године у Шпанији, у међусобном обрачуну усташа које су биле у бјекству.

Нада Шакић, његова полусестра, је изручена Хрватској 1998. године, али, против ње, никада није подигнута оптужница, због наводног недостатка доказа. Динко Шакић је једини од те тројке осуђен, на двадесет година затвора и то тек 1999. године. Извор: "Јасеновац на суду" – др Милан Булајић

Не, филм који смо синоћ гледали није документарни филм. Филм је играни. Али, оно што је требало да уради, урадио је.

Пробудио је емоцију, а сада би сви, који желе да се злочини никада више и никоме не догоде, требало да погледају документарне филмове и прочитају књиге о Јасеновцу.