Васић: Инцко не зна шта је дејтонска БиХ

Извршни секретар СНСД-а Рајко Васић изјавио је да високи представник Валентин Инцко нема прави увид у стање ствари и да "оно што он мисли да је БиХ није дејтонска БиХ". Коментаришући саопштење ОХР-а у којем високи представник позива политичаре у БиХ да се "уздрже од давање неистинитих и потенцијално дестабилизирајућих изјава о уставном уређењу БиХ", […]

среда, 27 јула, 2011 / 21:58

Извршни секретар СНСД-а Рајко Васић изјавио је да високи представник Валентин Инцко нема прави увид у стање ствари и да "оно што он мисли да је БиХ није дејтонска БиХ".

Коментаришући саопштење ОХР-а у којем високи представник позива политичаре у БиХ да се "уздрже од давање неистинитих и потенцијално дестабилизирајућих изјава о уставном уређењу БиХ", Васић је рекао да су оне дестабилизирајуће само по његов неквалитетан рад, као и претходних високих представника.

"Инцко је дошао на већ девастирану дејтонску БиХ, која је противуставно тако пресложена да се не може препознати у односу на ону која је створена у Дејтону", рекаоје Васић Срни.

Он је додао да је темељна чињеница да су у Дејтону у састав БиХ, која прије тога није фактички постојала, ушле РС и Федерација БиХ које су имале сва обиљежја државе.

Према његовим ријечима, БиХ је управо у Дејтону добила свој суверенитет уласком двије државотворне јединице, због чега су изјаве предсједника РС Милорада Додика да је БиХ државна заједница потпуно чињенично утемељене.

"Инцко не треба да се бави ни теоретским ни пркатичним уставно-правним питањима, јер су његове надлежности прецизно дефинисане у Дејтонском споразуму", рекао је Васић.

Високи представник у БиХ позвао је данас све стране да се "уздрже од давања неистинитих и потенцијално дестабилизујућих изјава о уставном уређењу, утврђеном Дејтонским мировним споразумом", наводећи да је БиХ суверена држава.

Поводом недавних "изјава за јавност, укључујући изјаве предсједника Републике Српске, којима се негира државност БиХ, земља карактерише као државна заједница, те се тврди да БиХ свој суверенитет изводи искључиво из ентитета", из ОХР-а је саопштено да се у Уставу БиХ недвосмислено наводи да "Република БиХ, чије је званично име од сада ‘Босна и Херцеговина’, наставља своје правно постојање по међународном праву као држава".