Повући недозвољене кинеске кутлаче са БиХ тржишта

Агенција за безбједност хране БиХ затражила је од инспекцијских органа да хитно предузму појачане мјере контроле и са тржишта повуку кутлаче од меламина поријеклом из Кине, које имају недозвољено отпуштање формалдехида, како би се смањио потенцијални ризик по здравље људи. Агенцији је јуче путем Европског система за брзо упозоравање о животним намирницама и храни за […]

среда, јул 27, 2011 / 21:27

Агенција за безбједност хране БиХ затражила је од инспекцијских органа да хитно предузму појачане мјере контроле и са тржишта повуку кутлаче од меламина поријеклом из Кине, које имају недозвољено отпуштање формалдехида, како би се смањио потенцијални ризик по здравље људи.

Агенцији је јуче путем Европског система за брзо упозоравање о животним намирницама и храни за животиње скренута пажња на кутлаче од меламина поријеклом из Кине, испоручене преко Словеније у БиХ.

Кина је у протеклих шест мјесеци девет пута пријављивана путем ЕУ РАСФФ-а због отпуштања формалдехида из њених производа, саопштено је из Агенције.

У Словенији је наређено повлачење производа са тржишта након што су Инспекторат за здравље те земље и Национални институту за јавно здравство установили отупштање формалдехида већа од максимално дозвољеног.

Отпуштање/миграција формалдехида у храну је опасно по здравље људи, јер код дуготрајне изложености може да има канцерогено дејство и изазове алергијске реакције.

Потрошачи, који су евентуално купили производе декларације меламинска кутлача и меламинска кутлача са врхом, поријеклом из Кине, чији је увозник СИЛК Трејд Тешањ Буква, моле се да их не користе и да их врате продавцу.Оставите одговор