Ванг Ји: Кина ће стајати уз српски народ

Кина ће и даље чврсто подржавати територијални интегритет, суверенитет и независност Србије и по тим питањима блиско стајати уз српски народ, поручио је у Београду кинески шеф дипломатије Ванг Ји.

четвртак, 28 октобра, 2021 / 13:16

Ванг је у обраћању новинарма са предсједником Србије Александром Вучићем, након сједнице двије делегације у Палати Србија, истакао да је Србија земља која има своје принципе, а да је српски народ – народ са кичмом.

Кинески шеф дипломатије је рекао да је Кина поносна што има тако истинског и доброг пријатеља, те да је захвална што Србија увијек пружа недвосмислену подршку Кини по питањима од виталног кинеског интереса.

Ванг је рекао да Кину и Србију веже велико пријатељство, да Кинези имају са Србијом специјалну емотивну везу, те да 1,4 милијарде Кинеза знају да имају једног великог пријатеља у Европи, а то је Србија, као и изванредног лидера који недвосмислено и чврсто чува територијални интегритет и достојанство своје земље и нације и заинтересован је за пријатељску сарадњу са Кином, а то је Вучић.

"Под стратешким вођством председника Си Ђинпинга и предсједника Вучића наше традиционално пријатељство зрачи нову виталност, стабилно је и неуништиво", додао је он.

Ванг је истакао да је у оквиру иницијативе "Појаса и пута" и билателарна сарадња Кине и Србије постигла огромне резултате на добробит два народа.

Према његовим ријечима, Кина примјећује да "са стране" има примједби на сарадњу Кине и Србије, али да вјерује да ће двије земље даље истрајати у продубљењу сарадње.

"Јер, оно што ми радимо, не радидмо у интересу двије земље, него да доприносимо миру, стабилности и правди на међународној сцени. Оно што ми радимо је исправно и ми смо заједно на правој страни историје. Увјерен сам да ће се односи и стратешко партнерство Кине и Србије развијати даље и имати још више резултата", рекао је кинекси шеф дипломатије.

Предсједник Србије Александар Вучић је у кратком обраћању рекао да су изванредни односи Кине и Србије које краси челично пријатељство, те да су односи одлични поготово у сфери економске размјене.

"Оно на чему посебно желим да се захвалим јесте то што је министар Ванг Ји истакао неопходност сарадње у иновативним, модерним тенхологијама, роботици, вештачкој интелигенцији, јер тако уз подршку Кине, Србија може ићи у корак са најразвијенијим земљама света", рекао је Вучић.