Одговор власти на аферу кисеоник: Градоначелникови кадрови куповали хлор за аквапарк у Бањој Луци од нерегистрованог добављача

Сумња се да је директор бањалучког Воденог парка "Аквана" Велибор Вукајловић директно и свјесно угрозио здравље дестина хиљада суграђана, тако што је у базенима користио хлор непознатог поријекла од нерегистрованог добављача, пише магазин "Фактор".

четвртак, октобар 28, 2021 / 13:10

Према информацијама које су за овај магазин пренијели радници "Акване", "Вукајловић је хлор куповао од предузећа ‘Новотекс’, у власништву Нове Милаковића, једног од главних финансијских ослонаца Социјалистичке партије Српске, његовог нећака Горана Селака и коалиционог партнера градоначелника Драшка Станивуковића".

"Ми, радници, смо од почетка сезоне упозоравали директора да не смије узимати хлор непознатог поријекла и од добављача који нема дозволу за промет овом материјом која може бити веома опасна за купаче. Међутим, Вукајловић је, из потпуно непознатих разлога, одлучио да хлор купује од ‘Новотекса’, иако ова фирма није усписана у Републички регистар добављача ове материје и, самим тим, ни у којем случају не смије да је прометује. Узалуд је упозораван да ниједан политички разлог, какве је можда имао кад је договорио овај посао, не може бити пречи од здравља хиљада људи, које је директно угрозио", наводе радници.

Да су тврдње радника потпуно оправдане, наводи се у тексту, показује и званични регистар Министарства здравља и социјалне заштите које је, по закону, задужено да води регистар промета хемикалија, укључујући и хлор који се користи за прочишћавање воде у базенима и неутралисање опасних твари.

Према сазнањима "Фактора", "Новотекс" није уписан у регистар прометника хемикалијама и самим тим не смије прометовати хлор.

Према Закону о хемикалијама Републике Српске, сви прометници хемикалија, дакле и оних које су опасне /као што је хлор/, и оних мање опасних морају се регистровати у Министарству здравља и социјалне заштите као прометници.

То значи да прометници морају испуњавати услове у смислу простора, кадра и опреме. Када се провјере наведени услови, производ се уписује у одговарајући инвентар, зависно од његове намјене. У оквиру овог процеса, провјерава се да ли је тај производ усклађен са прописима, а на основу података који доставља произвођач, истиче се у тексту.

Према сазнањима "Фактора", директор "Акване" је правовремено упозорен да се, из већ наведених разлога, хлор не смије набављати од нерегистрованог и неовлаштеног добављача, али се оглушио о сва упозорења.

"Иако је директор Вукајловић, којег је именовао његов партијски шеф и градоначелник Драшко Станивуковић, из Градске управе представљан као ‘спасилац’ једног од највећих градских губиташа, пракса је показала потпуно супротно. Безмало годину послије, ‘Аквана’ је наставила да гомила губитке, а Вукајловић је једино ‘успио’ да на измишљена радна мјеста прими 20-так Станивуковићевих активиста, међу њима и супругу одборника ПДП-а Јове Савановића, Станивуковићевог возача из доба предизборне кампање, шефа одбора ПДП-а из Бронзаног Мајдана", наводи се у тескту.Оставите одговор