Вакцинисано преко 64.000 људи – КОВИД-19 остаје света латинична скраћеница за Министарство здравља Српске

У Републици Српској је, према до сада достављеним подацима од стране здравствених установа Институту за јавно здравство Републике Српске, од 15. јула до данас, у данима у којима се обављала вакцинација, прву или другу дозу вакцине против COVID-19 примило око 64.250 грађана, што у просјеку чини нешто више од 4.280 грађана дневно.

понедељак, 2 августа, 2021 / 16:36

У овом периоду убрзане вакцинације у Републици Српској, првом или другом дозом, највише грађана вакцинисано је у Дому здравља Бањалука – око 11.850, затим у Дому здравља Бијељина, гдје је вакцину примило око 5.970 грађана, Дому здравља Приједор, гдје се вакцинисало око 5.350 људи, Дому здравља Градишка, гдје је вакцинисано око 4.440 грађана, Дому здравља Добој у којем је вакцину примило око 3.410 грађана, као и Дому здравља у Лакташима, гдје је вакцинисано око 3.010 грађана, док је у Институту за јавно здравство Републике Српске вакцину примило око 2.980 грађана.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић задовољан је досадашњим одзивом грађана на масовну вакцинацију, али подсјећа да је за борбу против вируса корона управо у ово вријеме кључно да се постигне што већи обухват имунизације, посебно када долазе нови сојеви вируса који се много брже шире од претходних.

"Имамо податке да и у појединим земљама окружења и у Европи долази до погоршања епидемиолошке ситуације изазвано делта сојем вируса, а међу зараженима су више млађе особе, које углавном нису ни вакцинисане. Са друге стране, подаци из истраживања као и подаци из земаља које имају висок обухват вакцинацијом говоре да вакцинација са двије дозе значајно штити да се особа не зарази вирусом SARS-CoV-2. У мањем проценту се може десити да се вакцинисана особа зарази, али је ефикасност вакцина у спречавању тежих облика COVID-19 изузетно висока", истиче министар Шеранић.

Министар Шеранић подсјећа и да Република Српска тренутно на располагању има довољно вакцина више произвођача, да се улажу сви капацитети у масовну вакцинацију, да су домови здравља, у складу са својим плановима и распоредима, организовали вакцинацију без заказивања и позивања, те апелује на грађане да не оклијевају са вакцинацијом.

До сада је у Републику Српcку укупно испоручено више од 965.000 доза вакцина, од чега је већина набављена средствима Републике Српске.

Подсјећамо да домови здравља широм Републике Српске обавјештавају становништво о распоредима масовне вакцинације против COVID-19 без претходног заказивања, као и о распореду ревакцинације за оне који су већ примили прву дозу неке од пет доступних вакцина против вируса корона, а становници се о могућностима за вакцинацију могу информисати и у самим здравственим установама које спроводе процес имунизације против вируса корона. Важно је и да здравствене установе и даље имају свакодневну проактивну улогу у организовању вакцинације и информисању грађана о процесу имунизације.

Истовремено, одвија се и вакцинација приоритетних група грађана по пријавама у домовима здравља и Институту за јавно здравство Републике Српске, а организована је и вакцинација у привредним субјектима коју спроводе тимови Завода за медицину рада и спорта Републике Српске и Института за јавно здравство Републике Српске, у сарадњи са Унијом удружења послодаваца Републике Српске и Привредном комором Републике Српске. Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске још једном позивају грађане да наставе са добрим одазивом на вакцинацију против вируса корона и на тај начин заштите своје здравље, те дају допринос што свеобухватнијој имунизацији становништва.