УНРС не одобрава Додиков средњак, позивају га да ријеши стање у БХРТ

Удружење новинара Републике Српске не одобрава и јавно осуђује као непримјерен невербални гест српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика, који је новинарима у Сарајеву показао средњи прст.

среда, март 23, 2022 / 14:35

Оваква врста реакције на незадовољство уређивачким политикама медија из Федерације БиХ је контрапродуктивна. Посебно, ако се у обзир узме нерад, односно пасивно дјеловање српских кадрова у власти на нивоу државне заједнице, на оним питањима на која не само да могу, већ морају имати утицај. Посебно у области медија.

При том мислимо на уређивачку политику Радио-телевизије Босне и Херцеговине, која већ скоро двије деценије, од 2003. године, заступа виђење објективне стварности само из угла муслиманске популације. То се види не само по томе што је четири, од пет информативно-техничких центара БХРТ на територији Федерације БиХ, односно удио запослених српске националности је непропорционалан до ироније. Види се то и по атмосфери линча која се покреће против Срба, како унутар ове куће, тако и у широј медијској сцени, уколико покушају указати на ове проблеме. Такви су и више пута поновљени случајеви пријетњи директорици БХ Радија Пејки Медић, о чему очекујемо изјашњавање надлежних институција.

Позивамо све стране на смиривање тензија, те да се суздрже од кориштења атипичних модела комуникације који могу бити негативно перципирани.Оставите одговор