УН: Владе да размисле о порезу за оне који су се обогатили за вријеме короне

Владе би требало да размисле о "солидарном” опорезивању појединаца који су се обогатили у вријеме пандемије, поручио је генерални секретар УН.

четвртак, 15 априла, 2021 / 01:01

"Позивам владе да размотре увођење "солидарног” или пореза на богатство онима који су профитирали током пандемије како би се смањила екстремна неједнакост”, изјавио је Гутереш.

Он је навео да најновији извјештаји показују да је богатсво најбогатијих скочило за 5.000 милијарди долара, преноси Пословни дневник.

"Морамо се побринути да новац буде усмјерен тамо гдје је најпотребнији. Најновији извјештаји указују да је богатство најбогатијиих људи на свијету у протеклих годину дана скочило за 5.000 милијарди долара”, рекао је он у понедјељак на састанку УН-а о финансирању развоја.

Поновио је да би група 20 богатих и великих привреда у настајању требало да продужи мораторијум на сервисирање дуга на 2022. годину и прошири га како би се и земљама у развоју и привредама са средњим дохотком помогло у опоравку од пандемије.

"Али, не смијемео стати на олакшавању отплате дуга, морамо хитно ојачати архитектуру међународног дуга како бисмо окончали смртоносне циклусе дужничких таласа, глобалне дужничке кризе и изгубљене деценије”, нагласио је секретар УН-а.

Поново је апеловао и да вакцине против цовида-19 буду доступне свим земљама и да се осигура додатни новац за потпуно финансирање фонда за расподјелу вакцина ЦОВАX-а.

"Инсистирање на једнакости у глобалном одговору на пандемију и опоравку тест је мултилатерализма, на којем тренутно не добијамо пролазну оцјену. Размотримо само вакцинацију– само 10 земља свијета има око 75 одсто вакцина”, нагласио је челник УН-а.