Британија највећи инвеститор у вјетроенергију у Европи

Велика Британија је заузела прво мјесто у Европи по улагањима у електране на вјетар у 2020. години, са износом од 13 милијарди евра, према извјештају организације ВиндЈуропе.

четвртак, 15 априла, 2021 / 00:44

Од укупних лањских улагања у овај сектор широм Старог континента, вриједних 43 милијарде евра, Холандија је инвестирала скоро осам милијарди еура, нашавши се на позицији број два, а слиједе Француска са 6,5 милијарди, Њемачка са 4,3 милијарде, док је Турска пета са 1,6 милијарди евра, преноси агенција Анадолија.

Извјештај о финансирању и улагањима у европску индустрију вјетра у 2020. години показује да су инвестиције у приобалне вјетропаркове достигле лани рекордних 26,3 милијарде евра, док су инвестиције у нове копнене вјетропаркове износиле 16,5 милијарди евра.

Коментаришући извјештај, извршни директор ВиндЈуропе Гил Диксон оцијенио је да би владе у Европи требало да подстакну улагања у вјетроенергију поједностављењем поступка издавања дозвола како би оствариле климатске и енергетске циљеве, додајући да у супротном не види сврху од повећања наведених циљева.

"Технологија је доступна. Новац је доступан. Али недостају праве политике, посебно у вези са дозволама за нове вјетропаркове за шта су правила и поступци сувише сложени", рекао је он.

Према извјештају, већина инвестиција обезбјеђује се путем банкраских кредита, при чему дужничко финансирање износи између 70 и 90 посто, док се преосталих 10 до 30 процената обезбјеђује на тржиштима капитала.