Бања Лука има једногласан буџет, градоначелника брине четири милиона КМ

Након скоро 12 часова засједања, Скупштина града Бање Луке је у 1.30 часова послије поноћи, једногласно усвојила буџет Града за 2021. годину у износу од 149,77 милиона КМ.

четвртак, 15 априла, 2021 / 07:23

Одборници су изгласали и четири амандмана скупштинске већине, који су као такви постали саставни дио буџета.

Изгласане су и тачке које су у уској вези са буџетом, и то закључци о пријевременом ступању на снагу одлука о усвајању и извршењу буџета Града за 2021. годину.Одборници су усвојили и Одлуку о извршењу буџета за 2021. годину, те прихватили одлуку о утврђивању стопе пореза на непокретности на подручју града Бање Луке за 2021. годину укључујући и амандман скупштинске већине.

Градоначелник Драшко Станивуковић, послије усвојеног буџета, казао је да се након дуге и тешке расправе дошло до тога да је буџет усвојен једногласно.

-Коначно је заустављена блокада Бање Луке, која у овим тешким временима може да крене напријед. Већ од јутра крећемо са генералним чишћењем града, исцртавањем улица, исплатом једнократних помоћи, исплатама за јавне кухиње и свега оног што није могло бити реализовано због блокаде буџета. Са те стране сам срећан – казао је градоначелник.

Ипак, како је казао – донесено је пар одлука које су изазовне за Бању Луку, попут одлуке о стопи пореза на непокретности која ће, како је казао – узети четири милиона КМ из буџета.

-Због тога страхујемо за реализацију свих планова које смо имали. Међутим, наша парола је да на сваку препреку реагујемо, савладамо је и пронађемо рјешење – казао је.Такође, усвојеним амандманима на одлуку о извршењу буџета, како је истакао – онемогућено му је да као градоначелник врши реалокацију средстава у буџету, што ће убудуће моћи само Скупштина Града.

-Борићемо се за повећање прихода. Покушаћемо дати све од себе да летимо путем промјена којима смо кренули. Оно што је испред нас, јесте рад – казао је он.Најавио је да ће се ићи у провјеру законитости одређених амандмана, који су усвојени на овој ванредној сједници.

Наиме, у усвојеном буџету планиране су нове инвестиције и наставак започетих, те обезбијеђено финансирање спортских и културних активности и манифестација, помоћ осјетљивим категоријама становништва, као и улагања у привредне активности и многе друге области живота суграђана.

Капитална улагања планирана су у износу од 31 милион КМ. Када је ријеч о значајнијим новим или пројектима који се настављају, ту су: прва фаза изградње градског парка и језера, спортска дворана Лауш, изградња вртића у Куљанима и Врбањи, изградња теретана у природи, дајак пристаништа, пројекти урбане ревитализације објеката и друго.

Планирано је и издвајање од 75.000 КМ за израду идејног рјешења Централног спомен обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, те средства за израду значајног стратешког документа Урбанистичког плана Града, за уређење тврђаве Кастел и за градњу моста у Чесми.За потребе ЈЗУ "Дом здравља" и процеса вакцинације предвиђено је 1,2 милиона КМ.

Планирано је и 705.000 КМ за набавку уџбеника за ученике основних школа, затим субвенције карте у јавном превозу од 20 одсто за пензионере, док су повећана средстава за Студентску организацију и за персоналну асистенцију.У области привредног развоја, планиране су субвенције привреди у износу од 1,2 милиона КМ, и то привредним субјектима у периоду кризе у износу од 600.000 КМ, те помоћ пословним субјектима из области угоститељства и туризма у износу од 600.000 КМ.

Субвенције су предвиђене и за јавни превоз, а ту су и средства за подстицаје у пољопривредној производњи у износу од 1,13 милиона КМ.Значајна средства планирана су за дознаке појединцима, које се исплаћују из буџета Града, а односе се на све видове социјалне помоћи и подршке појединцима.