У Шабац на вашер

Јесу ли Црногорци "национална мањина" у РС, и какве везе има Прњаворски вашар са тим? Традиционални Прњаворски вашар, односно "вашер" како кажу Прњаворчани, ове године је засјенио фестивал националних мањина "Мала Европа". Прњавор је ових дана "Луда Кућа", а вашар је исходиште. Вјероватно су зато на отварање у СД "Слога" и делегирали Рајка Кузмановића. Он […]

субота, август 21, 2010 / 20:21

Јесу ли Црногорци "национална мањина" у РС, и какве везе има Прњаворски вашар са тим?

Традиционални Прњаворски вашар, односно "вашер" како кажу Прњаворчани, ове године је засјенио фестивал националних мањина "Мала Европа". Прњавор је ових дана "Луда Кућа", а вашар је исходиште. Вјероватно су зато на отварање у СД "Слога" и делегирали Рајка Кузмановића.

Он се бавио манифестацијом којом се ми нећемо бавити, јер било ко ко стави заставу краља Николе Петровића, старог српског краља, као заставу "националне мањине" у Републици Српској, неће наићи на пажњу Фронтал.РС.
Црногорци никада нијесу, нити ће икада бити, национална мањина у Републици Српској. Када чујемо како прича наш сарадник из Требиња, Небојша Вукановић, знамо да ће то још дуго бити тако.

Црногорци никада неће бити национална мањина за редакцију Фронтал.РС, и имаће посебна права исто колико и Крајишници (и Кнински и Бањолучки), Барањци, Бачвани, Сремци, Банаћани, Семберци, Шумадинци, Херцеговци, Далматинци, Славонци, Косовари и Метохијци, Ресавци и Ерцови.

Нама су сви исти, ми смо космополите.

Исто тако сматрамо да екипу Мила Ђукановића актуелна власт треба на првом састанку упозорити да што хитније укине путарину на потезу ка Херцег Новом. На тај начин не само да се узима харач од грађана РС, који не желе да иду у Хрватску у којој се нападају Србијански туристи који причају екавски па су лакши за идентификацију. На тај начин се убија туристички потенцијал града који је сазидао велики српски херцег, доцније краљ, Стефан.

Свети Стефан – али не онај крај Режевића

Треба водити рачуна да је његово прво име било Свети Стефан, када је и основан 1382. године у саставу краљевине краља Србије, Босне и поморских крајева, Твртка Првог Котроманића, који га је утврдио у жупи Драчевица у Топаљском заливу. Тврткова жеља је била да краљевина добије сопствену луку како би био трговински независан од Дубровника.

Е, ако је Твртко желио да буде независан од Дубровника, стварни није јасно зашто нас наша власт тјера да на море идемо у Хрватску гдје разбијају спомен-плоче нашим мученицима; кад је једина приморска општина у којој се вијори српска застава и гдје се осјећамо заиста добродошло – Херцег Нови.

Овај град је директно погођен са 6КМ колико треба дати да се пређе у феуд дон Мила Ђуканезеа. Због тога Требињци иду на морје у Дубровник, а наша Суторина (која је припадала СР БиХ по АВНОЈ-у и то нико још није ставио ван снаге, па чак ни Бадинтерова комисија) је много мање пажена од, рецимо, Улциња, гдје ове године прелази по 9.000 грађана Србије, са пребивалиштем на Косову и Метохији.

Можда је то зато што је Херцег Нови једина општина у којој Мило још није на власти.

Зато ми из БЛ хаједемо мало до Прњавора, одлично је тамо за провод. Док предсједник диригује хором националних мањина, на "Прњаворском вашеру" је била главна журка. Кркала се јањетина по 29, прасетина по 18, а пилетина по 15 КМ. Ако сте скромнијег буџета, могли сте мазнути киселу (2КМ) и порцију бањолучких ћевапа (четири плочице и намочена лепиња са луком – 5КМ).

Такође, Прњавор је општина која има билборд на којем зна писати Willkommen, Ausländer, и због тога има много добрих кућа, аутомобила и препуне кафиће у ово доба године. Атмосфера Бање Луке око првог Додиковог мандата, када су плате биле по 10 КМ и распуст за школску дјецу, па је васцијела омладина висила нон стоп у кафанама сваки дан.

Лунапарк је гарант оно што је Бањолучанима недостајало још од самоуправног социјализма, па су Прњаворчани били у стању донијети помало дах Пратера у наше крајеве Крајине. Можете ићи на Шатл за 5 КМ да вам сливају крв у главу, или да избљујете шећерну вуну и кокице на балерини, која је ове године у Прњавору можда и боља од Шатла (Камиказе).

Ту су и класични сеоски рингишпили за све разреде вртића, те гомила електричних аутића, томбола уз помоћ ваздушне пушке, убаченог жетона, точка среће… Ту су и тезге са пићем, јелом, "све за 1 КМ", пуно, пуно српских и четничких застава, кокарди, шалова и капа са грбом репрезентације Србије, Црвене звезде, Партизана. (Нијесмо примјетили ни један Борчев или Игокеин).

На "вашеру" се некако стиче дојам, уз народњаке до даске и гомилу развесељене омладине која виче из добрих аутомобила страних таблица, ко је заправо донио дах развијене Западне Европе у Републику Српску. Наши надлежни органи треба да се запитају можда, уколико неко налази да је то лоше, али Прњавор је "Мала Европа" захваљујући српским гастарбајтерима у Европској унији и Швајцарској. Предсједник рент-а-отварање Кузмановић можда некада оде на неко српско стратиште без Милорада Додика и Иве Јосиповића, али то дефинитивно нећемо гледати у овом мандату.

Српски новац који се даје на туризам, мора негдје бити слишћен, па је боље да наши економски аналитичари који су полагали предмет Политичка економија, поведу рачнуна око тога гдје иду. Прњавор има барем три пута више становника од Херцег Новог, па чак и у ово доба године.Оставите одговор