У Британији на пумпама нема горива, наводно крива "панична куповина"

Хиљаде бензинских пумпи у Великој Британији за викенд није имало гориво, а возачи су формирали дуге редове због несташице изазване недовољним бројем возача камиона.

понедељак, 27 септембра, 2021 / 17:04

Удружење продаваца бензина, које представља готово 5.500 независних продајних објеката, навело је да је од 50 до 90 његових чланова пријавило да су распродали гориво, а остали да ће ускоро остати без бензина пошто су Британци током викенда панично точили гориво.

"Бритиш петролеум” признао је да је на трећини њихових бензинских станица понестало двије врсте горива.

Премијер Велике Британије Борис Џонсон навео је да би на стотине војника могло да буде ангажовано да снабдијева бензинске пумпе горивом широм земље.

Очекује се да Џонсон данас окупи министре како би се пронашло рјешење и избјегло додатно продубљивање кризе, пренио је Гардијан.

Проблем је настао када је "Бритиш петролеум” морао да затвори мали број продајних мјеста због недостатка возача, а "Шел” и "Еко” су такође пријавили проблеме са залихама.

Проблем није настао због несташица горива, већ због недостатак возача камиона за превоз робе до бензинских пумпи, са чиме се Велика Британија суочава у посљедње вријеме.

Представници индустрије саобраћаја наводе да је, уз недостатак возача камиона, узрок кризе и пандемија, стара радна снага и егзодус страних радника после британског изласка из Европске уније.

Цијене нафте на светском тржишту порасле су и прошле недјеље, треће заредом, при чему је на лондонском тржишту цијена барела досегла највиши ниво у три године, што је углавном посљедица поремећаја у производњи.

Цијена барела на лондонском тржишту порасла је прошле недјеље 3,6 одсто, на 78,09 долара, највиши ниво од новембра 2018. Цијене нафте порасле су због великих поремећаја у производњи на америчкој обали Мексичког залива након урагана Ида и Николас, што је довело до оштрог пада залиха у САД-у и у свијету.