Песков: Русија је заинтересована за наставак сарадње са Њемачком и континуитет такве политике

Русија пажљиво прати изборе у Њемачкој и нада се континуитету политике Берлина у билатералним односима, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

понедељак, 27 септембра, 2021 / 14:36

Он је на питање представника медија о изборима у Њемачкој навео да не треба рећи да су избори у највећој земљи Европе један процес, један догађај који скреће пажњу цијелог свијета.

"И ми врло пажљиво пратимо шта се дешава у какви су резултати. Не треба рећи да се надамо континуитету у нашим билатералним односима", нагласио је Песков.

Песков је истакао да су и Москва и Берлин свјесни да се проблеми морају рјешавати дијалогом, пренио је ТАСС.

Према његовим ријечима, Русија и Њемачка нису ослобођене неспоразума, али су стране сагласне да се проблеми могу и морају рјешавати кроз дијалог.

Песков је навео да Русија жели да одржава економске везе са Њемачком.

"Њемачка је, наравно, наш велики трговински, економски и инвестициони партнер. Врло смо заинтересовани да се ови односи наставе и даље развијају", напоменуо је Песков.

Песков је додао да је Русија свјесна да ће процес оснивања коалиције у Њемачкој бити дуг и компликован, те да треба сачекати да се то деси.

Социјалдемократска странка Олафа Шолца освојила је 25,7 одсто гласова на јучерашњим изборима у Бундестагу, док је конзервативни блок њемачког канцелара Ангеле Меркел ЦДУ/ЦСУ освојио 24,1 одсто.